Οι μαφιόζικες εν ψυχρώ εκτελέσεις μέρα μεσημέρι στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, τα ξεκαθαρίσματα της νύχτας μέσω συμβολαίων θανάτου και η εν γένει δράση του οργανωμένου εγκλήματος που το τελευταίο διάστημα έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις απασχολούν την κυβέρνηση, καθώς στην ατζέντα της το θέμα της ασφάλειας των πολιτών βρίσκεται ψηλά και επιχειρεί με κάθε τρόπο εκεί να παραμείνει.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Αυτό που ανησυχεί την αστυνομία είναι το θράσος που επιδεικνύουν οι εκτελεστές, ενώ προβληματισμό προκαλεί και το χθεσινό περιστατικό με τους πυροβολισμούς κατά πολυκατοικίας στον Άλιμο, καθώς οι αρχές δεν έχουν ακόμα διαπιστώσει αν υπήρχε κάποια στόχευση των δραστών ή αν πρόκειται για «τυφλό χτύπημα».
Για το λόγο αυτό συνεχείς είναι οι συσκέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπό τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με στόχο την πάταξη της εγκληματικότητας και την ενίσχυση της αστυνόμευσης. Έτσι, από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή το αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος με «εργαλείο» τον επικαιροποιημένο χάρτη της μαφίας που έχει στα χέρια της η ΕΛ.ΑΣ και περιλαμβάνει ονόματα, διευθύνσεις, καταστήματα και ομάδες, ενώ παράλληλα ενισχύονται σημαντικά δύο πεδία που σχετίζονται με το δίκτυο πληροφοριών και το επίπεδο ερευνών.
Επισημαίνεται ότι, σε σύσκεψη -στην οποία συμμετείχαν στελέχη του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών, της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών – αναζητήθηκαν τρόποι για να υπάρξει συντονισμός της δράσης των υπηρεσιών, μέσα από τη δημιουργία κοινής ομάδας με στόχο την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Οργανωμένο έγκλημα: Ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας
Την ίδια ώρα, για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη, αποφασίστηκε η αύξηση των περιπολιών σε σημεία όπου συγκεντρώνεται κόσμος στη μετά-Covid-19 εποχή και σε περιοχές όπου καταγράφονται αυξημένα κρούσματα εγκληματικότητας ή υπάρχει μεγάλη εμπορική κίνηση. Οι αστυνομικές δυνάμεις ενισχύονται με τη δημιουργία μικρών και ευέλικτων ομάδων ταχείας επέμβασης, δηλαδή από την ΔΙΑΣ, τη Δράση και την ΟΠΚΕ.
Το πόρισμα – φωτιά
Οι ειδικοί ξεψαχνίζουν τον φάκελο που κατέθεσε προ ημερών ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, καθώς περιλαμβάνει τουλάχιστον 500 ονόματα ποινικών που είχαν συλληφθεί, είχαν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, είχαν καταδικαστεί, αλλά κυκλοφορούν ελεύθεροι, γεγονός που δείχνει και το βαθμό διάβρωσης του κρατικού μηχανισμού. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει 14 μεγάλες οργανώσεις και δεκάδες θυγατρικές, 16 συμβόλαια θανάτου από το 2016 και μετά, εκατοντάδες εκατομμύρια «μαύρο» χρήμα, σχεδιαγράμματα με τις δομές των ομάδων, την ιεραρχία και τις διασυνδέσεις με τα αδικήματα που έχει διαπράξει ο καθένας.
Ασφαλής χώρα η Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι, ήταν και παραμένει μια ασφαλής χώρα επισήμανε από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη σημειώνοντας ότι «η χώρα μας έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών και ληστειών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία». Πρόσθεσε δε «αστυνόμευση στις γειτονιές υπάρχει, έλεγχοι γίνονται και ενισχύονται». Ωστόσο, εμμέσως άφησε να διαφανεί η ανησυχία της κυβέρνησης λέγοντας ότι «η ΕΛ.ΑΣ. κάνει το καθήκον της. Προφανώς πρέπει να γίνουν και περισσότερα. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι επιχειρησιακά θα κάνει τη δουλειά της και ότι οι δράστες όλων αυτών των περιστατικών θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».