Καθόλου ικανοποιημένοι δεν φάνηκαν από την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Πάτρας, οι γονείς του 19χρονου, Ρόμπερτ Σέμπατζ, που πέρυσι τον Ιούλιο έπεσε νεκρός από μαχαιριά που δέχτηκε από 21χρονο ταξιτζή στο Λαγανά Ζακύνθου.

Η δολοφονία που έγινε πέρυσι στο Λαγανά Ζακύνθου είχε προκαλέσει σοκ. Ο δράστης, ένας 21χρονος οδηγός ταξί, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι το θύμα και οι συμπατριώτες του τον προκάλεσαν σημαδεύοντάς τον με λέιζερ και τον προσέβαλαν ενώ βρισκόταν κοντά στο ταξί του στον κεντρικό δρόμο του Λαγανά μαζί με συνάδελφό του.

Εκείνος, πήρε ένα μαχαίρι που είχε στο ταξί του, όρμησε εναντίον τους και χτύπησε θανάσιμα τον Ρόμπερτ Σέμπατζ. Τραυμάτισε άλλους τέσσερις με αποτέλεσμα, ένας εξ αυτών να υποβληθεί σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση.

Οι δύο οδηγοί τράπηκαν αμέσως σε φυγή, αλλά τρεις ώρες αργότερα εντοπίστηκαν από την Αστυνομία και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι τουρίστες έδειχναν ότι είχαν καταναλώσει αλκοόλ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η συμπεριφορά τους ήταν προκλητική και κάποιοι από αυτούς, όταν πέρασαν δίπλα από τα ταξί, άρχισαν «να κλωτσάνε τα λάστιχα». Μετά τη σύλληψη, ο 21χρονος είχε πει στους αστυνομικούς ότι το μαχαίρι το είχε πετάξει στη θάλασσα, όπου βρέθηκε έπειτα από έρευνα δυτών.

Στη δίκη που έγινε, οι τρεις συνήγοροι του κατηγορούμενου, Σάκης Κεχαγιόγλου (Αθηνών), Ντίνος Αργυρόπουλος (Πατρών), Παναγιώτης Κεφαλληνός (Ζακύνθου), υποστήριξαν ότι ο πελάτης τους δεν είχε καμία πρόθεση να σκοτώσει τον βρετανό, ούτε φυσικά να τραυματίσει τους υπόλοιπους. Και κατάφεραν ώστε η ανθρωποκτονία από πρόθεση για την οποία κατηγορείτο να μετατραπεί σε μη σκοπούμενη σωματική βλάβη. Ουσιαστικά δηλαδή ότι ο κατηγορούμενος (οδηγός ταξί) ήθελε να τραυματίσει τον Βρετανό αλλά όχι να τον σκοτώσει.

Η τελική απόφαση του δικαστηρίου να επιβληθεί ποινή φυλάκισης 11 ετών και όχι 25 αντίστοιχα στον κατηγορούμενο (λόγω αποδοχής ελαφρυντικών) εξόργισε την οικογένεια του 19χρονου, η οποία αποχώρησε επιδεικτικά από την αίθουσα μόλις άκουσε την απόφαση, συνοδευόμενη από την πρόξενο της Αγγλίας στην Πάτρα. Εκτός αυτού, κάποιοι Βρετανοί που βρέθηκαν στο δικαστήριο, αποχωρώντας από την αίθουσα, χτυπούσαν τα έδρανα και τις πόρτες στους διαδρόμους.

Ο δικηγόρος του ταξιτζή, Σάκης Κεχαγιόγλου, μιλώντας στο newsbeast.gr, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η υπεράσπιση εκφράζει την ικανοποίησή της διότι υιοθετήθηκαν στο σύνολό τους οι θέσεις και οι ισχυρισμοί. Ειδικότερα, έγινε δεκτό από το δικαστήριο με ευρεία πλειοψηφία, 6 εναντίον 1, ότι το αδίκημα που τέλεσε ο κατηγορούμενος και εντολέας μας ήταν το αδίκημα της μη σκοπούμενης θανατηφόρας σωματικής βλάβης και όχι αυτό της ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Και μετέτρεψε επίσης τις υπόλοιπες απόπειρες ανθρωποκτονίας, σε επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Τα δύο σημεία που επιθυμώ να τονίσω στην υπόθεση είναι η αναγνώριση των ελαφρυντικών στον κατηγορούμενο, ότι δηλαδή προανέφερα, την ανάρμοστη συμπεριφορά των θυμάτων σε βάρος του καθώς και την παραδοχή ότι δεν είναι δολοφόνος, το οποίο για εμάς έχει μία πολύ μεγάλη ηθική σημασία. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας διότι πράγματι αυτή τη φορά απεδόθη δικαιοσύνη».