Τις περίπου 40 ημέρες που διήρκεσε ο εγκλεισμός στα σπίτια μας υπό το φόβο επέλασης της πανδημίας του κορονοϊού, μειώθηκε αισθητά το έγκλημα στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλης της χώρας.
Οι ληστές ακούγοντας τις προτροπές του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και των λοιμωξιολόγων… τήρησαν τα περιοριστικά μέτρα, κάτι που αποτυπώνεται ανάγλυφα στα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας.
Μείωση κλοπών κατά 53%
Μόνο τον μήνα Μάρτιο οι κλοπές μειώθηκαν κατά 53%, οι διαρρήξεις σε σπίτια κατά 65%, οι ληστείες κατά 46% και οι μικροκλοπές κατά 65%. Όπως επισημαίνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. «είχαμε κυρίως ληστείες σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία» τα οποία εν πολλοίς ήταν τα μόνα που λειτουργούσαν. Άλλωστε δεν μπορούσαν να δράσουν καθώς όλος ο πληθυσμός βρισκόταν στα σπίτια του και η Αστυνομία σε περίπτωση που λάμβανε σήμα για άνομη πράξη, έφθανε στο σημείο άμεσα αφού όλοι οι δρόμοι ήταν άδειοι.
22.000 ποινικοί κυκλοφορούν ελεύθεροι
Τώρα όμως με την άρση των περιοριστικών μέτρων από τη Δευτέρα 4 του μηνός, υπάρχει έντονη ανησυχία ότι θα υπάρξει δραματική αύξηση του εγκλήματος αφού τα κακοποιά στοιχεία θα επιχειρήσουν να αναπληρώσουν τη χαμένη «λεία». Ο προβληματισμός εντοπίζεται κυρίως στον τρόπο που θα κινηθούν περίπου 22.000 ποινικοί οι οποίοι έχουν αποφυλακιστεί τους τελευταίους μήνες και είναι υποχρεωμένοι να δίνουν το «παρών» σε αστυνομικά τμήματα της Αττικής. Απ’ αυτούς οι 6.00 βρίσκονται στη Δυτική Αττική και οι 7.000 σε αστυνομικές υπηρεσίες εντός ή πέριξ του κέντρου της πρωτεύουσας.
Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μόνο στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα είναι υποχρεωμένα να δίνουν το «παρών» συγκεκριμένες ημέρες του μήνα, 2.500 άτομα καθώς δηλώνουν ως τόπο κατοικίας τη συγκεκριμένη συνοικία.
Ρώσοι, Ασιάτες, Αφρικανοί και Ρομά
Πρόκειται κυρίως για κακοποιά στοιχεία που προέρχονται από τη Ρωσία και κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ενώ σε ομάδες από εκεί κοντά κινούνται επίσης Ασιάτες και Αφρικανοί – κυρίως Μαροκινοί και Αλγερινοί. Δεν είναι όμως μόνο αυτοί. Όπως τονίζουν οι γνωρίζοντες, σε κλοπές και διαρρήξεις προβαίνουν επίσης άτομα προερχόμενα από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αλλά και πολλοί Έλληνες Ρομά που έχουν συλληφθεί κατά το παρελθόν τουλάχιστον 10 έως 15 φορές για κλοπές και διαρρήξεις αλλά αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν ελεύθεροι. Όλοι αυτοί εκτιμάται ότι θα είναι οι πρώτοι που θα επιχειρήσουν να ξαναρχίσουν την άνομη δραστηριότητα από τη στιγμή που ο κόσμος θα κυκλοφορεί και πάλι στους δρόμους.
Ευάλωτοι οι ηλικιωμένοι
Θεωρείται με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι η οικονομική ύφεση και η αύξηση της ανεργίας που θα επέλθει ως επίπτωση της πανδημίας, θα αυξήσει επίσης τα κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων σε διαμερίσματα που ζουν μοναχικά άτομα, κυρίως ηλικίας άνω των 65 ετών που είναι άλλωστε περισσότερο ανυπεράσπιστοι.
Για το λόγο αυτό συνιστάται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (όσο κάτι τέτοιο είναι εφικτό) ενώ και η Ελληνική Αστυνομία από την πλευρά της θα αυξήσει τις περιπολίες σε περιοχές που καταγράφεται διαχρονικά αυξημένος αριθμός ληστειών, όχι μόνο σε σπίτια αλλά και σε καταστήματα που θα ξανανοίξουν και θα επαναφέρουν στις βιτρίνες το πολύτιμο εμπόρευμά τους.
Ανακατανομή προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ.
Θυμίζουμε ότι μεσούσης της υγειονομικής κρίσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε στείλει έγγραφο σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες που ανέφερε ότι λόγω της πανδημίας θα πρέπει να υπάρξει «εκπόνηση και εφαρμογή επιχειρησιακών σχεδίων και δράσεων για την αστυνόμευση περιοχών, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα απώλειας περιουσιών σε εμπορικούς δρόμους, συνέπεια της αναστολής λειτουργίας τους».
Τώρα η ΕΛ.ΑΣ. θα προβεί σε ανακατανομή του προσωπικού, καθώς αρκετοί απ’ αυτούς που είχαν ταχθεί τους προηγούμενους δύο μήνες στην ανάγκη εποπτείας των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού, τώρα θα ριχτούν και πάλι στη μάχη κατά του εγκλήματος.