Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου επικύρωσε τις ποινές που είχαν επιβληθεί σε σπείρα αλλοδαπών, η οποία είχε αποκτήσει τεχνογνωσία στην διάρρηξη θωρακισμένων θυρών. Συγκεκριμένα διάρρηξη εξωτερικών θυρών διαμερισμάτων πολυκατοικιών, με τη χρήση ειδικών διαρρηκτικών εργαλείων που τα ίδια τα μέλη της σπείρας κατασκεύαζαν, ενώ για ένα από τα τρία μέλη της σπείρας κρίθηκε ότι πρέπει να ξαναδικαστεί μερικά, προκειμένου να ερευνηθεί εάν πρέπει να του αποδοθεί το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς.
Ειδικότερα, τρεις άνεργοι αλλοδαποί, οι δύο από την Θεσσαλονίκη και ο ένας από την Αθήνα, συγκρότησαν ομάδα προκειμένου να διαπράττουν κλοπές και κυρίως διαρρήξεις διαμερισμάτων.
Το Φεβρουάριο του 2011, τα τρία μέλη της σπείρας, με το αυτοκίνητο του ενός, πήγαν σε πόλη της Βορείου Ελλάδος σε απόσταση 80 χλμ. περίπου από την συμπρωτεύουσα. Εκεί έθεσαν υπό παρακολούθηση την κίνηση στα διαμερίσματα και εντόπισαν ένα διαμέρισμα του 5ου ορόφου πολυκατοικίας. Αφού βεβαιώθηκαν ότι απουσίαζαν όλα τα μέλη της οικογένειας, χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια, κατάλληλα για διάνοιξη εξωθύρων, διαρρηκτικά εργαλεία, τα οποία δεν αφήνουν ίχνη παραβίασης, στις 11 π.μ. μπήκαν στο διαμέρισμα και αφού ερεύνησαν όλα τα δωμάτια του, αφαίρεσαν από το πατάρι του μπάνιου το ποσό των 35.000 ευρώ που είχε κρύψει σε κρυπτή ο ιδιοκτήτης, καθώς και χρυσαφικά συνολικής αξίας 5.000 ευρώ.
Όμως, έγιναν αντιληπτοί, από τους ενοίκους του διπλανού διαμερίσματος και τελικά συνελήφθησαν από Αστυνομικούς. Οι δύο πρώτοι συνελήφθησαν αμέσως, ενώ ο τρίτος με άλματα από τον 5ο όροφο της πολυκατοικίας, που ήταν το διαμέρισμα, βρέθηκε στον 4ο όροφο της διπλανής πολυκατοικίας σε απόσταση 2,5 μέτρων και με άλλο δεύτερο άλμα από τον 2ο όροφο βρέθηκε στο ισόγειο.
Μετά από καταδίωξη στις γύρω δρόμους ακινητοποιήθηκε από Αστυνομικούς. Σε σωματική έρευνα που του έγινε βρέθηκαν μέσα στην κάλτσα του και στις τσέπες του 35.075 ευρώ σε χαρτονομίσματα.
Στο δεύτερο της σπείρας βρέθηκαν επάνω του μερικά από τα κλοπιμαία, ενώ μετά από έρευνα της Αστυνομίας βρέθηκαν τα διαρρηκτικά εργαλεία, τα οποία ήταν ειδικά κατασκευασμένα για το άνοιγμα θωρακισμένων θυρών, καθώς και δύο κινητά τηλέφωνα, όπως και 160 ευρώ.
Στην απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου αναφέρεται ότι οι τρεις είχαν «αποκτήσει τεχνογνωσία στη διάρρηξη θωρακισμένων θυρών, εξώθυρας διαμερισμάτων, με τη χρήση διαρρηκτικών ειδικών εργαλείων, που οι ίδιοι, έχοντες εξειδικευμένες γνώσεις, κατασκεύασαν προς χρήση για το σκοπό αυτό», όπως επίσης χρησιμοποιούσαν πλαστικές πιστωτικές κάρτες για να ανοίγουν τις μη ασφαλισμένες εξώπορτες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ακόμη, οι αρεοπαγίτες, αναφέρουν ότι «από τα αποδεικτικά στοιχεία και ιδίως τον τρόπο δράσης της σπείρας, την υλικοτεχνική υποδομή στην διάρρηξη θωρακισμένων θυρών με τεχνογνωσία που είχαν, μέθοδο άγνωστη σε περιστατικά μέχρι τότε, την οργάνωση και υποδομή που είχαν αναπτύξει, την παρακολούθηση των υποψήφιων θυμάτων τους, την ετοιμότητα τους, την ικανότητα τους να διαφύγουν, και την εκγύμναση αυτών», προκύπτει ότι σκοπός τους ήταν «ο πορισμός εισοδήματος».
Το κάθε μέλος της σπείρας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 6 ετών και 4 μηνών από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, για διακεκριμένη κλοπή, από ενσυνείδητη και ηθελημένη σύμπραξη με κοινό δόλο.
Όμως, ένας εκ των τριών άσκησε αναίρεση στο ‘Αρειο Πάγο, επικαλούμενος ότι η καταδικαστική απόφαση δεν έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία και ότι πρόκειται για μια απλή κλοπή, ενώ δεν ελήφθησαν υπόψη ελαφρυντικά στοιχεία.
Τελικά, ο ‘Αρειος Πάγος, απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς ότι η εφετειακή καταδικαστική απόφαση πάσχει από έλλειψη επαρκείς και ειδικής αιτιολογίας, ενώ δέχθηκε ότι δεν ελήφθησαν υπόψη η καλή συμπεριφορά του καταδικασθέντα για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την σύλληψή του (δεν αιτιολογεί τη μη συνδρομή των ελαφρυντικών περιστάσεων) και ανέπεμψε και πάλι την υπόθεση στο Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης για νέα συζήτηση προκειμένου να εξεταστεί εάν συντρέχουν στο πρόσωπο του ενός καταδικασθέντα οι ελαφρυντικές περιστάσεις και εάν «ναι» να επιμετρηθεί και πάλι η ποινή.