Με ελεημοσύνες αναγκάζεται να ζει ένας 45χρονος από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης, με σοβαρά προβλήματα όρασης, αφού του κόπηκε από το Νοέμβριο του 2011 η σύνταξη που δικαιούται.
Σε αντίθεση, λοιπόν, με «μαϊμού» τυφλούς που εξακολουθούν να παίρνουν κανονικά τις συντάξεις τους, ο 45χρονος απ’ το Πλωμάρι, που πιστοποιημένα δικαιούται τη σύνταξη, δεν κατάφερε να την ξαναπάρει λόγω γραφειοκρατίας.
Όπως αναφέρει το emprosnet.gr, ο ΟΓΑ δεν αναγνωρίζει την ηλεκτρονική σφραγίδα με την οποία το ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) τον έχει κρίνει ως δικαιούχο. Όλα αυτά περιγράφονται αναλυτικά σε αναφορά προς τον εισαγγελέα, απ’ τον οποίο και ζητείται να παρέμβει διερευνώντας και τις ευθύνες των υπηρεσιών που έχουν αφήσει χωρίς σύνταξη έναν άνθρωπο που χρήζει υποστήριξης.
Αρχές Νοέμβρη του περασμένου χρόνου, ο ΟΓΑ ενημέρωσε το Γιάννη Χατζηδημητρίου, πάσχοντα από σακχαρώδη διαβήτη, ο οποίος του έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα όρασης, ότι έληξε την 1η Οκτωβρίου 2011 ο χρόνος της προσωρινής συνταξιοδότησής του λόγω αναπηρίας και ότι, προκειμένου να συνεχίσει η καταβολή της, θα πρέπει να εξεταστεί από αρμόδια επιτροπή τού ΚΕΠΑ.
Στις 26 Μαρτίου, ο κ. Χατζηδημητρίου πέρασε απ’ την επιτροπή που τον έκρινε ανάπηρο με ποσοστό αναπηρίας 67% και με γνωμάτευσή της πιστοποίησε το δικαίωμά του να συνεχίσει να συνταξιοδοτείται.
Αναφορά στον εισαγγελέα
Δεν έμελλε, όμως, ο φορέας συνταξιοδότησης να τακτοποιήσει το θέμα. Για αυτό και ο κ. Χατζηδημητρίου, διά του δικηγόρου του Μανώλη Αρμενάκα, κατέθεσε αναφορά προς τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης, στην οποία και αναφέρει πως παρ’ ότι ο ΟΓΑ έλαβε την απόφαση του ΚΕΠΑ από το ΙΚΑ Μυτιλήνης, «δεν τον πληρώνει και έχει παγώσει την υπόθεσή μου, διότι, όπως του είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία η αρμοδία υπάλληλος, η επισυναπτόμενη απόφαση του ΚΕΠΑ δε φέρει υπογραφή του διευθυντή του Κέντρου Αναπηρίας παρά μόνον στρογγυλή σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας και δεν αποτελεί επικυρωμένο αντίγραφο της αποφάσεως που με αφορά, αλλά απόσπασμα αυτής και κατά συνέπεια δεν πληροί τους όρους του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και του καταστατικού τού ΟΓΑ και κατόπιν εντολής του Διοικητού τού ΟΓΑ δεν μπορεί να με πληρώσει».
Όμως ο κ. Χατζηδημητρίου επικοινώνησε, και προσωπικά, και με δικηγόρο, με τον προϊστάμενο του ΚΕΠΑ, Βασίλειο Πατεράκη, ο οποίος με τη σειρά του ανέφερε ότι πρόκειται περί ηλεκτρονικής σφραγίδας, περί καταλλήλου αποφάσεως και όχι αποσπάσματος, το οποίο υπηρεσιακά διακινείται και δε χρειάζεται καμμία επικύρωση και ότι ο ΟΓΑ ευθύνεται για τη μη συμμόρφωσή του στις οδηγίες του Υπουργείου.
Στη ζητιανιά
«Εν ολίγοις, δε βρέθηκε λύση σε ένα καθαρά γραφειοκρατικό ζήτημα και οι υπηρεσίες μού γνωστοποίησαν ότι δεν πρόκειται να πληρωθώ», σημειώνει στην αναφορά του προς τον εισαγγελέα ο κ. Χατζηδημητρίου, επισημαίνοντας πως όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα εδώ και εφτά μήνες να στερείται του μοναδικού του εισοδήματος, αφού δεν είναι σε θέση να εργαστεί και έτσι αναγκάζεται να δανείζεται χρήματα από τους γονείς, τους συγγενείς και τους φίλους του.
«Αυτό που συμβαίνει, είναι επιεικώς απαράδεκτο» επισημαίνει ο κ. Αρμενάκας, τονίζοντας ότι ένας πολίτης που δικαιούται αναπηρικής σύνταξης, ωθείται στη ζητιανιά, ή δεν μπορεί να κάνει αναγκαίες για την κατάστασή του εξετάσεις, επειδή – όπως υποστήριξε – «κάποιες υπηρεσίες εγωιστικά κινούμενες δεν καταφέρνουν να συνεννοηθούν για απλά ζητήματα».
«Παρακαλώ όπως επιληφθείτε του ζητήματος και ερευνήσετε ποινικές ευθύνες των δύο υπηρεσιών, προκειμένου να καταστεί δυνατή η πληρωμή μου», καταλήγει η αναφορά του κ. Χατζημητρίου προς τον εισαγγελέα.