Σε Γολγοθά εξελίχθηκαν οι εξετάσεις για πολλούς μαθητές της χώρας, καθώς τις τελευταίες δύο ημέρες πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 165 εκατ. χτυπήματα στην πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων φέρνοντας προβλήματα.
Ειδικότερα, τη Δευτέρα (29/5) και την Τρίτη (30/5) η Τράπεζα Θεμάτων δέχτηκε ένα τεράστιο κύμα κυβερνοεπιθέσεων από 114 χώρες, με το σύστημα να μπλοκάρει και τα θέματα να δοθούν σε πολλά σχολεία της χώρας με καθυστέρηση 3-4 ωρών.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο MEGA και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο, ο δημοσιογράφος Τεχνολογίας Νίκος Βασιλάκος, το υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε να είχε δράσει νωρίτερα αποκλείοντας τις 114 χώρες από το σύστημα, ενώ ανέφερε πως η υπόθεση ξεκίνησε από το dark web και την αγορά συμβολαίου επίθεσης, με τον αγοραστή να φαίνεται πως είναι από την Ελλάδα.
«Ανήθικο να χρησιμοποιούνται οι μαθητές για να προκληθεί αναταραχή»
«Ήταν η πιο σημαντική ιστορικά επίθεση που έχει δεχτεί δημόσιος οργανισμός» επεσήμανε μιλώντας στο Mega o γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης, τονίζοντας πως τα χτυπήματα στο σύστημα έγιναν σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, ενώ γνώριζαν ότι ήταν σημαντικά για την εξέλιξη των εξετάσεων.
«Αυτή η κακοήθεια είχε σκοπό να δημιουργήσει μία αναταραχή, αστάθεια και μία αποσταθεροποίηση, που δεν επετεύχθη» πρόσθεσε.
«Είναι ανήθικο ότι χρησιμοποιήθηκαν οι μαθητές σε μία κρίσιμη στιγμή της ζωής τους ενόψει των Πανελληνίων Εξετάσεων για να προκληθεί αναταραχή. Προσπαθήσαμε με μεθοδικότητα και σύνεση να αποτρέψουμε τον κίνδυνο. Ο στόχος μας ήταν να ολοκληρώσουν οι μαθητές τις εξετάσεις και τα καταφέραμε».
Ο κος Κόπτσης διαβεβαίωσε πως οι Πανελλήνιες Εξετάσεις θα διεξαχθούν ομαλά, χωρίς προβλήματα, τονίζοντας ότι το σύστημα είναι διαφορετικό από εκείνο των εξετάσεων Λυκείου, καθώς η πλατφόρμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων έχει πολλές δικλείδες ασφαλείας.
«Λάθος να έχει ο καθένας πρόσβαση στην Τράπεζα Θεμάτων»
Για τα ζητήματα τα οποία αφορούν την διαδικτυακή ασφάλεια μίλησε στο MEGA ο Βασίλης Ζωγράφος, υποψήφιος διδάκτωρ στην Επιστήμη των Δεδομένων και Πληροφορικής.
«Ενώ βρισκόμαστε σε μία ψηφιακή Ελλάδα, παρόλα αυτά η εφαρμογή αυτών έχει πολλά κενά. Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διαχειριστές και επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργία των δικτύων είναι οι επιθέσεις DDoS. Κάποιος προσπαθεί μέσα από διάφορες διαδικασίες να ρίξει τον server χτυπώντας συνέχεια με διάφορα links», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν επιτρέπει εν έτει 2023 να πέφτει με τόση μεγάλη ευκολία ένα τέτοιο σύστημα, ενώ τόνισε πως είναι λάθος να έχει ο καθένας πρόσβαση στην Τράπεζα Θεμάτων.
«Θα έπρεπε το συγκεκριμένο σύστημα να μην είναι προσβάσιμο σε public. Προχθές έγινε μία απόπειρα για να δουν πως λειτουργεί και χθες μία απόπειρα μαζικής επίθεσης, με αποτέλεσμα να βρουν ποια είναι τα διαβλητά του ζητήματα», είπε.
Σημειώνεται ότι για την υπόθεση έχει επέμβει η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ενώ έχει δοθεί εντολή στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να εντοπίσει από που ξεκίνησαν οι επιθέσεις.