Το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι παρά το γεγονός ότι η στάση της Αυστρίας στο θέμα της επαναπροώθησης στην Ελλάδα, ατόμου αιτούμενου ασύλου, παραμένει αμετάβλητη, η Βιέννη δεν προχώρησε μέσα στο 2011 σε καμία επαναπροώθηση.
Αντίθετα, ένα χρόνο νωρίτερα, μέσα στο 2010, συνολικά 181 άτομα είχαν επαναπροωθηθεί από την Αυστρία στη δοκιμαζόμενη από την κρίση Ελλάδα, στη βάση της Συμφωνίας «Δουβλίνο 2».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών, Καρλ-Χαίντς Γκρούντμπεκ, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για διακοπή των επαναπροωθήσεων από την Αυστρία, η οποία, όπως είπε, θα συνεχίσει να εξετάζει σε βάθος κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά και πρόκειται για απλή σύμπτωση ότι το 2011 δεν υπήρξε καμία επαναπροώθηση προς την Ελλάδα.
Επανειλημμένα στο παρελθόν το υπουργείο Εσωτερικών έχει επισημάνει πως η Αυστρία βοηθάει επιπλέον για μια βελτίωση της κατάστασης ασύλου στην Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε διμερές, και προς τούτο έχει αποστείλει ειδικούς της στην Ελλάδα, για να στηρίξουν τις εκεί υπηρεσίες ασύλου.
Αξίζει να σημειωθεί πως παλαιότερα το Αυστριακό Δικηγορικό Επιμελητήριο είχε ζητήσει τη γενική διακοπή από τις αυστριακές αρχές της διαδικασίας επαναπροώθησης ατόμου, αιτουμένου ασύλου, προς την Ελλάδα, επικαλούμενο εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ότι στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει πλήρως το σύστημα παροχής ασύλου.
Όπως τονιζόταν από το Επιμελητήριο, ως εκ τούτου δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωσή της ο κανονισμός «Δουβλίνο 2» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για επαναπροωθήσεις σε όλα τα κράτη-μέλη της, καθώς αυτά θεωρούνται ως σίγουρα.
Η όλη συζήτηση ως προς τις επαναπροωθήσεις από την Αυστρία προς στην Ελλάδα, διεξάγεται εδώ και δύο χρόνια, ενώ τον Οκτώβριο του 2010, με απόφασή του το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας, κάνοντας δεκτή, για πρώτη φορά, σχετική προσφυγή μιας Αφγανής, φάνηκε πως έθετε πλέον ουσιαστικά τέρμα στην επαναπροώθηση στην Ελλάδα.
Αξιοσημείωτο είναι πως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν άρει την επαπαναπροώθηση στην Ελλάδα στη βάση της Συμφωνίας του Δουβλίνου, ήδη από τις αρχές του 2011, όπως Βρετανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Δανία, Σουηδία και Γερμανία.
Η Αυστρία παρά την κριτική διάφορων οργανώσεων, όπως η Διεθνής Αμνηστία και άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, είχε απορρίψει τη διακοπή των επαναπροωθήσεων, με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Εσωτερικών και σήμερα υπουργού Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ.