Με δάκρυα στα μάτια ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη πρόσφερε ένα μπουκέτο με τριαντάφυλλα, από τον κήπο τους, στην εισαγγελέα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.
Ήταν ο επίλογος σε μια αγόρευση καταπέλτη, μια κίνηση συμβολική καθώς τα λόγια της μίλησαν στην καρδιά της οικογένειας της άτυχης φοιτήτριας που βρήκε βασανιστικό θάνατο πριν από περίπου ενάμισι χρόνο, στη Ρόδο.
«Από την Ελένη για εσάς» είπε ο πατέρας στην εισαγγελέα η οποία ζήτησε την ενοχή των δυο νεαρών κατηγορουμένων δηλώνοντας πως δεν έχει καμία αμφιβολία πως είχαν συναποφασίσει να υλοποιήσουν το εγκληματικό τους σχέδιο.
«Το παιδί σας οδηγήθηκε ως πρόβατο επί σφαγή, αν μπορώ να απαλύνω το πόνο σας θα σας πω ότι η Ελένη ήταν μια ηρωίδα, δεν ήταν μόνο ένα δώρο ζωής» είπε η εισαγγελέας απευθυνόμενη στους γονείς και μιλώντας για την Ελένη την χαρακτήρισε σύμβολο λέγοντας: «Ήταν ένα κορίτσι με όνειρα, με πολύ υψηλούς στόχους που αντιστάθηκε με απίστευτο σθένος στο σπίτι του τρόμου.
Αν μπορώ να σας απαλύνω το πόνο θα σας πω ότι είναι ένα κορίτσι σύμβολο γιατί με πικρία βλέπω ότι το 2020 η γυναίκα αντιμετωπίζεται σαν ένα τίποτα, σε πολλές περιπτώσεις. Αντιστάθηκε σε αυτά τα άθλια υποκείμενα με ηρωισμό που ούτε άντρας δεν το κάνει. Φτιάξατε ένα κόσμημα».
«Αυτή είναι το δώρο της ζωής, αυτή είναι η κατάρα της ζωής τους» ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας δείχνοντας τους κατηγορούμενους και συμπλήρωσε μιλώντας και πάλι στους γονείς : «Η κόρη σας σαν λαμπρό αστέρι θα μας δείχνει πάντα το δρόμο από εκεί που είναι. Εφεξής εγώ και η Ελένη θα είμαστε μαζί, σας δίνω το λόγο μου…»
Λίγο νωρίτερα η μητέρα της αδικοχαμένης φοιτήτριας είχε στραφεί σε βάρος των νεαρών που κάθονταν στο εδώλιο καλώντας τους να δείξουν τα πρόσωπα τους. «Γιατί δε δείχνετε τα πρόσωπα σας. Ροδίτη μάγκα ψευτόμαγκα πόσο μάγκας είσαι; Έριξες εκεί την Ελένη μου για να εξαφανιστεί το σώμα του παιδιού μου; να πάει στην Αίγυπτο; Άνανδροι.» φώναξε.
«Εγώ ζω με αυτή την κοπέλα»
Η εισαγγελέας, με καταγωγή από τη Ρόδο, από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε πως η ίδια βίωσε την υπόθεση της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη ως κάτι πολύ προσωπικό.
«Εγώ ζω με αυτή την κοπέλα. Η αλήθεια έχει ειπωθεί με χιλιάδες τρόπους όλο αυτό τον καιρό και ακούγεται σαν μια περίληψη από τα δικά μου χείλη τώρα. …» είπε στο ξεκίνημα της αγόρευσης της και υποκλίθηκε, όπως είπε, στο ήθος του πατέρα της Ελένης.
«Δεν ξέρω αν εγώ θα είχα αυτό το ανάστημα. Έχω την άποψη του Αριστοτέλη ότι δεν συγχωρείς τους εχθρούς για να αποδοθεί η Δικαιοσύνη. Ευχαριστώ την μητέρα. Είναι αδύνατο να μην ταυτιστείς όσο και να μην επιτρέπεται έστω και ασυνείδητα με το τι πέρασε το θύμα. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο» ανέφερε.
Συνεχίζοντας η εισαγγελική λειτουργός διατύπωσε την άποψη πως οι δυο νεαροί κατηγορούμενοι επιχείρησαν με δικονομικά τερτίπια να συσκοτίσουν την υπόθεση.
«Κανένας νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί να πιστέψει ότι αυτοί οι δυο είναι τσακωμένοι και σε ρήξη, επειδή τα ρίχνουν ο ένας στον άλλον. Γελάνε στα διαλείμματα της δίκης. Είναι απολύτως συνεννοημένοι γιατί έτσι τους έχουν πει ότι πρέπει να κάνουν.
