Έκκληση να απελευθερωθεί ένας άνθρωπος που βρίσκεται στις φυλακές της Σαουδικής Αραβίας απευθύνει η οικογένειά του. Η κόρη του Εμμανουήλ Κάκαρη που βρίσκεται φυλακισμένος από την Καθαρά Δευτέρα στις φυλακές Briman της Σαουδικής Αραβίας, Αγγελική Κάκαρη, μιλά στο newsbeast.gr για την περιπέτεια του πατέρα της. Καταγγέλλει ότι τον έχουν αλυσοδεμένο, γυμνό και με ξυρισμένο το κεφάλι στις φυλακές ενώ υποστηρίζει ότι δεν του χορηγούνται τα απαραίτητα φάρμακα για την υγεία του καθώς ο 59χρονος είναι καρδιοπαθής.
«Ο πατέρας μου πριν ξεκινήσει να κάνει δική του δουλειά δούλευε ως υψηλόβαθμο στέλεχος σε διάφορες μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες της Σαουδικής Αραβίας» αναφέρει η Αγγελική Κάκαρη. Για να διηγηθεί στη συνέχεια την περιπέτεια του πατέρα της. «Το 2006 η Σαουδική Αραβία υπέγραψε κάποια σύμβαση με το International Trade Center, με την οποία άνοιγε την αγορά σε ξένους επενδυτές, σαφέστατα τηρώντας κάποιους κανονισμούς και κάποιους όρους που θα προστάτευαν αυτούς τους επενδυτές. Έτσι, ο πατέρας μου πήρε την απόφαση να δημιουργήσει τη δική του δουλειά», λέει.
Και συνεχίζει: «Κάποια στιγμή, ο πατέρας μου αποφάσισε να προσλάβει έναν Σαουδάραβα, ο οποίος, γνωρίζοντας και τη γλώσσα, θα ήταν ο αρμόδιος για να τρέχει στις Δημόσιες Υπηρεσίες και να φροντίζει έτσι ώστε να ανανεώνονται όλες οι άδειες που πρέπει για να είναι νόμιμη η επιχείρηση.
Έτσι, προσέλαβε στην επιχείρηση τον Abdul Bari που είναι αντίδικός του αυτή τη στιγμή. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει τρομερές διασυνδέσεις και με την Αστυνομία και με όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες με αποτέλεσμα κατά βάση να παίρνει τα χρήματα. Να μην κάνει καμία νόμιμη διαδικασία χωρίς ποτέ κανείς να του δημιουργήσει πρόβλημα εφόσον ήταν αυτός. Το αποτέλεσμα ήταν να μην υφίστανται όλες οι άδειες που θα έπρεπε να υφίστανται, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το εργοστάσιο λειτουργούσε. Κάποια στιγμή ο πατέρας μου το αντιλήφθηκε γιατί δεν έβλεπε χαρτιά και ανανεώσεις. Οπότε το συζήτησε μαζί του και είδε ότι του έχει φάει και άλλα λεφτά από διάφορες δουλειές και αποφάσισε να τον απολύσει».
Και τότε άρχισαν όλα, όπως καταγγέλλει στο newsbeast.gr η κόρη του 59χρονου Έλληνα.
«Εκείνος εκνευρίστηκε και του παρουσίασε ένα πλαστό έγγραφο, το οποίο δήλωνε ότι ο πατέρας μου παραχωρεί το 10% του εργοστασίου σε αυτόν. Ο πατέρας μου δεν το δέχτηκε. Έτσι ο πατέρας μου κινήθηκε κατευθείαν με έναν δικηγόρο κάνοντάς του μήνυση. Ο δικηγόρος του όμως είναι ένα πάρα πολύ γνωστό όνομα στη Σαουδική Αραβία και την Ευρώπη. Ξεκίνησαν λοιπόν κανονικά με το δικηγόρο και υπέγραψαν ένα συμφωνητικό με τον πατέρα μου. Ότι δηλαδή πρέπει να κάνει κάποια βήματα και να τελειώσει αυτές τις υποθέσεις και να πληρωθεί ανά διαστήματα κάποια συγκεκριμένα χρήματα».
Και προσθέτει: «Ο πατέρας μου δέχτηκε και συμφώνησαν σε ένα ποσό, το οποίο θα δίνεται με επιταγές ανά κάποια χρονικά διαστήματα. Ο δικηγόρος του είπε ότι θα πρέπει να υπογράψει τις επιταγές και να τις δώσει σε εκείνον να τις κρατήσει για να υπογράψουν και το συμφωνητικό με σκοπό να πάνε στο δικαστήριο να το επικυρώσουν. Ο πατέρας μου δέχτηκε και ο δικηγόρος κράτησε τις επιταγές. Ο πατέρας μου συνέχιζε να δουλεύει και η πρώτη επιταγή ήταν να εξαργυρωθεί μετά από τρεις με τέσσερις μήνες.
Ο πατέρας μου εντελώς τυχαία κοίταξε τον λογαριασμό του στην τράπεζα και είδε ότι λείπει ένα πολύ μεγάλο ποσό που αντιστοιχεί στο ποσό της πρώτης επιταγής. Οπότε πήγε στον δικηγόρο να τον ρωτήσει τι συμβαίνει και που έχουν πάει αυτά τα χρήματα, δεδομένου ότι ήταν τα χρήματα της επιταγής. Εκείνος του είπε όχι. Την επιταγή την έχω εγώ. Δεν έχει πάρει τα χρήματα. Ο πατέρας μου ζήτησε τότε να δει τις επιταγές αλλά δεν του τις έδειξε.
