Αυλαία για την υπόθεση της προμήθειας 90 τρόλεϊ στις αρχές της δεκαετίας του 2000 , γνωστή ως «υπόθεση Μan» έριξε το Συμβούλιο Εφετών μετά από εννέα χρόνια έρευνας.
Με βούλευμα του (1548/2018) το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε την απαλλαγή 48 προσώπων, μεταξύ των οποίων γνωστά πολιτικά πρόσωπα, τα οποία μπήκαν στο στόχαστρο της δικαιοσύνης στο πλαίσιο έρευνας για διακίνηση μαύρου χρήματος στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ.
Μεταξύ των προσώπων που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση ήταν ο πρώην υπουργός Χρίστος Βερελής, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής που αποφάσισε την επίμαχη αγορά και παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα για λόγους ευθιξίας, αλλά και άλλα πολιτικά πρόσωπα που είτε τον αναπλήρωσαν ή μετείχαν στη διακομματική επιτροπή για την εν λόγω προμήθεια, κατά το νόμο, ή εκπροσώπησαν τους πολιτικούς φορείς στους οποίους ανήκαν, όπως οι Γιάννης Μανιάτης, Γιώργος Ζαννιάς, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Παναγιώτης Σοφού.
Μάλιστα, στην ίδια υπόθεση είχαν εμπλακεί και ονόματα ανώτατων δικαστικών λειτουργών που μετείχαν σε επιτροπές κατά το νόμο από το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και δημόσιων λειτουργών.
Η έρευνα στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2009 με αφορμή δημοσιεύματα που ανέφεραν πως η γερμανική δικαιοσύνη έχει βάλει στο στόχαστρο της ενδεχόμενες παράνομες πληρωμές.
Από την πολύχρονη έρευνα, κατά την διάρκεια της οποίας ελέγχθηκε η διακίνηση περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που εντοπίστηκαν, δεν προέκυψε πως για την επίμαχη αγορά διακινήθηκε μαύρο χρήμα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο βούλευμα «από την έρευνα δεν προέκυψε καταβολή χρηματικών ποσών σε κάποιο από τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα έχοντα την ιδιότητα του κατηγορουμένου και δυνάμενα κατά το μάλλον ή ήττον να αποφασίσουν ή να επηρεάσουν την ανάθεση της κρίσιμης προμήθειας στις εταιρείες ΕΛΒΟ ΑΒΕ και Neoman Bus GmbH». Μόνον για δύο μη πολιτικά πρόσωπα υπήρξε χωρισμός της υπόθεσης, καθώς βρέθηκαν στους λογαριασμούς τους ποσά έως 100.000 ευρώ και παραπέμφθηκαν σε δίκη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον κ. Βερελή αναγνωρίστηκε το δικαίωμα να παραστεί ως πολιτικώς ενάγων στην υπόθεση διεκδικώντας αποζημίωση.