Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να αφήσει ελεύθερο τον 45χρονο Ιρανό που κρατείτο από τον περασμένο Νοέμβριο στις δικαστικές φυλακές Διαβατών, όταν συνελήφθη σε εκτέλεση διεθνούς εντάλματος της Ιντερπόλ για να εκτίσει στην πατρίδα του τρία χρόνια στη φυλακή, συνέπεια ποινής που του είχε επιβάλει δικαστήριο της Τεχεράνης για φερόμενη απάτη. Οι δικαστές κατόπιν επ’ ακροατηρίου συζήτησης, απέρριψαν το αίτημα των ιρανικών Αρχών και ήραν την κράτηση του εκζητούμενου.
Ο 45χρονος ανέφερε ότι μέχρι το 2016 υπηρετούσε ως αξιωματικός στον ιρανικό Στρατό, οπότε εγκατέλειψε την πατρίδα του μαζί με την οικογένειά του και διέφυγε στην Τουρκία. Αναφερόμενος στους λόγους αυτής της απόφασης, ο ίδιος είπε ότι εκείνη τη χρονιά ξέσπασαν ταραχές στο νότιο Ιράν. «Τότε μου έδωσαν εντολή να συγκεντρώσω 1.500 άτομα και να συλλάβω ή να εκτελέσω ανθρώπους» υποστήριξε, τονίζοντας ότι την περίοδό εκείνη υπηρετούσε με τον βαθμό του Συνταγματάρχη στο Πυροβολικό. Ηθικοί λόγοι, σύμφωνα με όσα είπε, δεν του επέτρεψαν να ακολουθήσει την εντολή των ανωτέρων του, κάτι που στην πατρίδα του θεωρείται «προδοσία» και υπό αυτές τις συνθήκες η φυγή του, όπως είπε, ήταν μονόδρομος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τον περασμένο Νοέμβριο κι αφού έζησε 6 χρόνια στην Τουρκία με τη σύζυγό του και τα δύο ανήλικα παιδιά τους, αποφάσισε να έρθει μόνος του στην Ελλάδα για να αποκτήσει πολιτικό άσυλο, νόμιμη διαμονή και εργασία, ώστε να προσπαθήσει στη συνέχεια να έρθει και η οικογένειά του. «Ήρθα πεζός μέσω του Έβρου με τη βοήθεια διακινητή» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι αυτοβούλως παρουσιάστηκε στην ΕΛ.ΑΣ. για την εκτέλεση του διεθνούς εντάλματος για το οποίο γνώριζε ότι εκκρεμούσε εις βάρος του.
Απευθυνόμενη στους δικαστές, η συνήγορός τους Σιώνα Πιπερίδου, ισχυρίστηκε ότι σε περίπτωση έκδοσής του στο Ιράν κινδυνεύει η ζωή του. Η ίδια σημείωσε ότι ο εντολέας της καταδικάστηκε ερήμην από το δικαστήριο της Τεχεράνης, χωρίς να γνωρίζει καν το κατηγορητήριο, ενώ πρόσθεσε ότι τα δικαστικά έγγραφα που έστειλαν οι Ιρανοί είναι ελλιπή. Να απορριφθεί το αίτημα έκδοσης για «τυπικούς λόγους», λόγω των παραπάνω ελλείψεων, είχε προτείνει προς το Συμβούλιο και η εισαγγελέας της έδρας.