Μετά από κάποιες μέρες είδε ότι έλειπε ένα εξίσου μεγάλο ποσό από το λογαριασμό του, που ήταν το ποσό της δεύτερης επιταγής. Πήγε ξανά στο δικηγόρο του και του ζήτησε να του επιστρέψει τις επιταγές. Ο δικηγόρος δεν τις έδωσε οπότε ο πατέρας μου πήγε στην τράπεζα και άλλαξε την υπογραφή του. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει στη Σαουδική Αραβία».
Μετά από αυτή την κίνηση, όπως καταγγέλλει η Αγγελική Κάκαρη, άρχισε το πραγματικό μαρτύριο για τον πατέρα της.
«Άρχισαν τότε να του κάνουν μηνύσεις ότι δεν πληρώνει τις επιταγές. Έσπασε το συμβόλαιο με το δικηγόρο και εκείνος του έκανε μήνυση γιατί δεν του έχει δώσει τα υπόλοιπα λεφτά από την υπόθεση. Ταυτόχρονα όμως τον μήνυσε και ο πατέρας μου γιατί ο δικηγόρος δεν έχει ολοκληρώσει τις δουλειές του οπότε δεν υπάρχει λόγος να πληρωθεί. Και στον αντίδικο ότι έσπασε το συμβόλαιο και γι’ αυτό το λόγο δεν θα του πληρώσει τις επιταγές παρά το ότι έχει πάρει ήδη κάποια χρήματα. Και ταυτόχρονα τον έπιασαν και τον έκλεισαν στη φυλακή.
Μάθαμε από το προξενείο ότι ο λόγος που τον έχουν βάλει στη φυλακή είναι ότι στη Σαουδική Αραβία υπάρχει ένας νόμος που ορίζει ότι από τη στιγμή που υπάρχει χρηματική διαφορά στη χώρα, μπορούν να σε βάλουν στη φυλακή. Σημειωτέον ότι το δικαστήριο δεν έχει γίνει, δηλαδή δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση. Και το περίεργο είναι ότι και ο πατέρας μου έχει κάνει αντίστοιχα μήνυση για χρηματική διαφορά αλλά δεν έχει μπει κανένας από τους δύο στη φυλακή. Έχει μπει μόνο ο πατέρας μου.
Ο συγκεκριμένος άνθρωπος μάλιστα έχει πάει με το χαρτί της αποφυλάκισης στο ένα χέρι και στο άλλο κρατούσε ένα χαρτί που ήθελε να υπογράψει ο πατέρας μου. Αυτό το χαρτί έγραφε να παραχωρήσει ο πατέρας μου το 15% του εργοστασίου συν κάποια χρήματα. Και του είπαν ότι αν υπογράψει αυτό το χαρτί, κάποια στιγμή θα αποφυλακιστεί».
Η Αγγελική Κάκαρη κάνει έκκληση στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, και σε όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες της χώρας να βοηθήσουν τον πατέρα της και υποστηρίζει ότι η οικογένειά της που διαμένει στη Σαουδική Αραβία δέχεται συνεχώς απειλητικά τηλεφωνήματα. «Η οικογένειά μου που βρίσκεται στην Σαουδική Αραβία είναι σε κατάσταση πανικού. Κι αυτό γιατί δέχονται συνεχώς απειλητικά τηλεφωνήματα. Προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο για να φύγει από τη χώρα τουλάχιστον η νύφη μου με τα παιδιά», λέει χαρακτηριστικά. Και επισημαίνει ότι « ο δικός μας στόχος τώρα εκτός από το να βγει ο πατέρας μου από τη φυλακή είναι να μπορέσει να υπάρξει τουλάχιστον μια διασφάλιση ότι αυτός ο άνθρωπος από τη στιγμή που θα αποφυλακιστεί, δεν θα αντιμετωπίσει ξανά τα ίδια προβλήματα».
Και καταλήγει: «Ξεκινήσαμε από το υπουργείο Εξωτερικών. Μας είπαν ότι θα προωθήσουν την αναφορά μας. Είχαμε στείλει και την αναφορά στο γραφείο του πρωθυπουργού. Από εκεί επικοινώνησαν μαζί μας και μας ενημέρωσαν ότι έγινε μία συζήτηση για το τι ακριβώς συμβαίνει και μας είπαν ότι θα προβούν σε κάποιες ενέργειες. Από κει και πέρα έχουμε κινηθεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από εκεί μπορώ να πω ότι είχαμε άμεσα μία επικοινωνία με τους ανθρώπους. Μας έστειλαν κάποια mail για να επικοινωνήσουμε με συγκεκριμένους ανθρώπους που μπορούν να κινήσουν άμεσα το θέμα. Στείλαμε την αναφορά και στον ΟΗΕ και γενικά όπου μπορούμε. Έχουμε στείλει την αναφορά και στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Αγγλία για να μπορέσει να στείλει εκείνη στο υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας. Και θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να απελευθερωθεί».