Η φυσιολογική αντίδραση δεν είναι αυτή. Δυο άνθρωποι με τέτοια εγκλήματα όταν δεν είναι συνεννοημένοι ο ένας τρώει τις σάρκες του άλλου. Υπάρχει κοινή γραμμή, για διάχυση της ευθύνης. Παίζεται και από τους δικηγόρους αυτό το παιχνίδι… Αποσκοπεί όχι στους δικαστές αλλά στους ενόρκους» τόνισε η εισαγγελέας.
«Θα βίαζαν την Ελένη και νεκρή»
Η εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το μοιραίο βράδυ καταλήγοντας πως πρόθεση των κατηγορουμένων ήταν να εξαφανίσουν την Ελένη και μαζί της τα ίχνη του εγκλήματος τους.
Η τύχη ήταν αυτή, σύμφωνα με την εισαγγελέα, που οδήγησε στην ανεύρεση του άψυχου σώματος της. Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως οι κατηγορούμενοι είχαν στοχοποιήσει την Ελένη που εκείνη την περίοδο ήταν ευάλωτη ενώ χαρακτήρισε αδίστακτο τον κατηγορούμενο, Αλβανικής καταγωγής.
«Ήταν το δόλωμα. Δεν είναι πλούσιος, πλούσιος ήταν ο Ροδίτης. Ο δεύτερος είναι ο ωραίος με το αγγελικό πρόσωπο, είναι δόλωμα, μπαίνει μπροστά βρίσκει κορίτσια και ως λάφυρα τα πηγαίνει στον άλλο που έχει τα λεφτά. Τη στήνει έξω από τα σχολεία ειδικής αγωγής και ψάχνει ευάλωτα θύματα. Εκείνη την εποχή η Ελένη ήταν ευάλωτη, την είχαν στοχοποιήσει την Ελένη, η Ελένη ήταν ανυποψίαστη παρθένα».
Η εισαγγελέας υποστήριξε πως οι δυο νεαροί ήταν αποφασισμένοι να βιάσουν την Ελένη. «Δεν υπήρχε περίπτωση οι δυο αυτοί χαρακτήρες, κατά τον τοξικό τρόπο που λειτουργούν, να τους ξέφευγε η Ελένη… Θα βίαζαν την Ελένη και νεκρή. Εκείνη την ημέρα η Ελένη είναι στο σπίτι της είναι ανυποψίαστη… Το σχέδιο όμως ήταν στο μυαλό των κατηγορουμένων. Το σχέδιο για ομαδικό βιασμό…»
«Αποφασίζουν να τελειώσουν μαζί της»
Επικαλούμενη τα στοιχεία της δικογραφίας για το βράδυ της δολοφονίας αλλά και της «ζωντανής» ακροαματικής διαδικασίας η εισαγγελέας ήταν κατηγορηματική: «Είναι προαποφασισμένο ότι σε περίπτωση άρνησης η Ελένη δεν θα φύγει, θα βιαστεί».
Μάλιστα, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό των κατηγορουμένων ότι η άτυχη φοιτήτρια είχε πάρει την πρωτοβουλία για το ερωτικό ραντεβού η εισαγγελέας ανέφερε πως δεν κατάφερε να ξεφύγει από τα χέρια τους γιατί «ήταν αφίλητη παρθένα και πήγε μέσα σε άγρια θηρία.»
«Η Ελένη ήταν αθώα… αλλά με δυναμισμό ψυχής. Δεν υπέκυψε σε αυτούς τους εγκληματίες και το πλήρωσε με τη ζωή της. Άρχισε να αντιστέκεται. Φωνάζει και εκεί αρχίζουν το ξύλο» είπε και συνεχίζοντας επιχείρησε να βάλει στη θέση τους τα κομμάτια του πάζλ της υπόθεσης.
«Χτυπιέται η Ελένη, ο δεύτερος κατηγορούμενος της κρατάει τα χέρια ο άλλος τη χτυπάει, οι ρόλοι εναλλάσσονται… Δεν την κάνουν καλά.
Έχουν αποφασίσει, όμως, να τη βιάσουν με κάθε τρόπο, έχουν αποτύχει οι δυο προηγούμενες απόπειρες τους με τα άλλα κορίτσια. Αφού εκείνη αντιστέκεται παίρνουν τα μαχαίρια. Τα μαχαίρια είναι δυο μαχαίρια γιατί δυο είναι οι εγκληματίες.
Προσπαθούν με το στραγγαλισμό να την ακινητοποιήσουν, έδωσε μάχη η κοπέλα για τρεις ώρες για να κρατηθεί στη ζωή, δεν τα καταφέρνουν με το στραγγαλισμό» περιέγραψε και συνέχισε: «Την χτυπάνε, η Ελένη δεν πεθαίνει, αντιστέκεται.
