Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής, με τη συνδρομή αστυνομικών της ΟΠΚΕ, το μεσημέρι της Τετάρτης στα Άνω Λιόσια, 2 άντρες, 35 και 40 ετών, ως μέλη συμμορίας που διέπρατταν κλοπές από σπίτια ηλικιωμένων σε περιοχές των νοτίων προαστίων Αττικής, προσποιούμενοι τους υπαλλήλους εταιρίας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, από την προανακριτική έρευνα προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2024, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε ομάδα με διαρκή δράση και διακριτούς και εναλλασσόμενους, ανά περίπτωση, ρόλους μεταξύ των μελών της.

Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης τους, οι κατηγορούμενοι, κυρίως πρωινές ή μεσημβρινές ώρες, εντόπιζαν τα υποψήφια θύματά τους τη στιγμή που επέστρεφαν στα σπίτια τους. Επέλεγαν ηλικιωμένα άτομα τα οποία παραπλανούσαν, προσποιούμενοι τους υπαλλήλους εταιρίας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και τους έπειθαν να τους επιτρέψουν την είσοδο στα σπίτια τους.

Αφού έμπαιναν μέσα στη συνέχεια κρατούσαν απασχολημένα τα θύματά τους και αφαιρούσαν τεχνηέντως χρηματικά ποσά και τιμαλφή από το εσωτερικό τους.

Προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τη λεία τους, έπειθαν τους ηλικιωμένους να τυλίγουν χρηματικά ποσά και κοσμήματα σε αλουμινόχαρτο, ώστε να τα «προστατεύσουν» από τις επικείμενες εργασίες και στη συνέχεια τα αφαιρούσαν.

Μετά από έρευνες στα σπίτια και στην κατοχή των κατηγορουμένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 350 ευρώ, κινητό τηλέφωνο, καθώς και διάφορα κοσμήματα, τιμαλφή και αξεσουάρ.

Από τη μέχρι στιγμή προανακριτική έρευνα έχουν εξιχνιαστεί 8 περιπτώσεις κλοπών από οικίες ηλικιωμένων στις περιοχές της Γλυφάδας, της Βουλιαγμένης και της Βούλας. Η έρευνα για την εξακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζεται.

Όπως σημειώνεται από την ΕΛΑΣ, οι κατηγορούμενοι έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αρχές για παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Πηγή: ΑΠΕ