Το βράδυ της Πέμπτης (21/1) η «Αυτοψία» ακολούθησε τις συμμορίες ανηλίκων. Παιδιά που δηλώνουν μέλη συμμοριών μίλησαν για την δράση τους. Ληστείες, εκφοβισμός και ξυλοδαρμοί μεταξύ ανηλίκων μέσα σε σχολικές αίθουσες. Ναρκωτικά, οπλοχρησία και δολοφονίες. Η κάμερα της εκπομπής μπήκε στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα και κατέγραψε τις ιστορίες παρανομίας νέων, που τους οδήγησαν πίσω από τα κάγκελα, στα πιο τρυφερά χρόνια της ζωής τους.
Ακόμη τα περιστατικά βίας μέσα σε σχολεία που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας. Θύματα επιθέσεων, μίλησαν στο φακό, καταθέτοντας μαρτυρίες για τα όσα διαδραματίζονται στις σχολικές μονάδες.
Από τις συμμορίες ανηλίκων στις Φυλακές Νέων Αυλώνας
Ο Σίμος 22 ετών, βρίσκεται στις φυλακές 2,5 χρόνια και του μένει ένας μήνας για να αποφυλακιστεί.
«Πολύ δύσκολα περνάει ο καιρός, μετρώ τις τελευταίες ημέρες και σκέφτομαι πώς θα ξεκινήσω όταν βγω από τη φυαλκή, τα έχεις χάσεις όλα, ξεκινάς από μηδέν, τί θα κάνω, πώς θα ξεκινήσω πάλι» δήλωσε αρχικά και στο ερώτημα πώς έμπλεξε τόνισε:
«Από μικρός, από την οικογένεια εξαρτάται, η οικογένειά μου ήταν μια από εδώ μια από εκεί, έχω καταγωγή από την Αλβανία, δεν είχα πολλές επαφές με οικογένειά μου, έζησα πολύ με τη γιαγιά μου. Πιτσιρικάς βρέθηκα Ελλάδα, στην Καλλιθέα, δεν πήγα ποτέ σχολείο, στις πλατείες γυρνούσα από μικρός. Μπήκα στην συμμορία 9 ετών και έκανα την πρώτη μου ληστεία. Έβλεπα και τί κάνουν οι μεγαλύτεροι, οι μεγαλύτεροι δεν μας ήθελαν και πολύ κοντά. Εννιά χρονών έκανα την πρώτη μου ληστεία, βαρούσαν τσίλιες 15χρονοι και 16χρονοι. Ήταν φούρνος, μπήκαμε μέσα ήταν ένας κύριος, με ένα μαχαίρι τον απειλήσαμε, πήραμε τα λεφτά και φύγαμε. Ένας πιστιρικάς και δεν καταλαβαίνει τί κάνει και φοβάται σε εκείνη την ηλικία, αλλά άμα το κάνεις μια φορά μετά δεν φοβάσαι» επεσήμανε και στο γιατί συνέχισε ανέφερε: «Μας αρέσανε τα λεφτά, δεν είχα δει ποτέ στη ζωή μου τόσα λεφτά στην τσέπη μου, όχι ήταν πολλά. Μετά το βλέπαμε σαν παιχνίδι».
Ο Σίμος ήταν κλασικό μέλος συμμορίας πιτσιρικάδων, αλητείες, χασίς, όχι, όμως, επιθέσεις σε ανηλίκους. «Οι επιθέσεις σε ανηλίκους είναι μόδα της εποχής, πουλάνε μαγκιά. Ναι, στα σχολεία, κανένα ξύλο έπεφτε, αλλά όχι να πας να κλέψεις από κάποιον άλλον πιτσιρικά. Αυτή η καινούργια γενιά δεν έχει μάθει στα λεφτά, να καλοπερνάνε, τώρα κοιτάνε πώς να δείξουν την μαγκιά τους, το αντριλίκι τους». Όσο για το γιατί μπήκε στη φυλακή. «Από τα 18 έκανα βαριές πράξεις με πολλά λεφτά».
