Νέο ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε, από τον ανακριτή διαφθοράς, σε βάρος του Αρτέμη Σώρρα μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που διενεργούσε η δικαιοσύνη για τη δράση του.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε ποινική δίωξη για σειρά κακουργηματικών πράξεων τόσο σε βάρος του ήδη καταζητούμενου προέδρου της «Ελλήνων Συνέλευσις» όσο και κατά επτά συνεργατών του.
Οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι , κατά περίπτωση, με τα αδικήματα της απόπειρας απάτης και της απάτης τετελεσμένης κατά δημοσίου, τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του ελληνικού Δημοσίου. Επιπλέον, ασκήθηκε δίωξη για συγκρότηση, διεύθυνση και ένταξη εγκληματικής οργάνωσης, διασπορά ψευδών ειδήσεων ,πρόκληση για διέγερση σε διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος, νομιμοποίηση Εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ψεύδη καταμήνυση και ψευδορκία μάρτυρα.
Μάλιστα, η βαρύτητα των αδικημάτων είναι τέτοια που το πλαίσιο ποινής που αντιμετωπίζουν ο Αρτέμης Σώρρας και οι συνεργάτες του φτάνει ακόμη και την ισόβια κάθειρξη.
Το εισαγγελικό πόρισμα
Στο πόρισμα της εισαγγελέως Ευγενίας Αυλίδου που χειρίστηκε την έρευνα καταγράφεται, σύμφωνα με πληροφορίες, μια πρωτοφανούς έκτασης απάτη που ζημίωσε το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς χιλιάδες είναι οι πολίτες που προσκομίζουν τις «εξουσιοδοτήσεις Σώρρα» επικαλούμενοι τα δισεκατομμύρια του για να μην πληρώσουν χρέη και εισφορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο από τα στοιχεία της ίδιας της οργάνωσης έχουν σταλεί 5 χιλιάδες εξώδικα σε δημόσιες αρχές.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο πόρισμα αναφέρεται ότι 12.000 άτομα έκαναν χρήση των περίφημων «εξουσιοδοτήσεων» ενώ η ζημιά του δημοσίου δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί με σιγουριά προς το παρόν.
Είναι ενδεικτικό πως πολίτες εξακολουθούν να κάνουν χρήση των εγγράφων και μετά την καταδίκη του Σώρρα από δικαστήριο της Πάτρας ενώ στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρονται , σύμφωνα με πληροφορίες, πως για 115 περιπτώσεις πολιτών που προσκόμισαν την εξουσιοδότηση Σώρρα, το ΙΚΑ δεν κατάφερε να βάλει στα ταμεία του 4.700.000 ευρώ ενώ για τις υπόλοιπες υπηρεσίες δεν έχει υπολογιστεί το ποσό.
Τα ομόλογα της Ανατολής
Η εισαγγελέας αναφερόμενη στα περίφημα ομόλογα της Ανατολής υπογραμμίζει πως η Τράπεζα της Ανατολής είχε εξαγοραστεί από την Εθνική Τράπεζα αρχές του 20ου αιώνα και οι συγκεκριμένες μετοχές έχουν μηδενική πραγματική αξία. Η αξία τους , αναφέρεται στο πόρισμα , είναι συλλεκτική καθώς πωλούνται στο διαδίκτυο προς 75 ευρώ η μία. Όταν έγινε η μεταβίβαση της Τράπεζας Ανατολής , τονίζεται, ακυρώθηκαν όλες οι μετοχές και οι παλαιοί νόμιμοι δικαιούχοι των μετοχών είχαν απαιτήσει ως αποζημίωση για κάθε μετοχή 200 κατοχικές δραχμές. Αργότερα, με το νόμο 18/1944 η νέα δραχμή ορίστηκε ότι ισοδυναμεί με 50 δις. της κατοχικής δραχμής.
«Οι μετοχές-ομόλογα δεν αποτελούν έγκυρα διαπραγματεύσιμα όπλα αλλά προϊόντα απάτης και χρησιμοποιούνται παράνομα ονόματα αξιωματούχων του Υπ. Οικονομικών. Ο Αρτέμης Σώρρας είχε απευθυνθεί σε μία ΔΟΥ και είχε ζητήσει να του πουν τι φόρος του αναλογούσε εάν προχωρούσε σε δωρεά 2 μετοχών της Τράπεζας Ανατολής, για τις οποίες ο ίδιος υποστήριζε ότι άξιζαν 2 δις ευρώ» αναφέρει η εισαγγελέας.
Για τις εισφορές των μελών η εισαγγελική λειτουργός τονίζει στο πόρισμα της ότι κάθε μέλος της Οργάνωσης κατέβαλε 5 ευρώ κάθε μήνα και 10 ευρώ για την εγγραφή του. Κατά την εισαγγελέα το γεγονός αυτό καταδεικνύει την εξαπάτηση των μελών της Οργάνωσης και το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».
Στο στόχαστρο της Εισαγγελέως που διενήργησε την έρευνα μπήκε και η δράση δύο ακόμα προσώπων, που εμφανίζονται ως στενοί συνεργάτες του Αρτέμη Σώρρα οι οποίοι ωστόσο βρίσκονται στον Καναδά και η σχετική δικογραφία πήρε το δρόμο για τον ανακριτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανακριτής αναμένεται να εκδώσει και ένταλμα σύλληψής, ενώ στο εισαγγελικό πόρισμα καταγράφεται μια πρωτοφανή απάτη.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που αφορούσε τη δράση του Αρτέμη Σώρρα και του πολιτικού του φορέα «Ελλήνων Συνέλευσις» αξιολογήθηκε η μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει για την υπόθεση ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Στεφανόπουλος αλλά και δικογραφίες που εκκρεμούσαν στην περιφέρεια και απεστάλησαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών μετά από παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου.
Μεταξύ αυτών και η δικογραφία που σχηματίστηκε σε Εισαγγελία της Πελοποννήσου η οποία αφορούσε τις περίφημες εξουσιοδοτήσεις που φέρεται να μοίραζε η συγκεκριμένη Οργάνωση και οι πολίτες κατέθεταν σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον, στο φάκελο της υπόθεσης υπάρχουν και πολλά δημοσιεύματα που αφορούν τη δράση του Αρτέμη Σώρρα και των συνεργατών του τα οποία ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απέστειλε , μέσω του Αρείου Πάγου, στην Εισαγγελία.
Πάντως ο Αρτέμης Σώρρας και η σύζυγός του ήδη είναι καταζητούμενοι από ημέρες μετά την καταδίκη τους σε πολυετείς καθείρξεις από δικαστήριο της Πάτρας για υπεξαίρεση χρηματικού ποσού από πρώην συνεργάτες τους.