Ρωσική ομάδα χάκερς με το όνομα «Killnet», που έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν επιθέσεις ddos σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, υποπτεύονται οι αρχές σύμφωνα με ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου στον ΑΝΤ1 ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων η οποία «πάγωσε» τις εξετάσεις των μαθητών κατά την χθεσινή μέρα.
Τα μέλη της ομάδας δεν σκοπεύουν σε αρπαγή των δεδομένων, αλλά θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση. «Σαν να έχεις ένα κατάστημα που ανοίγει και να έχεις 10.000 άτομα μπροστά στο κατάστημα να εμποδίζουν την πρόσβαση» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ρεπόρτερ.
Χτυπούν συνήθως με αυτόν τον τρόπο δίκτυα που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση πολύ κόσμου, δηλαδή δίκτυα νοσοκομείων, ερευνητικών κέντρων, αεροπορικών εταιρειών μέχρι και το δίκτυο του διαγωνισμού της Eurovision.
Η ομάδα ξεκίνησε από ένα εργαλείο ddos και έγινε κανονική ομάδα λίγο πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, δημιούργησε δύο υπο-ομάδες, τις Ειδικές Ψηφιακές Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τη Λεγεώνα. Η σημερινή επίθεση, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, κόστισε 150-200.000 ευρώ, αν όμως κοιτάξει κανείς το dark web τέτοιες επιθέσεις κοστίζουν φθηνότερα.
Σφακιανάκης: «Εάν είχαμε ομάδα κυβερνοασφάλειας, το θέμα θα είχε αποφευχθεί»
Η τράπεζα θεμάτων δέχτηκε περισσότερα από 165 «χτυπήματα» από χάκερς, με τον Μανώλη Σφακιανάκη να τονίζει ότι το dark web διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη συγκεκριμένη κυβερνοεπίθεση.
Ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφαλείας μίλησε στην ΕΡΤ και δήλωσε πως «επειδή έχω αντιμετωπίσει δεκάδες περιστατικά ίδια, η επίθεση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν υπήρχαν άνθρωποι για αυτόν τον σκοπό και μπορούσαν να δρομολογήσουν την επίθεση σε άλλα σημεία».
«Με απλά λόγια, εάν είχατε ομάδα κυβερνοασφάλειας, το θέμα τώρα θα είχε αποφευχθεί. Έχω εμπειρία, έχω διαχειριστεί κρίσεις τέτοιου είδους, όλα αυτά θέλουν ασκήσεις κυβερνοασφάλειας πριν γίνουν. Οι χάκερς είναι δίπλα μας. Άρα πρέπει να πάρουμε όλα τα μέτρα εκείνα για να μπορέσουμε να αποφεύγουμε τις επιθέσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι δεν βρίσκεται ένα άτομο πίσω από αυτήν την κυβερνοεπίθεση, αλλά περισσότεροι «οι οποίοι έχουν νοικιάσει υπολογιστικά συστήματα από το σκοτεινό διαδίκτυο (σ.σ. dark web). Μετά από πολλή δουλειά, μπορεί να τους εντοπίσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Καλύπτουν τα ίχνη τους όμως υπάρχουν και τα λάθη. Για αυτό τον λόγο είμαστε εμείς εδώ».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβερνοεπίθεση πραγματοποιήθηκε από κάποια ασιατική χώρα και από πλασματικούς λογαριασμούς, που φέρεται να δημιουργήθηκαν για αυτό τον σκοπό, ενώ δεν αποκλείονται νέα «χτυπήματα» τις επόμενες μέρες.
Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τις επιθέσεις
Συναρμόδια υπουργεία και φορείς συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη υπό τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά για την αποτίμηση της κατάστασης με τις διαδοχικές επιθέσεις στα συστήματα του υπουργείου Παιδείας για τη μετάδοση των θεμάτων των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων, τη γνωστή ως «Τράπεζα Θεμάτων».
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, οι επιθέσεις ήταν μεγάλης έντασης και παραπέμπουν σε ισχυρό κίνητρο και τεχνογνωσία, ωστόσο αποκρούστηκαν αποτελεσματικά από τις υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων.
Διαπιστώθηκε η οργανωτική και επιχειρησιακή επάρκεια των φορέων της Ελληνικής Δημοκρατίας να κινητοποιήσουν αν χρειαστεί ό,τι είναι αναγκαίο προς αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων που μπορεί να επιχειρηθούν στο αμέσως προσεχές μέλλον.