Αθώος κρίθηκε για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ο Ιωάννης Διώτης καθώς το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας αποφάνθηκε πως δεν αποδείχθηκε από την ακροαματική διαδικασία ότι ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ διέπραξε το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία.
Οι δικαστές, ομόφωνα, υιοθέτησαν την πρόταση της εισαγγελέως η οποία ανέφερε πως δεν προέκυψε βλάβη του Δημοσίου υπογραμμίζοντας πως η λίστα Λαγκάρντ δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καθώς είχε αποκτηθεί παράνομα.
Ο Ιωάννης Διώτης σε δήλωση του χαρακτήρισε αβάσιμη και παράνομη την κατηγορία σε βάρος του. «Επί επτά και πλέον έτη σύρομαι ως κακούργος άδικα. Εγώ δεν παρέβην τον νόμο. Ετήρησα τον νόμο» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου επέμεινε στη θέση του ότι δεν ήταν δυνατή η χρήση της λίστας.
«Όταν ξέσπασε θόρυβος είχα κληθεί για θέματα του ΣΔΟΕ στη Βουλή το φθινόπωρο 2012. Ο θόρυβος ήταν τέτοιας λαϊκίστικής ανευθυνότητας που άκουσα από μέλη του κοινοβουλίου πως εάν είχε αξιοποιηθεί η λίστα, δεν θα είχαμε υπογράψει μνημόνια και θα είχαμε εισπράξει 80 με 100 δις ευρώ» είπε και απευθυνόμενος στο δικαστήριο υπεραμύνθηκε των επιλογών του τονίζοντας: «Ρωτάτε έγινε έλεγχος; Και αν έγινε δε θα το έλεγα ποτέ διότι υπονομεύω τις έρευνες, προτίμησα να ακολουθήσω νόμιμη οδό, διέταξα μεγαλύτερο έλεγχο καταθέσεων που έγινε ποτέ στη χώρα, σε αυτούς περιλαμβανόταν και λίστα Φαλτσιανί… Με αυτά κέρδισε το Δημόσιο… Το ωφέλησα δεν το έβλαψα».
Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος, όπως και στην πρωτόδικο δικαστήριο, εξέφρασε την πεποίθηση πως η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ κινήθηκε για πολιτικούς λόγους. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως από τις ενέργειες του κ. Διώτη το δημόσιο δεν υπέστη ζημία και υπογράμμισε ότι η επίμαχη λίστα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο ως έναυσμα για έλεγχο αλλά όχι ως βάση καθώς ήταν παράνομο αποδεικτικό υλικό.
«Ο Ι.Διώτης δεν είχε δόλο να ωφελήσει τα πρόσωπα που περιλαμβάνονταν σε αυτήν» ανέφερε χαρακτηριστικά. Τα πρώην στελέχη του ΣΔΟΕ, που κατέθεσαν στο δικαστήριο, αναφέρθηκαν στις δυσκολίες του ελέγχου αλλά και τις πολιτικές πιέσεις για να γίνει γρήγορα και τόνισαν πως τα πρόσωπα που υπήρχαν στη λίστα Λαγκάρντ προέκυπταν και από άλλες νόμιμες λίστες.