Με την ομόφωνη καταδίκη, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, των δυο νεαρών κατηγορουμένων για τον ομαδικό βιασμό και την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη έπεσε η αυλαία της υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο.
Ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξη επιβλήθηκε στον καθένα από τους κατηγορούμενους, οι οποίοι ανέκφραστοι άκουσαν το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο να τους επιβάλει την ανώτερη ποινή που προβλέπεται από το νόμο.
Δικαστές και ένορκοι, ομόφωνα, υιοθέτησαν την πρόταση της εισαγγελέως η οποία ζήτησε την ενοχή των νεαρών χωρίς κανένα ελαφρυντικό. «Δεν αξίζουν κανένα ελαφρυντικό» είπε σε μια αποστροφή του λόγου της η εισαγγελική λειτουργός άποψη με την οποία, προφανώς, ταυτίστηκε και το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.
«Ήταν μια στιγμιαία ψυχική ανακούφιση» δήλωσε ο πατέρας της Ελένης αναφερόμενος στην ετυμηγορία των δικαστών έχοντας πάντα μαζί του τις φωτογραφίες της κόρης του, ενώ η μητέρα της ζήτησε τα «ισόβια να παραμείνουν ισόβια» . Οι γονείς της Ελένης , απαρηγόρητοι, στάθηκαν όρθιοι παρακολουθώντας με αξιοπρέπεια την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία σε μια προσπάθεια να μάθουν την αλήθεια για τις στιγμές φρίκης που έζησε το παιδί τους. Με τους κατηγορούμενους να λένε ο καθένας τη δική του αλήθεια, ρίχνοντας ο ένας την ευθύνη στον άλλο για το στυγερό έγκλημα, χρειάστηκε εξονυχιστική μελέτη των στοιχείων προκειμένου το δικαστήριο να αποδώσει δικαιοσύνη. Και οι δικαστές κατέληξαν πως οι κατηγορούμενοι έδρασαν από κοινού, ως ισότιμα μέλη μιας εγκληματικής παρέας που βίασε , βασάνισε και πέταξε στη θάλασσα την Ελένη που ψυχορραγούσε για να εξαφανίσουν κάθε ίχνος του εγκλήματος τους. Σοκαριστική είναι η παραδοχή πως το άψυχο κορμί της άτυχης Ελένης βρέθηκε από τύχη καθώς ο καιρός δεν επέτρεψε να το παρασύρει το νερό και να χαθεί για πάντα αφήνοντας στο απυρόβλητο τους κατηγορούμενους και τους δικούς της ανθρώπους να ζουν χωρίς να γνωρίζουν τι απέγινε το παιδί τους.
«Κορίτσι σύμβολο» χαρακτήρισε η εισαγγελέας της έδρας την Ελένη και πράγματι ο βιασμός και η δολοφονία της ενεργοποίησε ένα κίνημα διαμαρτυρίας κατά της γυναικείας κακοποίησης, με τα μέλη του να στέκονται δυναμικά δίπλα στην οικογένεια της.
Η υπόθεση της Ελένης Τοπαλούδη πυροδότησε μια, χωρίς προηγούμενο, αντιπαράθεση με φόντο την έντονα συναισθηματική τοποθέτηση της εισαγγελέως η οποία δεν έκρυψε πως ταυτίστηκε με το θύμα. Την ίδια ώρα, το δικαστήριο αποφάσισε να διαβιβάσει την απόφαση του στον αρμόδιο εισαγγελέα προκειμένου να ερευνήσει το ρόλο ιδιώτη ψυχιάτρου σε «ύποπτη» συνταγογράφηση, λίγο πριν το έγκλημα, στον Ροδίτη κατηγορούμενο ο οποίος ζήτησε να του αναγνωριστεί το ακαταλόγιστο. Μάλιστα, θα ερευνηθεί και το ενδεχόμενο πίσω από την ενέργεια του γιατρού να υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί. Άλλωστε, τόσο η εισαγγελέας όσο και η πολιτική αγωγή ζήτησαν να εξεταστεί ο ρόλος που έπαιξαν στην υπόθεση μέλη των οικογενειών των δυο κατηγορουμένων. Η επόμενη σελίδα στην ιστορία της δολοφονίας της αδικοχαμένης φοιτήτριας θα γραφτεί στο Εφετείο όπου και πάλι οι κατηγορούμενοι θα κληθούν να πουν την αλήθεια για το μοιραίο βράδυ πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, στην Ρόδο.