Ως θύμα του Άκη Τσοχατζόπουλου, περιέγραψαν τον επιχειρηματία Γιώργο Σαχπατζίδη, στις αγορεύσεις τους ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, οι συνήγοροί του, Βασίλης Αρβανίτης και Ιωάννης Ηρειώτης.
Οι δικηγόροι του επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη, υποστήριξαν ότι ο εντολέας τους «εξαπατήθηκε» από τον πρώην υπουργό, ο οποίος «τον χρησιμοποίησε, τον έστυψε, του πήρε χρήματα και μετά τον πέταξε, χωρίς ποτέ να του πει καν την αλήθεια», όπως ανέφερε ο πρώτος εκ των υπερασπιστών, Βασίλης Αρβανίτης.
Σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη, ο κ. Σαχπατζίδης έχει ομολογήσει πως έδωσε 9 εκατ. ευρώ στον πρώην υπουργό από την πώληση ακινήτων, που κατά το κατηγορητήριο ανήκαν στον κ. Τσοχατζόπουλο, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει ότι συνδέονται με παράνομα χρήματα.
Ο συνήγορος ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι οι τακτικές επαφές του πρώην υπουργού με τον εντολέα του ξεκίνησαν το 2006, περίοδο που ο κ. Σαχπατζίδης ήταν ένας μεγάλος επιχειρηματίας.
«Είχε δώσει πάνω από 8 δισ. δραχμές για να αγοράσει το 51% των ΜΜΕ Β. Ελλάδος. Ήταν μέλος στη διαχείριση κεφαλαίων της “Πειραιώς”. Είχε ενασχόληση με real estate, τράπεζες, κατασκευές, ΜΜΕ. Δεν είχε καμία σχέση με τον Α. Τσοχατζόπουλο. Μάλιστα, στήριζε τον αντίπαλό του… Ο παντοδύναμος τότε Α. Τσοχατζόπουλος εμφανίστηκε στον επιχειρηματία. Ταξίδεψαν μαζί στην Αγία Πετρούπολη και του γνώρισε την κυβερνήτη. Ταξίδεψαν μαζί στη Ρωσία και του γνώρισε τον πρώην πρωθυπουργό Προμακόφ. Τον εξαπάτησε. Του εμφανίστηκε ως ο μεγάλος υπουργός. Αυτή την πόρτα άνοιξε στον Σαχπατζίδη. Του είπε “έχω τις γνωριμίες να σε βοηθήσω να ανοιχτείς…” Ξέρετε πώς λειτουργεί κάποιος, ο οποίος θέλει να εξαπατήσει. Του εμφανίστηκε ως μεγάλος και τρανός και μετά του είπε για το ακίνητο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σαχπατζίδης άρχισε να κάνει κουβέντα για το ακίνητο. Οι συζητήσεις διήρκεσαν αρκετά… Είχε λόγο ο Τσοχατζόπουλος να πει στον Σαχπατζίδη ότι τα λεφτά είναι από μίζες; Τόσα χρόνια μετά; Εμφανίστηκε και του είπε αυτό το παραμύθι. Και τον έπεισε για να προβεί στην αγορά αυτών των ακινήτων».
Όπως τόνισε ο κ. Αρβανίτης, ο εντολέας του δεν έχει «off shore εταιρείες, ούτε ο ίδιος ούτε μέλος της οικογένειας του, παρόλο που θα μπορούσε, ως επιχειρηματίας».
Ο έτερος συνήγορος του Βορειοελλαδίτη επιχειρηματία, Ιωάννης Ηρειώτης επισήμανε, στην αγόρευσή του, ότι ο κατηγορούμενος έκανε μεγάλο λάθος που δεν αποκάλυψε από την αρχή όλη την αλήθεια. «Φοβήθηκε να πει την αλήθεια. Ποιος ήταν εκείνος που θα έλεγε για πρώτη φορά το όνομα του Τσοχατζόπουλου; Είπε, για πρώτη φορά στη ζωή του, στα 63 του χρόνια, ψέμα. Όσα είπε στον ανακριτή ήταν ο φόβος και οι κακές συμβουλές κάποιων. Ενέπλεξε τα παιδιά του, τη γυναίκα του, καταστράφηκαν οι πάντες. Αυτή τη στιγμή, στα 63 του, δεν έχει τίποτα. Είναι όλα δεσμευμένα… Αν ήξερε τι γίνεται και τον κίνδυνο που διέτρεχε, θα συμμετείχε; Είχε προκύψει τίποτα, το 2007; Είχε αποδειχτεί τίποτα; Αυτό το λάθος πληρώνει. Ένα ψέμα που είπε. Αρκούν όμως 18 μήνες. Τιμωρήθηκε. Θα έπαιρνε επιταγές από μια off shore να τις βάλει στο όνομά του, αν ήξερε; Ο Θεός δεν αφήνει κανέναν να χαθεί, όταν λέει την αλήθεια».
Ο κ. Ηρειώτης τόνισε, για τον κατηγορούμενο επιχειρηματία, ότι η πορεία των χρημάτων του είναι «διαφανής, πεντακάθαρη, καθώς όλα έγιναν διατραπεζικά».