Μέσα σε έναν μήνα σημειώθηκε η αποτυχημένη απόπειρα απαγωγής σε βάρος του εφοπλιστή Κίκου Μαρτίνου στη Βούλα, αλλά και η πρόσφατη αρπαγή του επιχειρηματία Μανώλη Καραμολέγκου στον Γέρακα.
Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής ανησυχούν μήπως, παρά το γεγονός του αίσιου τέλους των δύο αυτών περιστατικών, οι απαγωγές γίνουν ξανά «της μόδας», ανοίγοντας την… όρεξη κι άλλων κακοποιών.
Όπως αναφέρει το Έθνος, οι επιτελείς της λεωφόρου Αλεξάνδρας έχουν ήδη εντείνει τις περιπολίες γύρω από τα σπίτια επιχειρηματιών και ειδικότερα εκείνων που δεν διαθέτουν φύλαξη από ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας.
Επίσης, έχουν ήδη καταστρώσει συγκεκριμένα σχέδια αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών με ειδική ομάδα διαχείρισης, που αποτελείται από ψυχολόγους, διαπραγματευτές, αλλά και ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών.
Προκειμένου οι αστυνομικές δυνάμεις να ενεργοποιούνται αμέσως, μάλιστα, έχουν οριοθετηθεί και περιοχές της Αττικής «υψηλής επικινδυνότητας», όπου τα μπλόκα και οι αστυνομικοί έλεγχοι είναι πυκνότεροι.
Σε κάποιες από αυτές, κατά διαστήματα, ήδη οι περίοικοι υποχρεώνονται να δείχνουν ακόμη και την ταυτότητά τους για να μπορέσουν να περάσουν.
Συστάσεις έχουν απευθύνει και στις οικογένειες που κατά καιρούς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κινδυνεύουν, τα μέλη των οποίων οι αστυνομικοί συμβουλεύουν να είναι προσεκτικοί και να μη «χαλαρώνουν» -κυρίως- κατά τις μετακινήσεις τους. Αν και έτοιμοι στην περίπτωση που συμβεί, οι επιτελείς δίνουν έμφαση στην πρόληψη των απαγωγών, με μέτρα ασφαλείας από τα ίδια τα πιθανά «θύματα» μίας τέτοιας απόπειρας.
Η πρόσφατη απαγωγή του Μανώλη Καραμολέγκου είχε, λένε οι αστυνομικοί, στοιχεία που προδίδει ερασιτεχνισμό από την πλευρά των δραστών.
Το γεγονός ότι δεν είχαν προβλέψει κρησφύγετο και θεωρούσαν ότι θα λάβουν άμεσα τα χρήματα από τους συγγενείς του επιχειρηματία, το ότι δεν φρόντισαν να κρύψουν τα πρόσωπά τους από το θύμα τους, αλλά και το ότι τελικά ένας από αυτούς… πείστηκε να παραδοθεί στην Αστυνομία, αφήνοντας ελεύθερο τον απαχθέντα, μαρτυρούν κακοποιούς που δεν είχαν συνειδητοποιήσει πλήρως την κατάσταση που είχαν δημιουργήσει. Ακόμη κι έτσι, όμως, η υπόθεση θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί σε θρίλερ με δυσάρεστα αποτελέσματα…
Οι ειδικοί της ΕΛ.ΑΣ πιστεύουν ότι η απόπειρα απαγωγής του 33χρονου εφοπλιστή Κίκου Μαρτίνου στα μέσα Δεκεμβρίου δεν είχε καμία σχέση με τη χθεσινή. Η επιλογή του προσώπου, της περιοχής, αλλά και της μεθόδου που έδρασαν οι επίδοξοι απαγωγείς στη Βούλα παραπέμπουν τους αστυνομικούς σε «έμπειρους» του είδους, που είχαν οργανώσει καλά το σχέδιό τους. Μάλιστα, αξιωματικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι συγκεκριμένοι δράστες να διατηρούν υπόγειες διασυνδέσεις με ομάδες αντάρτικου πόλης.
Οι αστυνομικοί υπενθυμίζουν ότι διαβόητοι κακοποιοί έχουν στο παρελθόν επιδοθεί σε τέτοιου είδους έγκλημα. Μάλιστα, ένας από αυτούς, λένε, κυκλοφορεί ακόμη ελεύθερος, υπονοώντας για ακόμη μία φορά τον Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος το 2008 είχε απαγάγει τον επιχειρηματία Γιώργο Μυλωνά στη Θεσσαλονίκη.
Ως λύτρα είχε λάβει περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ, μέρος των οποίων δεν έχει βρεθεί.
Σε κάθε περίπτωση, η ΕΛ.ΑΣ έχει αυξήσει τους αστυνομικούς που φυλάνε πρόσωπα και θεσμούς που στο πρόσφατο παρελθόν έχουν στοχοποιηθεί από τις ομάδες κακοποιών αλλά και αντάρτικου πόλης, οι οποίες έχουν πυκνώσει τη δράση τους ξανά το τελευταίο διάστημα.
Περιπολίες σε ακαθόριστες ώρες, 24ωρη επιτήρηση άλλοτε διακριτική και συχνά πιο εμφανής, καθώς και στενός «κλοιός» σε περιοχές αποτελούν μερικά από τα μέτρα που έχει λάβει η Αστυνομία.