Η τρανς ποδοσφαιρίστρια Φραντσέσκα Νίνταμ ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την ενεργό δράση, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα, καθώς οι αντίπαλες ομάδες μποϊκόταραν τα παιχνίδια στα οποία έπαιζε.

Μέχρι στιγμής τέσσερις ομάδες αρνήθηκαν να αγωνιστούν απέναντι στη Ρόσινγκτον Μέιν, ερασιτεχνικό σύλλογο της Αγγλίας, που αγωνίζεται στην 7η κατηγορία του ποδοσφαίρου γυναικών, έπειτα από καταγγελίες εναντίον της παίκτριας πως παίζει πολύ σκληρά και τραυμάτισε σοβαρά στο γόνατο αντίπαλό της, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις για τον σωματότυπό της κι αν είναι ασφαλές να παίζει κόντρα σε βιολογικές γυναίκες.

Έπειτα από αυτές τις αντιδράσεις, η Φραντσέσκα Νίντχαμ ανακοίνωσε ότι σταματά να παίζει ποδόσφαιρο, για το άμεσο μέλλον, αλλά εκδήλωσε την πρόθεσή της να κάνει προσφυγή, τονίζοντας ότι αυτές οι συμπεριφορές παραβιάζουν τους κανονισμούς της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία με τη σειρά της, ανέφερε πως εργάζεται για την επίλυση του θέματος. «Αυτό το ζήτημα είναι σύνθετο και διαρκώς εξελίσσεται και- όπως άλλες αθλητικές ομοσπονδίες- επανεξετάζουμε την πολιτική μας για τρανς άτομα στο αγγλικό ποδόσφαιρο, προκειμένου να διασφαλίσουμε πως είναι συμπεριληπτικό, δίκαιο και ασφαλές για όλους», ανέφερε εκπρόσωπός της στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Sports.

Η τρέχουσα πολιτική της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ορίζει πως «η ταυτότητα φύλου δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για τη συμμετοχή στο ποδόσφαιρο», αλλά το δικαίωμα συμμετοχής εξετάζεται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Παίκτριες άνω των 16 ετών, που δηλώθηκαν αγόρια όταν γεννήθηκαν, οι οποίες θέλουν να μετάσχουν σε αγώνες γυναικείου ποδοσφαίρου, πρέπει να επιδείξουν ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους είναι εντός συγκεκριμένου ορίου και απαιτούνται ετήσιοι έλεγχοι.

«Πληρώ κάθε προϋπόθεση»

Έπειτα από όλα αυτά, η ίδια η Φραντσέσκα Νίνταμ πήρε θέση και μίλησε για το μποϊκοτάζ. Αυτή η «ατυχής συνθήκη», είπε, την έκανε να εξετάσει το ενδεχόμενο προσφυγής για διακρίσεις, καθώς «πιστεύω ότι αντιπροσωπεύει παραβίαση του κώδικα συμπεριφοράς για τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη, που έχουν θεσπίσει τόσο η ομοσπονδία ποδοσφαίρου, όσο και η τοπική λίγκα γυναικών».

Για αυτούς τους λόγους, έγραψε η Νίνταμ, «προς το συμφέρον του συλλόγου μου και των συμπαικτριών μου, που με στηρίζουν, πήρα την απόφαση να σταματήσω να παίζω ποδόσφαιρο για το άμεσο μέλλον».

Η απόφαση αυτή, εξήγησε, «βασίζεται στην επιθυμία να διαφυλάξω την ομάδα και την πορεία της». Παράλληλα, χαρακτήρισε «απογοητευτικό» το γεγονός ότι «αυτή η κατάσταση έρχεται σε αντίθεση με όσα προβλέπουν οι πολιτικές για τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη, δεδομένου ότι επιμελώς πληρώ κάθε απαίτηση που ορίζει η ομοσπονδία για να παίζω».

Η Νίνταμ εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτό το ζήτημα διακρίσεων σε βάρος μου θα επιλυθεί ειρηνικά και άμεσα, με την πλήρη στήριξη της ομοσπονδίας και των κανονισμών που έχει γράψει και εγκρίνει».