Με υλικά που κοστίζουν λιγότερο από δέκα ευρώ, αγορασµένα από περίπτερα και χαρτοπωλεία, έχουν κατασκευασθεί τα τροµο-δέµατα.

Οι τροµοκράτες έχουν χρησιµοποιήσει βιβλία, στα οποία έσκαψαν τις εσωτερικές σελίδες, δηµιουργώντας µε τον τρόπο αυτό «θήκες» για τους εκρηκτικούς µηχανισµούς, οι οποίοι είναι εξαιρετικά απλοί στην κατασκευή τους, αφού απαιτούν µια µπαταρία, καλώδια που µπορεί να βρεθούν ακόµη και σε παιδικό παιχνίδι και µπαρούτι.

Οπως χαρακτηριστικά λένε πυροτεχνουργοί της ΕΛ.ΑΣ., οι συγκεκριµένοι µηχανισµοί είναι χαµηλής ισχύος και οι γνώσεις που απαιτούνται για την κατασκευή τους είναι φυσικής επιπέδου γυµνασίου, αφού πρόκειται στην ουσία για ένα βασικό ηλεκτρικό κύκλωµα µε εκρηκτική ύλη που βρίσκει κανείς τόσο εύκολα, όσο µπορεί να βρει…

πασχαλινά βαρελότα µε µπαρούτι. Οπως εκτιµούν µάλιστα, οι µηχανισµοί δεν θα µπορούσαν να προξενήσουν θύµατα, αφού η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης είναι µικρή, όπως και η ισχύς της. Παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν µπορεί να αποκλείσει το ενδεχόµενο σοβαρού τραυµατισµού, ενώ δεν θεωρείται δεδοµένο ότι όλα τα πακέτα είχαν απαραίτητα τα ίδια χαρακτηριστικά. Για αυτό άλλωστε, όπως εκτιµούν, ο ένας από τους δύο συλληφθέντες  φέρεται ότι ήταν αυτός που είχε κάνει την παράδοση των δεµάτων φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο: προκειµένου να προστατεύσει τον εαυτό του από ενδεχόµενο ατύχηµα µε τα δέµατα που µετέφερε και κατά δεύτερο λόγο για να προστατευθεί σε περίπτωση συµπλοκής µε την Αστυνοµία. Η έκρηξη
Τα υλικά των µηχανισµών  που ενεργοποιούνται µε το άνοιγµα των πακέτων είναι καλώδια και απλές µπαταρίες, ενώ τα εκρηκτικά που χρησιµοποιούνται είναι «χαµηλά» (όπως χαρακτηρίζονται), π.χ. µπαρούτι. Στη συνδεσµολογία τους για την πυροδότηση δεν χρειάζεται καν πυροκροτητής. Η ανάφλεξη γίνεται µε το ηλεκτρικό ρεύµα από την µπαταρία.

Το κλειδί στη λειτουργία του πακέτου-βόµβα είναι ένα µανταλάκι, το οποίο λειτουργεί ως διακόπτης και ενεργοποιεί το κύκλωµα. Ολα τα µέρη του µηχανισµού βρίσκονται µέσα στο δέµα ή στον φάκελο αλληλογραφίας. Οι µπαταρίες, η εκρηκτική ύλη, τα καλώδια και το µανταλάκι ή άγκιστρο. Την ώρα που ο παραλήπτης ανοίγει τον φάκελο, το µανταλάκι κλείνει το κύκλωµα και γίνεται η ανάφλεξη της εκρηκτικής ύλης.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