Στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Μητρώο Ασύλου, με κυριότερο την εδώ και ένα χρόνο μη πληρωμή τους, αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός και Μιχάλης Καλαντζόπουλος αντίστοιχα και η Σύμβουλος κα Χρυσούλα Μαρινάκη.

Όπως αναφέρουν σχετικά:

«Για πολλοστή φορά συνάδελφοί μας που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Μητρώο Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, δεν έχουν εξοφληθεί από τον Νοέμβριο 2023 και εντεύθεν. Πρέπει να επισημανθεί ότι τα χρηματικά κονδύλια προέρχονται σε συντριπτικό ποσοστό από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά ταύτα το Υπουργείο επιλέγει να προτεραιοποιεί πληρωμές εργολάβων και προμηθευτών και όχι των δικηγόρων που παρέχουν, όπως είναι υποχρεωμένη η ελληνική πολιτεία, βάσει των διεθνών συμβάσεων που έχει κυρώσει η χώρα δωρεάν νομική συνδρομή σε δεύτερο βαθμό σε αιτούντες άσυλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνάδελφοί μας καλούνται να αποδίδουν ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές και φόρο εισοδήματος επί ποσών τα οποία δεν τους έχουν καταβληθεί και μάλιστα αναγκάζονται να καταβάλλουν προσέτι και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ προκειμένου να εκδοθούν οι ζητούμενες από την υπηρεσία ενημερότητες.
Αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών πραγματοποίησε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Λογοθέτη, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα εξοφληθούν άμεσα τα οφειλόμενα στους δικηγόρους, χωρίς μέχρι και σήμερα να έχει ορισθεί η ακριβής ημεροχρονολογία καταβολής τους.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι στην Υπηρεσία Ασύλου παραμένουν άλυτα, καθώς το Υπουργείο συνεχίζει να μην δίνει πειστικές απαντήσεις στα αιτήματά μας. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έχει ήδη προκηρύξει αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους στη συγκεκριμένη υπηρεσία, και επίκειται η λήψη σχετικής απόφασης από το σύνολο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος. Τούτο θα έχει ως αποτέλεσμα η ελληνική πολιτεία να μην μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την κοινοτική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις».