Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που ήλεγχε και συντόνισε εγκληματικές ομάδες στη Βόρεια Ελλάδα, εισπράττοντας ποσά από παράνομες δραστηριότητες, προχώρησε η αστυνομία.

Συγκεκριμένα, μετά από συντονισμένη επιχείρηση που έγινε στις 23 Δεκεμβρίου σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν τρία μέλη της σπείρας και ένας ακόμη συνεργός τους. Στους συλληφθέντες είναι ο 37χρονος αρχηγός της οργάνωσης καθώς και ο σωματοφύλακάς του, ένας 41χρονος ομογενής.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε έρευνες σε ξενοδοχείο και σε σπίτι και κατάσχεσαν ένα Καλάσνικοφ, ένα υποπολυβόλο τύπου Scorpion, δύο πιστόλια, ένα περίστροφο, τέσσερα πιστόλια κρότου, ένα όπλο-μπρελόκ καθώς και πλήθος φυσιγγίων. Επίσης κατασχέθηκε σημαντικός αριθμός πλαστών εγγράφων υψηλής πιστότητας και ευκρίνειας.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τις κατά περίπτωση κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διακίνηση όπλων σε ενώσεις προσώπων, πλαστογραφίας κατά συναυτουργία, κατοχής όπλων με σκοπό τον εφοδιασμό σε ενώσεις προσώπων, απλής συνέργειας σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διακίνηση όπλων σε ενώσεις προσώπων και υπόθαλψης εγκληματία.

Επιπλέον, σε βάρος του «αρχηγού» της οργάνωσης και του 39χρονου εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα, για τον 39χρονο εκκρεμούσε απόφαση με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση την οποία διηύθυνε 52χρονος ομοεθνής του, ήδη έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης και ο οποίος συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2012 στην Αττική ως διεθνώς καταζητούμενος με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και ερυθρά αγγελία της Interpol.

Όπως προέκυψε από την μεθοδική και συνδυαστική αστυνομική έρευνα καθώς και από την κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, ο 37χρονος, ο οποίος ήταν ο σωματοφύλακας του 52χρονου έγκλειστου, είναι μέλος συγκεκριμένης οργάνωσης με ευρωπαϊκή δράση και έχει χρηστεί με τον διακριτικό τίτλο «Vor V Zakone» (κλέφτης στο πλαίσιο του νόμου), που απονέμεται τιμητικά σε ιδρυτικά στελέχη της.

Μετά την σύλληψη του 52χρονου, η εγκληματική οργάνωση της οποίας ηγούνταν, αναδιοργανώθηκε και τα «ηνία» αυτής στην Θεσσαλονίκη ανέλαβε ο 37χρονος, ο οποίος από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, μαζί με τα άλλα δύο συλληφθέντα μέλη (39 και 41 ετών), ήλεγχαν και συντόνιζαν τις δραστηριότητας μικρότερων ομάδων που διέπρατταν πάσης φύσεως εγκληματικές πράξεις (διαρρήξεις οικιών, ληστείες κ.ά.) στη Βόρεια Ελλάδα, αποκομίζοντας ποσοστά.

Η οργάνωση διέθετε συγκεκριμένη δομή, ιεραρχία και διακριτούς ρόλους ενώ προς διευκόλυνση της εγκληματικής της δράσης και προκειμένου να καθίσταται δυσχερές το έργο των διωκτικών αρχών, τα μέλη της χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα (δελτία αστυνομικής ταυτότητας, βεβαιώσεις χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας, άδειες οδήγησης κ.ά) υψηλής πιστότητας και ευκρίνειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα αναγραφόμενα στοιχεία στα εν λόγω έγγραφα, αντιστοιχούσαν στην πλειοψηφία τους, σε υπαρκτά φυσικά πρόσωπα.

Ο 62χρονος ομογενής-συνεργός, φιλοξενούσε έως τις 10 Δεκεμβρίου, τον «αρχηγό» της οργάνωσης και τον 39χρονο ομοεθνή του, σε πολυτελή οικία του στα Λαγυνά Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποφύγουν την σύλληψη οι δύο διωκόμενοι.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο του Ωραιοκάστρου, όπου διέμενε ο 37χρονος με τον 41χρονο συνοδό του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλαστά έγγραφα (δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, άδεια οδήγησης, βεβαίωση αίτησης χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας), τα οποία έφεραν φωτογραφία του 37χρονου ενώ τα αναγραφόμενα σε αυτά στοιχεία αντιστοιχούσαν σε υπαρκτά πρόσωπα, πλήθος κινητών τηλεφώνων, κάρτες sim και ψηφιακοί δίσκοι.

Μέσα στο σπίτι εντοπίσθηκε μία 31χρονη, η οποία στερούταν παντελώς ταξιδιωτικών εγγράφων παραμονής στην Χώρα, οπότε και συνελήφθη.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση της δράσης της οργάνωσης και την πιθανή συμμετοχή και άλλων ατόμων σε αυτή.