Δύο υποθέσεις που αφορούν παράνομες συνταγογραφήσεις αναπηρικών αμαξιδίων και ιατρικών βοηθημάτων μέσω του ΕΟΠΥΥ έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε η ΕΡΤ.

Τετραπληγικός διαπίστωσε πως εν αγνοία του έγιναν τρεις αγορές ιατρικού εξοπλισμού στο όνομά του, ενώ ασφαλισμένη συνειδητοποίησε πως τα υλικά που προμηθευόταν είχαν υπερ-κοστολογηθεί. Όπως δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων της δημόσιας τηλέορασης η πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, στις υποθέσεις εμπλέκονται μία εταιρία από την Αθήνα και μία από τη Θεσσαλονίκη.

Ο Γιώργος, ένας τετραπληγικός άντρας με ποσοστό αναπηρίας 96% χρειάστηκε νέο αναπηρικό αμαξίδιο. Η βοηθός του γιατρού του, επιχείρησε να υποβάλλει αίτημα για συνταγογράφηση μέσω του ΕΟΠΥΥ, όταν διαπίστωσε ότι αυτό απορρίπτεται. Σύντομα, ο ίδιος ανακάλυψε ότι στο όνομά του είχαν καταγραφεί τρεις συναλλαγές για ιατρικό εξοπλισμό, τον οποίο όμως δεν είχε παραγγείλει ποτέ.

«Πρόσφατα ήθελα να πάρω ένα αμαξίδιο και στην προσπάθειά μου αυτή, ανακάλυψα ότι στη σελίδα του ΕΟΠΥΥ και πιο συγκεκριμένα στη σελίδα, στο κομμάτι που είναι παροχές ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού υπάρχουν συναλλαγές εν αγνοία μου, αξίας άνω των 8.000 ευρώ φυσικά. Αμέσως έκανα καταγγελία στην αστυνομία αλλά και στον ΕΟΠΥΥ» περιέγραψε ο Γιώργος.

Παράλληλα, άλλη ασφαλισμένη ανακάλυψε ότι η καταγγελία του Γιώργου αφορούσε την εμπλοκή συγκεκριμένης εταιρίας από την οποία προμηθευόταν και η ίδια τα δικά της υλικά. Ψάχνοντας τον ατομικό της φάκελο υγείας διαπίστωσε ότι είχαν υπερκοστολογηθεί τα υλικά της και η προμηθεύτρια εταιρία είχε χρεώσει μεγαλύτερα ποσά τον ΕΟΠΥΥ.

«Τα υλικά αυτά είναι ένα αναπηρικό αμαξίδιο, ένα στατικό ποδήλατο, ένα κάθισμα και κάτι μηροκνημικοί νάρθηκες, τα οποία δε χρειάζονται, απλά τα έβαλαν για να δικαιολογήσουν κάποιο ποσό. Ανέφεραν ότι το κάθισμα, ένα μαλακό κάθισμα,είναι μετά από δοκιμή σε πρόπλασμα για να δουν το σωματότυπό μου και πάνω σε αυτό να «δουλέψουν» το κάθισμα, το οποίο δεν έγινε» είπε στο ίδιο μέσο το θύμα απάτης.

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, οι παράνομες χρεώσεις με κακόβουλη χρήση του ΑΜΚΑ είναι δυνατόν να διαγραφούν από το μητρώο του ασφαλισμένου, με σκοπό να έχει ξανά πρόσβαση στις παροχές που δικαιούται.

Η Θεανώ Καρποδίνη, διοικήτρια του ΕΟΠΠΥ, ανέφερε: «Καταγγελίες για υλικά, που το ρεπορτάζ το δικό σας ανέδειξε, έχω να αναφέρω ότι έχουν τεθεί υπόψιν του οργανισμού, αφορούν κάποια υλικά όπως αμαξίδια, κηδεμόνες, καθίσματα και έχουν εκτελεστεί από συγκεκριμένους παρόχους. Μία εταιρία στη Θεσσαλονίκη και μία στην Αθήνα. Οι συνταγογράφοι γιατροί στις δύο αυτές περιπτώσεις είναι διαφορετικοί. Και οι δύο υποθέσεις αφού ελέγχθηκαν από τον οργανισμό έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης».

Οι καταγγελίες για τις εικονικές συνταγογραφήσεις έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρχών.