Πολυσέλιδη έκθεση για τις ισχυρές εγκληματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στη χώρα παρέδωσαν χθες στον εισαγγελέα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μαζί με τον διοικητή της Ασφάλειας Αττικής Πέτρο Τζεφέρη.
Πρόκειται για απόρρητο έγγραφο που συνέταξαν τις τελευταίες εβδομάδες οι υπηρεσίες της Ασφάλειας και στο οποίο αναλύεται με κάθε λεπτομέρεια η διάρθρωση και η εξέλιξη του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα την τελευταία δεκαετία. Η πρωτοβουλία του κ. Χρυσοχοΐδη επιταχύνθηκε μετά μια σειρά εξελίξεων, ανάμεσα στις οποίες και η δολοφονία, τον Απρίλιο, του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» επιδίωξη του υπουργού είναι να προκαλέσει για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά μια ευρεία έρευνα, υπό τη μορφή προκαταρκτικής εξέτασης, κατά του συνόλου των ομάδων και ατόμων που μνημονεύονται στην έκθεση. Θα πρέπει δε να θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό, η εποπτεία της μεγάλης αυτής έρευνας να ανατεθεί, με πρωτοβουλία και απόφαση του κ. Πλιώτα, σε συγκεκριμένο εισαγγελέα. Ο συγκεκριμένος εισαγγελικός λειτουργός θα έχει την εποπτεία του συνόλου των ερευνών που θα διεξάγουν οι επιμέρους υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., με τις πληροφορίες της «Κ» να αναφέρουν ότι οι διεργασίες για την ανάδειξή του έχουν ήδη ξεκινήσει.
Τα 500 ονόματα από τις 20 συμμορίες
Πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Αστυνομία αποκάλυψαν στην εφημερίδα ότι στην απόρρητη αναφορά προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου παρατίθενται τα ονόματα 500 ατόμων που την τελευταία δεκαετία έχουν πρωταγωνιστήσει στις έρευνες της Ασφάλειας για υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος, οι οποίες αφορούν ναρκωτικά, εκβιάσεις, λαθρεμπόριο τσιγάρων και καυσίμων, μαστροπείες κ.ο.κ. Συγκροτούν τις 20 «κεντρικές», όπως χαρακτηρίζονται, εγκληματικές ομάδες που λυμαίνονται τη χώρα, ενώ στην έκθεση γίνεται αναφορά και σε αρκετές ακόμα οργανώσεις με «περιφερειακή» δράση.
«Τα 500 αυτά άτομα έχουν συλληφθεί, καταδικαστεί και εκτίσει ποινές φυλάκισης, αλλά συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στο οργανωμένο έγκλημα», επισήμανε στην «Καθημερινή» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ορισμένοι από όσους μνημονεύονται στην έκθεση της Ασφάλειας έχουν δολοφονηθεί στο πλαίσιο του «πολέμου της νύχτας» που μαίνεται με αμείωτη ένταση τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια. Υπάρχουν ακόμα αναφορές στην «είσοδο» επιχειρηματιών της νύχτας σε δραστηριότητες όπως το λαθρεμπόριο πετρελαίου, καθώς επίσης και στον διαγκωνισμό για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων στη Μύκονο.
Στόχευση και φιλοδοξία των επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. είναι η διεξαγωγή έρευνας με άρσεις τηλεφωνικού και τραπεζικού απορρήτου των υπόπτων, ακολουθώντας τη δοκιμασμένη στρατηγική «στα ίχνη του χρήματος» ή αλλιώς follow the money.
Πέραν των όσων παρατίθενται στην απόρρητη έκθεση, σε εισηγητικό έγγραφό του προς τον κ. Πλιώτα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κάνει αναφορά σε προσκόμματα που διαχρονικά δυσκολεύουν το έργο των διωκτικών και δικαστικών αρχών, όπως η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, η απουσία εκπαίδευσης αστυνομικών, εισαγγελέων και ανακριτών στην αντιμετώπιση υποθέσεων οργανωμένου εγκλήματος, καθώς επίσης και η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ συναρμόδιων υπηρεσιών, όπως η Οικονομική Αστυνομία, το ΣΔΟΕ, η Αρχή για το Ξέπλυμα κ.ά.
Ο υπουργός προτείνει να αναληφθεί ενιαία δράση και στην πορεία της έρευνας να αναληφθούν και οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες για να διευκολυνθεί η έρευνα.