Η Φιορεντίνα ήρθε στην Αθήνα για να κατακτήσει το Europa Conference League και να εκδικηθεί, όπως έλεγαν τα μέλη της, για την περσινή ήττα από τη Γουέστ Χαμ, τελικά όμως ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό και τα ιταλικά ΜΜΕ τα χώνουν σε όλους.

Η αποστολή των Βιόλα εξαρχής δεν ήταν εύκολη. Όχι μόνο επειδή ποτέ δεν είναι εύκολος ένας τελικός αλλά και επειδή οι Ερυθρόλευκοι θα ένιωθαν σαν να παίζουν εντός έδρας έχοντας πολύ περισσότερους οπαδούς στις εξέδρες. Γεγονός στο οποίο στέκονταν όλοι οι άνθρωποι της Φιορεντίνα τις προηγούμενες μέρες αλλά δήλωναν αισιόδοξοι και αποφασισμένοι.

Αυτό, όμως, δεν φάνηκε και στον αγωνιστικό χώρο της OPAP Arena… Η ομάδα του Βιτσέντσο Ιταλιάνο θα μπορούσε να προηγηθεί, δεν το έκανε και τελικά ηττήθηκε με το γκολ του Αγιούμπ Ελ Κααμπί. Μια ήττα που τα ιταλικά ΜΜΕ εκλαμβάνουν σαν «τιμωρία» για το γεγονός ότι «η Φιορεντίνα πρόδωσε τις αρχές της, αυτές που την είχαν πάει ως τον τελικό», όπως γράφει το Firenze Viola και άλλες ιστοσελίδες που ασχολούνται εκτενώς με την ομάδα.

Αυτό στο οποίο στέκεται ο Τύπος της Ιταλίας είναι στο γεγονός ότι το σύνολο του Ιταλιάνο στον τελικό έπαιξε ένα ποδόσφαιρο που… δεν ξέρει να παίζει. Η Φιορεντίνα είναι μια ομάδα φύσει επιθετική, η οποία θέλει να έχει τη μπάλα στην κατοχή της και να ψάχνει με τρίγωνα, με αυτοματισμούς, με tiki-taka το να βγει μπροστά και να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα.

Αντί για αυτό, όμως, στον τελικό οι Ιταλοί είδαν τους Βιόλα να έχουν… 143 μακρινές μπαλιές, όπως κατέγραψε η στατιστική της UEFA. «Λίγο ποδόσφαιρο, πολύ μπέρδεμα και στο πιο ωραίο οι Βιόλα πρόδωσαν τις αρχές που τους είχαν οδηγήσει στην Αθήνα. Και το κύπελλο χάθηκε έτσι, όπως μια από τις πολλές βαθιές μπαλιές του Μαρτίνες Κουάρτα χωρίς νόημα…», γράφουν στην Ιταλία, όπου η απογοήτευση είναι έντονη και η κριτική ακόμη περισσότερο.