Οι εξελίξεις για την υπόθεση των τριών νεκρών παιδιών στην Πάτρα τρέχουν και, μέσα στις επόμενες ώρες, η Ρούλα Πισπιρίγκου αναμένεται να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα, καθώς στις τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας, εντοπίστηκε η ουσία κεταμίνη, η οποία δεν είχε συμπεριληφθεί στην φαρμακευτική της αγωγή.

Σύμφωνα με την εκπομπή Live News, με βάση ένα sms που έλαβε στο κινητό του από μία ιδιαίτερα αξιόπιστη πηγή -όπως την χαρακτήρισε- η κεταμίνη δεν βρέθηκε στις εξετάσεις του δεύτερου παιδιού, της Μαλένας. Άρα ο θάνατος της Μαλένας, με βάση το ρεπορτάζ, δεν μπορεί να συνδεθεί με όσα έγιναν γνωστά νωρίτερα γύρω από τον θάνατο της Τζωρτζίνας. Στην περίπτωση της Μαλένας οι ιατροδικαστές συνεχίζουν να ερευνούν το θάνατο του παιδιού, με βάση τα επιστημονικά όπλα που διαθέτουν.

Κεταμίνη: Η χρήση στον πόλεμο του Βιετνάμ, πού χορηγείται

 Η κεταμίνη είναι ένα ενδοφλέβιο αναισθητικό βραχείας δράσης, το οποίο εάν χορηγηθεί σε μεγάλες δόσεις προκαλεί άπνοια και θάνατο.

Στην Ελλάδα η κεταμίνη κυκλοφορεί σαν κτηνιατρικό σκεύασμα, αλλά μπορεί να υπάρχει και νοσοκομειακή χορήγηση της ουσίας. Όπως είπε ο ιατροδικαστής, Χαράλαμπος Κούτσης, μιλώντας στο Mega, είναι μία ουσία που δεν δίνεται εύκολα σε φαρμακείο, παρά μόνο σε νοσοκομεία και αυτό μόνο όταν το απαιτούν οι συνθήκες.

Newsroom

Το αναισθητικό κεταμίνη, και όχι η τροπονίνη όπως αρχικά είχε ειπωθεί, είναι η ουσία που φέρεται να βρέθηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας, του μεγαλύτερου από τα 3 παιδιά που πέθαναν στην Πάτρα.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, Χαράλαμπο Κούτση που μίλησε στο Mega, η κεταμίνη είναι ένα ενδοφλέβιο αναισθητικό βραχείας δράσης, το οποίο εάν χορηγηθεί σε μεγάλες δόσεις προκαλεί άπνοια και θάνατο.

Στην Ελλάδα η κεταμίνη κυκλοφορεί σαν κτηνιατρικό σκεύασμα, αλλά μπορεί να υπάρχει και νοσοκομειακή χορήγηση της ουσίας. Όπως είπε ο κ. Κούτσης, είναι μία ουσία που δεν δίνεται εύκολα σε φαρμακείο, παρά μόνο σε νοσοκομεία και αυτό μόνο όταν το απαιτούν οι συνθήκες.

Ακόμη, η κεταμίνη δεν θα πρέπει να χορηγηθεί σε ασθενείς που έχουν σοβαρά προβλήματα με την καρδιά τους. «Το συγκεκριμένο αναισθητικό ανήκει στην κατηγορία βραχείας δράσεις. Όταν μιλάμε για θανατηφόρες δόσεις ο θάνατος θα είναι πολύ γρήγορος, εντός μερικών λεπτών», δήλωσε ο κ. Κούτσης.

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι δεν είχαν χορηγήσει κεταμίνη στην Τζωρτζίνα.

«Εφόσον έχουμε αύξηση παλμών μία τέτοια χορήγηση θα μπορούσε να προκαλέσει μία τέτοια εικόνα. Θα είναι κι άλλα πράγματα. Θα πρέπει να αξιολογηθεί συνδυαστικά και με άλλα στοιχεία», πρόσθεσε.

Κεταμίνη: Είναι φάρμακο που σε «φτιάχνει», λέει ο Θάνος Ασκητής

«Είναι ένα ψυχοτρόπο φάρμακο, που χορηγείται ευρέως στην κτηνιατρική ως αναισθητικό για χειρουργική επέμβαση ζώων και χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στον πόλεμο του Βιετνάμ» είπε από την πλευρά του ο Θάνος Ασκητής, μιλώντας στο Live News.