Ένα απίστευτο περιστατικό αναστάτωσε το αεροδρόμιο Μυτιλήνης, αλλά και δυο πτήσεις αεροπλάνων σε αυτό, τις απογευματινές ώρες της περασμένης Κυριακής. Ένα γουρούνι παρέα με ένα σκύλο, που ξέφυγαν από γειτονικό αγρόκτημα, μπήκαν στο διάδρομο προσγείωσης και έγιναν η αιτία ένα αεροσκάφος που ετοιμαζόταν εκείνη την ώρα να προσγειωθεί, να κάνει βόλτες πάνω από τη Μυτιλήνη, ενώ τέθηκε σε συναγερμό το προσωπικό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που κυνηγούσε με τρία αυτοκίνητα επί δυο ώρες (!) τα ζώα για να τα απομακρύνουν.

Από τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής μέχρι τις 5 το απόγευμα κράτησε η καταδίωξη του γουρουνιού και του σκύλου στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης. Τα ζώα μπήκαν στο χώρο του αεροδρομίου- άγνωστο από πού- και έγιναν αντιληπτά από αστυνομικούς που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο χώρο. Όμως το χειμερινό ωράριο λειτουργίας του αεροδρόμιου προβλέπει ότι από τις 12 μέχρι τις 3 το αεροδρόμιο παραμένει κλειστό, αφού αυτές τις ώρες δε γίνονται πτήσεις. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια αυτού του τριώρου δε λειτουργούν οι επιχειρησιακές υπηρεσίες, ο πύργος ελέγχου και η πυρασφάλεια. Έτσι, όταν τα ζώα μπήκαν στο διάδρομο του αεροδρομίου ήταν κλειστές οι υπηρεσίες και οι υπάλληλοι ενημερώθηκαν για την ύπαρξή τους μέσα στην πίστα όταν επέστρεψαν στις θέσεις τους.
Η πρώτη πτήση που αναμενόταν στο αεροδρόμιο ήταν αυτή της Ολυμπιακής από Αθήνα, η οποία έφθασε γύρω στις 4 παρά τέταρτο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, παρ’ ότι είχαν γίνει αντιληπτά τα ζώα μέσα στο χώρο του αεροδρομίου, δεν τα είχε δει κανείς μέσα στο διάδρομο. Τα αυτοκίνητα ασφαλείας τα αναζητούσαν, χωρίς να εντοπίσουν κάτι και έτσι η προσγείωση έγινε κανονικά.

Μια ώρα αργότερα, όμως, όταν στις 5 παρά 10 αναμενόταν να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο η απογευματινή πτήση τής Aegean από Θεσσαλονίκη, το γουρούνι πάντα μαζί με το σκύλο «ξεμύτισαν» από το σημείο όπου είχαν κρυφτεί και άρχισαν να κάνουν βόλτες στο διάδρομο προσγείωσης. Τρία αυτοκίνητα ασφαλείας τής ΥΠΑ κυνηγούσαν τα δυο ζώα χωρίς να μπορούν να τα ακινητοποιήσουν, ενώ το αεροσκάφος που είχε φθάσει αναγκάστηκε να κάνει βόλτες πάνω από το αεροδρόμιο επί 10 περίπου λεπτά, μέχρι να καταφέρει το προσωπικό του αεροδρομίου να σταματήσει την «τρελή πορεία» του γουρουνιού και του σκύλου.

Τελικά, τα τρία αυτοκίνητα περικύκλωσαν το γουρούνι το οποίο, κατατρομαγμένο όπως ήταν, είχε χάσει τον προσανατολισμό του και έκανε μια τρελή πορεία, με αποτέλεσμα να χτυπηθεί από τις ρόδες ενός αυτοκινήτου ασφαλείας. Το τραυματισμένο ζώο έπεσε στο έδαφος και οι άνθρωποι της ΥΠΑ το μετέφεραν έξω από το διάδρομο, ενώ ο σκύλος βρισκόταν πάντα μαζί του. Το προσωπικό του αεροδρομίου κατάφερε να εντοπίσει και τον ιδιοκτήτη των ζώων, ο οποίος ειδοποιήθηκε να τα παραλάβει. Όπως φέρεται ο ίδιος να είπε, το γουρούνι και ο σκύλος ήταν «αχώριστοι φίλοι», γι’ αυτό και πηγαίνουν πάντα μαζί.

Το αστείο περιστατικό θα μπορούσε βέβαια να γίνει αιτία σοβαρού ατυχήματος αν δεν είχαν εντοπιστεί εγκαίρως τα ζώα μέσα στο διάδρομο. Τέτοια περιστατικά έχουν καταγραφεί κατά καιρούς ακόμη και σε μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, δεν είχε συμβεί όμως ποτέ κάτι παρόμοιο στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης.

«Είναι κάτι που βέβαια δε συμβαίνει συχνά, μπορεί όμως πάντα να συμβεί, γιατί το ζώο δεν μπορείς να το ελέγξεις. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και βέβαια μακάρι να μην είχε τραυματιστεί το ζώο, όμως όταν έχεις αεροπλάνο στον αέρα, δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο. Και επειδή και το ζώο βέβαια, όπως είναι λογικό, είναι τρομαγμένο, πάντα μπορεί να συμβεί ατύχημα», δήλωσε στο ο αερολιμενάρχης Μυτιλήνης, κ. Γιώργος Χρηστίδης.

Πηγή: emprosnet