Το βράδυ της Πέμπτης (21/1) η «Αυτοψία» ακολούθησε τις συμμορίες ανηλίκων. Παιδιά που δηλώνουν μέλη συμμοριών μίλησαν για την δράση τους. Ληστείες, εκφοβισμός και ξυλοδαρμοί μεταξύ ανηλίκων μέσα σε σχολικές αίθουσες. Ναρκωτικά, οπλοχρησία και δολοφονίες. Η κάμερα της εκπομπής μπήκε στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα και κατέγραψε τις ιστορίες παρανομίας νέων, που τους οδήγησαν πίσω από τα κάγκελα, στα πιο τρυφερά χρόνια της ζωής τους.

Ακόμη τα περιστατικά βίας μέσα σε σχολεία που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας. Θύματα επιθέσεων, μίλησαν στο φακό, καταθέτοντας μαρτυρίες για τα όσα διαδραματίζονται στις σχολικές μονάδες.

Η συμμορία ανηλίκων της Ηλιούπολης

Δύο μέλη της συμμορίας ανηλίκων της Ηλιούπολης, μίλησαν στην κάμερα της εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA. Αμφότεροι ανέλυσαν πως η δική τους συμμορία, «παρέα» όπως την αποκαλούν, εμπλέκεται σε ξυλοδαρμούς που προκύπτουν από διαφορές λόγω ομάδων και οπαδικών «και για πολλούς άλλους λόγους. Για παράδειγμα αν σε στραβοκοιτάξει κάποιος. Εμείς κατά τα άλλα δεν αντιδρούμε αν δεν μας προκαλέσουν. Αν μας προκαλέσουν, η συμπεριφορά μας θα είναι ανάλογη μ’ αυτού που συνέβη».

Ένας από αυτούς, τόνισε πως: «Εχω πάρει μέρος σε καβγάδες. Δεν έχω κινδυνεύσει, αν και έχω τραυματιστεί στο κεφάλι και στη μύτη. Συνήθως είναι απλοί μώλωπες και πρηξίματα. Βέβαια, έχουν υπάρξει περιστατικά που χρειάστηκαν νοσοκομείο». Τόσο ο ένας όσο κι ο άλλος υποστήριξαν πως «αποφεύγουμε τα όπλα γιατί το θεωρούμε πιο αντρίκειο».

«Αν και υπάρχουν γνωστοί που μπήκαν στη φυλακή για διακίνηση, εμείς δεν το φοβόμαστε. Παρόλο που εκκρεμούν δικαστήρια. Εμείς, πάντως, δεν κλέβουμε, δεν κάνουμε άλλα πράγματα».

«Οι πιτσιρικάδες είναι οι πιο επαγγελματίες»

Κι από τη συμμορία της Ηλιούπολης σ’ εκείνη του Κορυδαλλού. Ένας 21χρονος, ο οποίος εδώ και χρόνια είναι μέλος της συμμορίας, τόνισε στην εκπομπή πως μετρούν πάνω από 100 άτομα δυναμικό σε διάφορες περιοχές της Αττικής όπως ο Κολωνός και το Μενίδι.

«Όταν έχεις παρέα είσαι πιο δυνατός. Αν είμαι μόνος μου δεν μπορώ να κάνω τίποτα», τόνισε αρχικά και συνέχισε αποκαλύπτοντας πως αρχηγός της συμμορίας του «είναι εκείνος που έχει το περισσότερο χρήμα, τα πιο γρήγορα αυτοκίνητα. Αυτός κυβερνάει τα υπόλοιπα παιδιά».

Έπειτα ερωτήθηκε για τη δραστηριότητα των ανήλικων μελών της συμμορίας και η απάντησε του ήταν σοκαριστική. «Οι πιτσιρικάδες μπορούν να κάνουν τα πάντα. Ο πιο μικρός είναι ο πιο επαγγελματίας. Θα σου πάρουν τα λεφτά, θα σου πάρουν το κινητό, θα μπουν στο σπίτι σου και δεν θα πάρεις χαμπάρι».

«Φοβάμαι για τους γονείς μου»

Υπάρχει, όμως, και η άλλη όψη του νομίσματος. Ο Νίκος 24 ετών, έγινε μέλος συμμορίας όταν πήγαινε στο Γυμνάσιο. «Αρχικά ήταν για μια κλοπή και τελικά έγινε φόνος». Πέρασε στη φυλακή 4,5 χρόνια. «Δεν περίμενα πως θα έμπλεκα έτσι. Στιγματίστηκε το όνομά μου, το έμαθε η οικογένεια μου. Έμεινα 4,5 χρόνια στη φυλακή», είπε. Πλέον, όμως, σπουδάζει μηχανικός και λέει: «Η παραβατική δράση δεν είναι μαγκιά».

Την άλλη πλευρά αυτών των καταστάσεων τη ζουν, όμως, και οι οικογένειες των ανηλίκων. Στην εκπομπή μίλησε η αδερφή ενός 16χρονου που συνελήφθη για τη δράση του με τη συμμορία του Κολωνού. «Πέσαμε από τα σύννεφα, διότι είμαστε μια τίμια οικογένεια. Δεν γνωρίζω τίποτα για όλα αυτά και περιμένουμε τη δικαιοσύνη. Ο αδερφός μου είναι ένας 16χρονος μαθητής, όχι άριστος αλλά επιμελής που έκανε και ιδιαίτερα στα αγγλικά. Ό,τι και να μας ζητούσε του το δίναμε απλόχερα. Είμαστε συντετριμμένοι, δεν μπορώ άλλο, φοβάμαι πως οι γονείς μου θα πάθουν κάτι», ανέφερε.