Αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη είναι στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η οποία φέρεται να παρείχε σε 57 επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου ύψους 94 εκατομμυρίων καθώς είχαν πρόβλημα εξυπηρέτησης των δανείων τους.
Σε βάρος της ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (κακούργημα) , αδίκημα το οποίο αντιμετωπίζει και ο υπάλληλος ο οποίος φέρεται να την συνέδραμε. Οι 57 επιχειρηματίες καλούνται να λογοδοτήσουν για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απιστία.
Σύμφωνα με την κατηγορία από τις ενέργειες των δύο στελεχών του ΓΛΚ το 2006 το Δημόσιο έχει υποστεί ζημιά πάνω από 1,2 εκατομμύρια ευρώ ενώ το ποσό αναμένεται να αυξηθεί καθώς πολλές από τις επίμαχες εγγυήσεις έχουν ήδη καταπέσει και οι πληρωμές τους λήγουν το τέλος του 2016.
Από την πολύμηνη εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι τα δυο στελέχη του ΓΛΚ μέσα σε μόλις ένα μήνα παρείχαν στους επιχειρηματίες , εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου συνολικού ύψους 94.032.170 ευρώ σε αντιστοίχιση επισφαλών δανειοδοτήσεων από πιστωτικά ιδρύματα, με βάση ειδικό νόμο του 2006 που έδωσε στο Δημόσιο την δυνατότητα εγγυοδοσίας.
Ο νόμος, που αφορά εταιρίες με προβλήματα στην εξυπηρέτηση δανειακών υποχρεώσεων τους, προβλέπει πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για το Δημόσιο μεταξύ των οποίων η εξέταση αυτού του είδους επιχειρηματικών αιτημάτων από ειδικό 11μελές Συμβούλιο. Ωστόσο, στην συγκεκριμένη περίπτωση η βασική κατηγορούμενη φέρεται να μην τήρησε την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό πως σε κάποιες περιπτώσεις άναψε το πράσινο φως για να δοθούν εγγυήσεις χωρίς να το έχουν ζητήσει οι επιχειρηματίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις επίδικες εγγυήσεις ήδη έχουν καταπέσει οι 34 από αιτήματα πιστωτικών ιδρυμάτων ,για ποσά που φθάνουν τα 34.714.918 ευρώ. Για το λόγο αυτό το Δημόσιο κατέβαλε ήδη το ποσό των 1.201.429 ευρώ.
Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια ανακριτή διαφθοράς.