Και αυτό πυροδοτεί το θυμό τους. Η μάχη της Ελένης είναι πρωτοφανής. Τα χτυπήματα με το σίδερο είναι τρία ή τέσσερα και δεν είναι από έναν. Σκέφτονται ότι η Ελένη λέει ότι θα τους καταδώσει. Αποφασίζουν να τελειώσουν μαζί της.»
Τα λόγια αυτά προκάλεσαν την αντίδραση των κατηγορουμένων με τον Ροδίτη να ρωτά: «Αυτό το συμπέρασμα πως βγήκε κυρία εισαγγελέα;»
Η εισαγγελέας συνεχίζει λέγοντας: «Προφανώς και θα μας καταδώσει – σκέφτηκαν – θα μας κλείσει φυλακή. Στο μπάνιο την πήγαν γιατί το αίμα δεν σταματούσε. Την πήγαν μαζί. Ένας δεν μπορούσε, κατά διαστήματα η Ελένη ανακτά αισθήσεις τους παρακαλεί να την πάνε στο νοσοκομείο.». Είναι η στιγμή που διαμαρτύρεται ο δεύτερος κατηγορούμενος: «Δεν είναι όπως τα λέτε…».
Η εισαγγελέας εξακολουθεί να μιλά περιγράφοντας: «Το σπίτι βρέθηκε είναι γεμάτο αίμα, τα ταβάνια έχουν αίμα, έχει βρεθεί τα dna. Της έβαλαν το σεντόνι για να μην τους δει κανείς. Ως δια μαγείας η γιαγιά που μένει από κάτω δεν άκουσε τίποτα από τη σφαγή.
Οι δυο τους έχουν συζητήσει τι θα κάνουν. Γίνονται διάφορες συνομιλίες για αυτό. Καταλήγουν τελικά σε μια κοινή απόφαση. Γνωρίζουν ότι είναι ζωντανή η Ελένη – στην κατ’ αντιπαράσταση είπαν ότι στο φορτηγό μίλαγε. Οδηγεί ο Ροδίτης, που ξέρει την περιοχή, η οποία δεν έχει καμία σχέση με το νοσοκομείο».
«Μαζί τη σέρνουν στις σκάλες»
Η εισαγγελική λειτουργός είναι βεβαία πως οι δυο κατηγορούμενοι συνεργάστηκαν για να πετάξουν στη θάλασσα την άτυχη Ελένη.
«Είναι αδύνατον ένας να κατέβασε μόνος του την Ελένη από τις σκάλες του σπιτιού της Λίνδου. Μαζί τη σέρνουν στις σκάλες, ο ένας μπροστά ο ένας από πίσω, το σώμα είναι πολύ βαρύ.
Η Ελένη ήταν σε ημικωματώδη κατάσταση. Οι σκάλες είναι γεμάτες αίματα. Και πάνε εκεί που αποφάσισαν. Να την πετάξουν στη θάλασσα. … Δεν μπορεί ένας να τη βγάλει από το αμάξι. Η κοπέλα είναι σε κώμα. Έχει ψελλίσει όμως ότι ο πατέρας μου θα σας βρει…..
Τα στοιχεία λένε ότι δε γίνεται να ανοίξεις τη πόρτα και να την πετάξεις. Το έδαφος είναι κακοτράχαλο. Την έβγαλαν και οι δυο από το αμάξι και την κουβαλάνε στα χέρια και για αυτό δεν φέρει αμυχή.
Θέλουν να εξασφαλίσουν ότι θα πάει στο νερό και ότι δε θα κολλήσει στα βράχια. Στη προσπάθεια τους να την πετάξουν κάποιους από τους δυο την πατάει στο κεφάλι, γιατί την σπρώχνανε με τα πόδια τους να πέσει στο νερό ζωντανή...» περιέγραψε.
Η εισαγγελική λειτουργός έστρεψε τα βέλη της στον πατέρα του κατηγορούμενου Ροδίτη λέγοντας πως «έκανε το τέρας που είναι σήμερα ο γιος του».
Μάλιστα, ζήτησε να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες σε βάρος του. Η εισαγγελέας, επιπλέον, ζήτησε από τους γονείς να μην δεχτούν την συγγνώμη τους.
«Σας κοροϊδεύουν και σας εμπαίζουν όλοι από την αρχή μην τους ακούτε και μην τους πιστεύετε. Καμία συγνώμη μην δεχθείτε. Η συγνώμη ένα μόνο νόημα έχει. Όταν αυτός που τη ζητεί είναι ειλικρινής.» τόνισε.
Δείτε επίσης:
Πατέρας Τοπαλούδη: Δώσαμε λουλούδια στην εισαγγελέα, αυτό θα έκανε και η Ελένη
Δίκη Τοπαλούδη: Συγκλόνισε η εισαγγελέας – «Η Ελένη θα είναι εφεξής κομμάτι της ζωής μου»
Η συνομιλία ανάμεσα στους κατηγορούμενους – «Τι έκανες στην Ελένη;»