Το Πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου καλείται να λύσει τη νέα διαφωνία που προέκυψε μεταξύ της ανακρίτριας και της εισαγγελέως που χειρίζονται την έρευνα στον Άρειο Πάγο για την υπόθεση Novartis με κεντρικό πρόσωπο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Αφορμή για την διαφωνία της ανακρίτριας του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου και της εισαγγελέως Βασιλικής Θεοδώρου στάθηκε ο τρόπος εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis Αικατερίνης Κελέση και Μάξιμου Σαράφη.
Η ανακρίτρια κάλεσε τους δυο μάρτυρες να καταθέσουν, με διαφορά δυο ωρών, στο πλαίσιο της έρευνας με τα «ψευδώνυμo» τους.
Μάλιστα, έκανε δεκτό το αίτημα του Μάξιμου Σαράφη να καταθέσει ηλεκτρονικά από ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΕΛ.ΑΣ. με ειδικές κάμερες ενώ η Αικατερίνη Κελέση προσήλθε στον Άρειο Πάγο με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών της και ξεκίνησε να καταθέτει.
Ωστόσο, η εισαγγελική λειτουργός παρενέβη διατυπώνοντας την άποψη ότι οι καταθέσεις των μαρτύρων έπρεπε να ληφθούν στο γραφείο της ανακρίτριας, με φυσική παρουσία, και τα πραγματικά τους στοιχεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας θεωρεί ότι στην συγκεκριμένη υπόθεση, με φερόμενο ως πρωταγωνιστή τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, οι μάρτυρες δεν καλύπτονται από το… πέπλο προστασίας των αρχών.
Επιπλέον, φέρεται να επικαλείται το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι μάρτυρες στην έρευνα που διενεργούσαν για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας στον Άρειο Πάγο οι κ.κ. Ζαχαρής και Σοφουλάκη είχαν καταθέσει, στο γραφείο τους, με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους.
Από την πλευρά της, η ανακρίτρια , σύμφωνα με πληροφορίες, διατυπώνει την άποψη ότι οι μάρτυρες μπορούν να καταθέσουν με την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα που τους έχει αποδοθεί και στην υπόθεση που ερευνάται λόγω συνάφειας.
Η διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέως οδηγείται στο αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο το οποίο θα αποφασίσει πως θα εξελιχθεί η έρευνα.
Προηγουμένως θα οριστεί εισηγητής ένα από τα τακτικά μέλη του Συμβουλίου ενώ θα καταθέσουν υπομνήματα η εισαγγελέας και η ανακρίτρια.Υπενθυμίζεται πως ανακρίτρια και εισαγγελέας είχαν διαφωνήσει και πάλι στο παρελθόν με αφορμή τον τρόπο εξέτασης του Ευάγγελου Βενιζέλου με το Δικαστικό Συμβούλιο να λύνει την διαφωνία υπέρ της κ. Αλεβιζοπούλου.