Υπάρχει τρόπος να ξεμπλέξει κανείς; «Υπάρχει. Σημαντικός είναι ο ρόλος της οικογένειας στο πόσο βαθιά θα μπλέξει ένα παιδί και αν θα ξεφύγει. Να φύγει από τη μια πόλη και να πάει σε άλλη για παράδειγμα. Ένας πιτσιρικάς θα μπλεχτεί είτε γιατί είναι χωρισμένοι οι γονείς, τσακώνονται, δεν ενδιαφέρονται για εκείνον, μετά είναι η οικονομική κατάσταση, οι κακές παρέες. Αν μπεις στην παρανομία, μπαίνει και το ναρκωτικό στη μέση», ενώ για τη βία στα σχολεία τόνισε: «Ξεκίνησε από ομάδες που δημιουργούνται από τα σόσιαλ μίντια, από άτομα που γουστάρουν αυτή τη φάση. Αυτό όσο πάει θα μεγαλώσει και παραπάνω. Δεν σταματάει».
Για το τέλος έδωσε μια συμβουλή στους νέους. «Με παρανομία δεν θα καταφέρει τίποτα στη ζωή του, θα την καταστρέψει, μπορεί να καταλήξει στη φυλακή, αλλά και σε πρέζα. Να μην πάρει κανείς τον δικό μου δρόμο, είναι άσχημα εδώ μέσα».
Ο Χρυσοβαλάντης είναι 19 ετών, βρίσκεται 9 μήνες στη φυλακή και περιμένει το δικαστήριο. Είναι παντρεμένος με ένα παιδί
Από κλοπές και ληστείες βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα θα πει. «Από 14 χρονών έμπλεξα επειδή είχαμε προβλήματα με χρήματα και προβλήματα υγείας. Τόσο οι δικοί μου, όσο και η γυναίκα μου και ο γιος μου που τον τρέχουμε συνεχώς στα νοσοκομεία. Έμπλεξα με παρέα πιτσιρικάδες, με παρασύρανε. Για κάποιο διάστημα έκοψα, μετά ξανακύλησα».
Κλοπές σε σπίτια, μηχανάκια ήταν οι ποινικές του πράξεις. «Πρώτη φορά έκλεψα ένα μηχανάκι. Ήμασταν βόλτα με έναν φίλο μου, για να μην ανησυχήσουν οι δικοί μας γιατί είχαμε αργήσει, είδαμε ένα μηχανάκι, το πήραμε και μας έπιασε η αστυνομία. Τότε τη γλίτωσα. Δεν μας φταίνε μόνο οι άλλοι και οι κακές παρέες, αλλά πήγαινα να βρω μια δουλειά, μου λέγανε είμαι τσιγγάνος, κλέβουν οι τσιγγάνοι, δεν με προσλαμβάνανε. Να θέλεις να κάνεις κάτι και να μην μπορείς, αυτό είναι το πιο δύσκολο πράγμα στη φυλακή. Ο κόσμος έξω δεν ξέρει τί πάει να πει φυλακή. Να κόψουν όσοι έχουν μπλέξει, αυτή τη συμβουλή έχω να τους δώσω. Και οι γονείς να προσέχουν τις παρέες των παιδιών τους».
Στην εκπομπή μίλησε και ο Πέτρος Δαμιανός, διευθυντής του σχολείου των Φυλακών Νέων Αυλώνας
Ποιά ήταν η σχέση τους με το σχολείο πριν την φυλακή, ήταν το πρώτο ερώτημα που του τέθηκε: «Η σχέση με το σχολείο πριν τον εγκλεισμό ήταν άσχημη, μηδαμινή. Συνήθως τα παιδιά εδώ προέρχονται από αλλαγή περιβάλλοντος πολύ συχνή. Αποβάλλονταν και άλλαζαν σχολεία, στα οποία δεν ήθελαν να πάνε. Εκεί που πήγαν συνέχισαν την παραβατική ή την άσχημη συμπεριφορά. Αυτό τους οδήγησε στο να βρεθούν στο δρόμο και η παραβάτική τους συμπεριφορά να μεγαλώσει».
Αναφορικά με τον ρόλο της μόρφωσης στις φυλακές τοποθετήθηκε:
«Πολλά παιδιά στο παρελθόν έχουν πετύχει στις πανελλήνες εξετάσεις. Εχω 35 παιδιά που φοιτούν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Αυτές οι επιτυχίες έχουν κάνει τους άλλους που προετοιμάζονται να ελπίζουν, να ξαναθυμηθούν τα όνειρά τους. Είναι νέοι σαν τους άλλους, που τα όνειρά τους πνίγηκαν, έχουν τη δυνατότητα και το πιστεύουν. Κάνουν όνειρα. Είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρουν. Αρκεί να τους βοηθήσουν όταν αποφυλακιστούν, να ενσωματωθούν στην κοινωνία».