Την πρόκρισή της στους «16» του Euro 2024 και μάλιστα ως 1η του ομίλου της, αφήνοντας 2η τη Γαλλία, πήρε η Αυστρία μετά τη μεγάλη νίκη της με 3-2 επί της Ολλανδίας, η οποία περιμένει να προκριθεί κι αυτή αλλά ως μία από τις 4 καλύτερες τρίτες.

Ο αγώνας δεν θα μπορούσε να αρχίσει καλύτερα για τους Αυστριακούς και χειρότερα για τους Ολλανδούς, αφού μόλις στο 6ο λεπτό έγινε το 0-1 και μάλιστα με αυτογκόλ του Μάλεν στην προσπάθειά του να κόψει τη μπάλα μετά το γύρισμα του Πρας.

Από νωρίς, επομένως, οι Οράνιε έπρεπε να κυνηγάνε στο σκορ και είχαν την πρώτη τους καλή στιγμή στο 14′ με το άστοχο πλασέ του Ράιντερς εντός περιοχής, για να ακολουθήσει η μεγάλη ευκαιρία του 24ου λεπτού με το τετ α τετ του Μάλεν που δεν κατάφερε να βρει στόχο.

Έτσι, το παιχνίδι παρέμενε στο 0-1 και ο Ρόναλντ Κούμαν είχε τόσα νεύρα με την ομάδα του ώστε να κάνει στο 35′ την πρώτη αλλαγή, βγάζοντας τον Βέρμαν και βάζοντας στη θέση του τον Σίμονς, χωρίς πάντως να αλλάξει κάτι ως το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Με το ξεκίνημα, όμως, του δεύτερου άλλαξε… Στο 47′ ο Σίμονς έφυγε στην αντεπίθεση και έδωσε στον Χάκπο που πλάσαρε ωραία για το 1-1. Η ισοφάριση έδωσε ψυχολογία στην Ολλανδία που ήθελε να κάνει την ανατροπή στα επόμενα λεπτά, τελικά όμως αντί για το 2-1 έγινε το 1-2 στο 59′ με την κεφαλιά του Σμιντ που βρήκε και στον Ντε Φράι μετά τη σέντρα του Γκρίλιτς.

Η Αυστρία είχε ξανά το προβάδισμα και στα επόμενα λεπτά κατάφερε να έχει υπό έλεγχο την κατάσταση και να μη νιώθει πραγματική απειλή από τους Οράνιε, μέχρι που ήρθε το 75ο λεπτό: Κεφαλιά του Βέγκχορστ, κατέβασμα του Ντεπάι και εκτέλεση για το 2-2, με το γκολ να ακυρώνεται αρχικά για χέρι και τελικά να μετράει μετά την εξέταση του VAR.

Το παιχνίδι ήταν ξανά σε ισορροπία, όχι για πολύ όμως, αφού αμέσως μετά και συγκεκριμένα στο 80′ ο Μπάουμγκαρντνερ βρήκε τον Ζάμπιτσερ και αυτός με ωραίο σουτ από δύσκολη θέση έγραψε το 2-3 που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα, αφού ο Βέγκχορστ αστόχησε με κεφαλιά-ψαράκι στο 86′, με την Αυστρία να παίρνει την 1η θέση του ομίλου και την Ολλανδία να μένει στην 3η.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΜΙΛΟΥ

Αυστρία 6
Γαλλία 5
Ολλανδία 4
Πολωνία 1

Ολλανδία: Φερμπρούχεν, Χεϊρτράουντα, Φαν Ντάικ, Ντε Φράι, Ακέ (66’ Φαν ντε Φεν), Σχάουτεν, Ράιντερς (66’ Βαϊνάλντουμ), Φέιρμαν (34’ Σίμονς), Μάλεν (72’ Βέγκχορστ), Χάκπο, Ντεπάι.

Αυστρία: Πεντς, Βέμπερ, Πος, Βίμερ (63’ Κέρφελντ), Σμιντ (92’ Βάιμαν), Λίνχαρτ (63’ Μπαουμγκάρτνερ), Ζάμπιτσερ, Ζάιβαλντ, Πρας, Γκρίλιτς (62’ Λάιμερ), Αρναούτοβιτς (78’ Γκρέγκοριτς).