Εξιχνιάσθηκε, ύστερα από έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, υπόθεση απάτης σε βάρος τουλάχιστον 38 εμπόρων και εταιριών, μέσω της ίδρυσης εικονικών επιχειρήσεων.
Σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 23 ατόμων (22 άνδρες και 1 γυναίκα), για τις κατά περίπτωση κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, απάτης, νόμου περί επιταγών, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατ΄επάγγελμα και κατ΄εξακολούθηση.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι 11 εκ των ανωτέρω, από το Μάιο του 2012 έως τον Μάιο του τρέχοντος έτος, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, με δομή, διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, ιδρύοντας τέσσερις εικονικές ατομικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων έχει παύσει. Σκοπός της οργάνωσης ήταν το παράνομο περιουσιακό όφελος, έχοντας την άμεση συνέργεια των λοιπών 12 κατηγορουμένων.
Συγκεκριμένα, πέντε εκ των μελών της οργάνωσης, ηλικίας 40, 32, 49,31, 32 και 36 ετών, ίδρυσαν τέσσερις εικονικές ατομικές επιχειρήσεις σε Θεσσαλονίκη, Βέροια και Αθήνα, με «τυπικούς» ιδιοκτήτες τέσσερις συνεργούς-μέλη της, ενώ αφανείς διευθύνοντες των επιχειρήσεων ήταν οι πέντε προαναφερόμενοι. Επιπλέον, ενοικίαζαν γραφεία, αποθήκες, προσελάμβαναν υπαλλήλους, διαμορφώνοντας όλη την υποδομή για την εξυπηρέτηση των σκοπών τους.
Αρχικώς, προκειμένου να πείσουν για την φερεγγυότητα – αξιοπιστία των εν λόγω εικονικών επιχειρήσεων και να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των εμπόρων, προέβησαν σε αγορές μικρών ποσοτήτων προϊόντων, για τις οποίες κατέβαλαν άμεσα το αντίτιμο. Επίσης, για το σκοπό αυτό υπέβαλλαν ψευδείς φορολογικές δηλώσεις υψηλών εισοδημάτων λαμβάνοντας αντίστοιχες βεβαιώσεις.
Στη συνέχεια, προέβαιναν σε παραγγελία και απόκτηση επιπλέον αγαθών από τους παθόντες, με χρήση μεταχρονολογημένων επιταγών, οι οποίες αποδεικνύονταν ακάλυπτες.
Σημειώνεται πως καθ΄όλη τη διάρκεια της εγκληματικής τους δράσης, τα μέλη της οργάνωσης εξέδωσαν 168 ακάλυπτες επιταγές, αποκομίζοντας προϊόντα συνολικής αξίας 2.080.953,16 ευρώ ενώ από την εξαπάτηση των 38 παθόντων προσπορίστηκαν χρηματικό όφελος ύψους 848.985,32 ευρώ.
Επίσης, από την έρευνα προέκυψε ότι τα προϊόντα που αγόραζαν οι αφανείς διευθύνοντες, τα διακινούσαν νομιμοφανώς μεταξύ των εικονικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργούσαν ως «συγκοινωνούντα δοχεία» και εμφάνιζαν με τον τρόπο αυτό αυξημένη εμπορική δραστηριότητα. Η πλειοψηφικά των εμπορευμάτων κατέληγαν σε επιχειρήσεις – υπερ αγορές τροφίμων, ιδιοκτησίας 52χρονου, μέλους της οργάνωσης και τα οποία διατίθονταν στο καταναλωτικό κοινό σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.
Χθες, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, κλιμάκιο της προαναφερθείσας Υπηρεσίας, πήγε σε περιοχή της Ημαθίας, όπου εντοπίσθηκε και συνελήφθη ο 52χρονος, διότι χρησιμοποιούσε αποθήκη εντός της οποίας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 13.146 φιάλες απομιμητικού προϊόντος υγρού απορρυπαντικού. Σύμφωνα με πραγματογνώμονα εταιρίας παραγωγής του συγκεκριμένου απορρυπαντικού, η ζημία από την πώλησή τους εκτιμήθηκε στις 23.500 ευρώ. Επιπροσθέτως, όπως προέκυψε από τιμολόγιο, ο εν λόγω ιδιοκτήτης φέρεται να αγόρασε τις συγκεκριμένες φιάλες από μία εκ των τεσσάρων εικονικών επιχειρήσεων, η οποία όμως είχε παύσει την δραστηριότητά της σε προγενέστερο χρόνο.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας. Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί αρμοδίως ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και για τον εντοπισμό και άλλων παθόντων.