Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κάποιος μπαίνοντας στο ιστορικό, βυζαντινό μοναστήρι του 13ου αιώνα, της Ιεράς Mονής Αγίου Προδρόμου στις Σέρρες, που παραδόθηκε χθες το απόγευμα στις φλόγες είναι στάχτες και αποκαΐδια.
Η φωτιά προκλήθηκε κατά πάσα πιθανότατα από σπίθες που πετάχτηκαν από την ξυλόσομπα που έκαιγε στο παλιό αρχονταρίκι.

Η πύρινη λαίλαπα κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες να κάψει το παλιό ιστορικό αρχονταρίκι, κτίσμα αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, βυζαντινής τεχνοτροπίας και το παλιό εκθετήριο, χωρίς ευτυχώς να προλάβει να αγγίξει τα ιερά κειμήλια και τις σπάνιες εικόνες που άρπαξαν οι μοναχές και έσωσαν την τελευταία στιγμή από την οργή της φωτιάς.

Άθικτα παρέμειναν το ιστορικό καθολικό της ιεράς μονής, οι ιερές σπάνιες εικόνες, οι νέες πτέρυγες, καθώς και τα κελιά των καλογριών.

Αντικρίζοντας τις πρώτες σπίθες της φωτιάς, οι καλόγριες άρπαξαν κουβέρτες και βρεγμένα πανιά και προσπάθησαν να σώσουν το παλιό αρχονταρίκι, χωρίς όμως να τα καταφέρουν. Στο σημείο έφτασαν με μεγάλη δυσκολία, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, πυροσβεστικά οχήματα από όλο το νομό αλλά και από το Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Για περισσότερο από τέσσερις ώρες οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τη φωτιά προσπαθώντας να σώσουν το ιστορικό μοναστήρι. Η φωτιά περιορίστηκε ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, των καλογριών, αλλά και των πιστών που έτρεξαν με όποιο μέσο μπορούσαν να προσφέρουν τη βοήθειά τους.