Μετεκλογικό σαφάρι ελέγχων και προστίμων για το τσιγάρο! Εν μέσω Χριστουγέννων και τη στιγμή που το ίδιο το Υπουργείο εξετάζει ακόμα την τροποποίηση εφαρμογής του νόμου και αναμένονται νέες αποφάσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες αποφάσισαν να κάνουν ελέγχους, ενώ μάλιστα το βράδυ της Δευτέρας βεβαίωσαν πρόστιμο για καταγγελία που εκκρεμούσε εδώ και δύο μήνες και χθες Τρίτη το μεσημέρι προχώρησαν σε «επέλαση» ελέγχων και προστίμων στις καφετέριες του Αγίου Νικολάου…

Ένα νόμο που είχε ξεχαστεί όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, από την 1η Σεπτέμβρη που ξεκίνησε η επίσημη εφαρμογή του μέχρι και σήμερα, θυμήθηκαν ξαφνικά να επιβάλλουν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Το βράδυ της Δευτέρας μικτό κλιμάκιο ελεγκτών από την Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας και της Δημοτικής Αστυνομίας πήγε στο ουζερί – τσιπουράδικο περίπου στις 12.30 το βράδυ. Εκείνη την ώρα στο κατάστημα βρισκόταν δύο πελάτες ο ένας εκ των οποίων κάπνιζε.

Όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης Φίλιππος Πριονιστής, «ρώτησα και οι ελεγκτές μου είπαν ότι υπήρχε καταγγελία για το μαγαζί μου στο 1142 από δύο μήνες πριν. Και δύο μήνες πού ήταν; Ξαφνικά θυμήθηκαν ότι έπρεπε να μου βάλουν πρόστιμο;». Ο ίδιος επισημαίνει ότι «όταν τους ζήτησα το λόγο για το πρόστιμο των 600 ευρώ που μου έκοψαν, εκνευρίστηκαν και μου ζήτησαν και άλλα χαρτιά του καταστήματος με στυλ πολύ εκβιαστικό».

Οι έλεγχοι όμως συνεχίστηκαν και χθες Τρίτη και το μεσημέρι συγκεκριμένα πάλι μεικτά κλιμάκια βγήκαν στον Άγιο Νικόλαο και πέρασαν από όλες τις καφετέριες, κόβοντας πρόστιμα, ενώ πιο πριν είχαν περάσει και από τις καφετέριες της Ερμού.

Από την πλευρά του ο αντινομάρχης Υγείας Βαγγέλης Ζαχαρόπουλος αναφέρει ότι όταν ελέγχεται μία καταγγελία, αν διαπιστωθεί την ώρα του ελέγχου παράβαση του νόμου, τότε επιβάλλεται πρόστιμο. «Αν δεν κάπνιζε εκείνη την ώρα ο πελάτης, δεν θα βάζαμε πρόστιμο 600 ευρώ για την καταγγελία», εξηγεί και προσθέτει πως αν και αναμένεται η τροποποίηση του νόμου, μέχρι και τότε ισχύει ο παρών ως έχει.

8 πρόστιμα έχει κόψει όλα
και όλα η Δημοτική Αστυνομία!

Χαρακτηριστικό της συχνότητας των ελέγχων είναι το γεγονός πως μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών περίπου από την δημοτική αστυνομία έχουν επιβληθεί μόλις οκτώ πρόστιμα, ενώ από την Διεύθυνση Υγείας της ΝΑΜ η απάντηση ήταν «δεν έχει σημασία πόσα πρόστιμα μπήκαν, αλλά ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι».

Ο ιδιοκτήτης της καφετέριας Groove κ. Κοτόπουλος αναφέρει πως «τον πρώτο καιρό ήρθαν και κάνανε επισημάνσεις όπως είχε ανακοινωθεί. Μετά δεν πέρασαν ξανά από εδώ. Σήμερα θυμήθηκαν ξαφνικά να έρθουν ξανά».

Ο νόμος και καταστηματάρχες δύο ταχυτήτων…

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά το Υπουργείο ακόμα τροποποιεί το νόμο. Έτσι οι ιδιοκτήτες μπαρ και καφετεριών θα μπορούν με χρηματικό αντίτιμο – χαράτσι, που μάλλον θα καθοριστεί στα 500 ευρώ, να επιτρέπουν το κάπνισμα, ενώ στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος – φαγάδικα θα συνεχιστεί η καθολική απαγόρευση.

«Σε εμάς δεν έρχονται καπνιστές μάλλον. Εμείς είμαστε καταστηματάρχες άλλης ταχύτητας μάλλον και παιδιά ενός κατώτερου θεού; Τι να πω;», λέει απογοητευμένος αλλά και αγανακτισμένος ο Φίλιππος Πριονιστής.

Ομάδα Πρωτοβουλίας
Μη Καπνιστών Μαγνησίας

Εν τω μεταξύ σήμερα Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου στις 20.00 το απόγευμα πραγματοποιείται Ανοιχτή Συγκέντρωση Μη Καπνιστών στα γραφεία της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας. Την εκδήλωση υποστηρίζει η ΜΚΟ: NOSMOKE.GR.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος των Καταστηματαρχών Εστίασης Μαγνησίας Απόστολος Αθανασός ανέφερε πως θα παραβρεθούν στην συνάντηση μέλη του Συλλόγου και δήλωσε χαρακτηριστικά «είδα πως η ομάδα έχει συμπαράσταση και από το κ. Γουργουλιάνη. Ο κ. Πρύτανης όμως θα πρέπει να κόψει το τσιγάρο πρώτα στο Πανεπιστήμιο και το Θόλο που το έχει κάνει κλαμπ και μετά στα μαγαζιά μας».

Πηγή: taxydromos.gr