Η ώρα της κρίσης για τον πρόεδρο του Ομίλου Μυτιληναίου, Ευάγγελο Μυτιληναίο, και τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της ΔΕΗ, Στέργιο Νέζη, έφτασε καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφασίζει στις 11 Ιουλίου 2019 για την πολύκροτη υπόθεση της ανάθεσης στη ΜΕΤΚΑ, συμφερόντων του επιχειρηματία, έργου της ΔΕΗ στο Λαύριο το οποίο φέρεται να συνδέεται με «μίζα» 250.000 ευρώ.
Η πολύμηνη ακροαματική διαδικασία ήταν αποκαλυπτική με τους δυο πρωταγωνιστές της υπόθεσης να παραδέχονται τη διαδρομή των 250.000 ευρώ μέσω εξωχώριας εταιρίας. Μιας διαδρομή που ξεκίνησε από λογαριασμό του Ευάγγελου Μυτιληναίου και σύμφωνα με την κατηγορία , «ξεπλύθηκε» για να φτάσει «καθαρό» στον τελικό αποδέκτη Στέργιο Νέζη. Οι δυο κατηγορούμενοι στις απολογίες τους επιχείρησαν να δώσουν μια απλοϊκή εξήγηση στους λόγους που οδήγησαν στην καταβολή, το 2003, των χρημάτων, μέσω εξωχώριας εταιρίας, από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο στον Στέργιο Νέζη κατά το χρονικό διάστημα που ο τελευταίος διατελούσε Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ και ενώ ήταν σε εξέλιξη ο διεθνής Διαγωνισμός που είχε προκηρύξει η ΔΕΗ για την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Λαύριο, που τελικά ανακηρύχθηκε μειοδότης και ανέλαβε η ΜΕΤΚΑ. Ο Στέργιος Νέζης ομολόγησε πως έλαβε τα χρήματα με αυτό τον τρόπο για λόγους φοροαποφυγής ενώ ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος έριξε ολόκληρη την ευθύνη στον πατέρα του, ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή. Και οι δυο ισχυρίστηκαν πως τα χρήματα αφορούσαν μελέτη για τη ΛΑΡΚΟ, η οποία συμφωνήθηκε το 2009 και παραδόθηκε το 2003.
Ωστόσο, οι ισχυρισμοί τους δεν έπεισαν τον εισαγγελέα της έδρας, Νίκο Δεληδήμο ο οποίος σε μια αγόρευση – καταπέλτη εμφανίστηκε πεπεισμένος πως το επίμαχο ποσό συνδέεται με το έργο του Λαυρίου, μιλώντας για προσπάθεια των κατηγορουμένων «να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα» και για μια «συμπεριφορά που δεν αντέχει στη λογική». Ο εισαγγελικός λειτουργός αποδόμησε βήμα-βήμα όσα προέβαλαν στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι αναφέροντας πως δεν αντέχει στη λογική ο ισχυρισμός του επιχειρηματία ότι όφειλε να σεβαστεί τον συγκεκριμένο τρόπο καταβολής των χρημάτων που είχε συμφωνήσει ο πατέρας του αν και είχε αντιρρήσεις. Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να τονίσει τις αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσαν οι κατηγορούμενοι, επεσήμανε πως τα χρήματα κατατέθηκαν άπαξ παρά τον ισχυρισμό πως η μελέτη, που επικαλούνται ως έργο που είχε αναλάβει ο Στέργιος Νέζης για το οποίο πληρώθηκε, γινόταν σταδιακά.
Ο κ. Δεληδήμος υπογράμμισε ότι οι 250.000 ευρώ ζημίωσαν το δημόσιο καθώς το ποσό μετακυλίστηκε στη σύμβαση που υπεγράφη. «Νομίζω πως τα χρήματα που δωροδόκησε ο Μυτιληναίος τα συνυπολογίζει και αυξάνει τη σύμβαση που υπογράφει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας.
Ο εισαγγελικός λειτουργός αν και διαπίστωσε ότι η δωροδοκία τελέστηκε και μάλιστα σε κακουργηματική μορφή αφού το αντικείμενο υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ που θέτει ο Ν. 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, εισηγήθηκε την απαλλαγή των δυο κατηγορουμένων λόγω παραγραφής, με την αιτιολογία ότι δεν συντρέχουν οι ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις του ως άνω νόμου, αφού το αντικείμενο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Παράλληλα, ζήτησε την ενοχή του Στέργιου Νέζη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται λίγες μόλις ημέρες αφότου τέθηκε σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας ο οποίος έχει υιοθετήσει αλλαγές στο νόμο περί καταχραστών του δημοσίου με νομικούς, μάλιστα, αναφερόμενοι σε συγκεκριμένες διατάξεις να τις χαρακτηρίζουν «πλυντήριο». Δεν είναι τυχαίο, σχολίαζαν οι ίδιοι κύκλοι, πως η υπεράσπιση των κατηγορουμένων επιχείρησε τη διακοπή της διαδικασίας ενόψει των αλλαγών κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από το δικαστήριο καθώς δέχτηκε πως η υπόθεση, όπως χαρακτηριστικά είπε ο εισαγγελέας, εισήχθη στο ακροατήριο με τον προηγούμενο νόμο.