Άνοιξε ο κύκλος των μαρτυρικών καταθέσεων με την μαρτυρία του Πολωνικής καταγωγής
Kορζενιοφκσι Ζαροσλαφ που στην φονική φωτιά στο Μάτι έχασε τη σύζυγο και τον μονάκριβο γιο του που ήταν 9 ετών.

Έντονα φορτισμένος ο μάρτυρας, ο οποίος είχε έρθει στην Ελλάδα με την οικογένεια του για διακοπές, ανακάλεσε στη μνήμη του το χάος που επικράτησε τις κρίσιμες ώρες όταν ενώ βρίσκονταν στο ξενοδοχείο όπου τους έλεγαν πως δεν υπάρχει κίνδυνος είδε τη φωτιά να πλησιάζει .

«Ήταν κατάσταση πολέμου , ένας τοίχος από φωτιά και καπνό» ανέφερε περιγράφοντας πως πάνω στον πανικό φεύγοντας τρέχοντας από το ξενοδοχείο χάθηκε με τη σύζυγο και το γιο του . «Γινόταν τεράστιος χαμός όλοι έτρεχαν προς τη θάλασσα για να σωθούν» είπε και κλαίγοντας ανέφερε πως για τελευταία φορά είδε τη σύζυγο και το γιο του σε μια βάρκα στη θάλασσα.

«Είχα την πεποίθηση πως γινόταν διάσωση και θα τους πάει στο λιμάνι της Ραφήνας. Είδα τη γυναίκα μου να μου φωνάζει να μπω στη βάρκα αλλά φοβήθηκα μήπως από το βάρος ανατραπεί. Της είπα θα τα καταφέρω μόνος μου να φύγετε εσείς» κατέθεσε συγκινημένος και συνέχισε «Τη στιγμή που τους έβλεπα για τελευταία φορά δεν υπήρχαν πολλοί καπνοί στη θάλασσα. Ήμουν σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά …Ήμουν ευτυχισμένος που εκείνοι ήταν ασφαλείς. Πεποίθηση μου ήταν ακόμη πιο δυνατή γιατί έπλεαν δίπλα στην ακτή , άρα θεωρούσα πως δεν υπήρχε κίνδυνος».

Ο μάρτυρας μίλησε για τις αγωνιώδεις προσπάθειες του να βρει την οικογένεια του περιγράφοντας ένα σκηνικό φρίκης. «Έμεινα στην παραλία με άλλους ανθρώπους, ακούγονταν κραυγές, καίγονταν φοίνικες. Έπεφταν δέντρα επάνω μας. Βλέπαμε μεγάλη φωτιά εκρήξεις, καίγονταν πολλά αυτοκίνητα… Έβλεπα ανθρώπους που καίγονταν , με φωτιά πάνω τους, πολλοί στο δρόμο δεν ξέρω αν ζούσαν ή όχι» κατέθεσε.

Ο μάρτυρας τόνισε πως ήταν μόνοι τους δεν υπήρχε κανείς από τον κρατικό μηχανισμό για να βοηθήσει. «Όλη την ώρα προσπαθούσα να βρω ανθρώπους από τις υπηρεσίες να βοηθήσουν δεν υπήρχε κανείς, ούτε πυροσβέστες, ούτε αστυνομία, ούτε αεροπλάνα. Μείναμε μόνοι μας» ανέφερε χαρακτηριστικά και κλαίγοντας εκτίμησε πως «σε περίπτωση που οι κρατικές υπηρεσίες λειτουργούσαν όπως έπρεπε δεν θα είχαμε τόσα θύματα και σήμερα θα είχα τη γυναίκα και το παιδί μου».

«Δεν λειτουργούσε τίποτα, όμως. Μέχρι την τελευταία στιγμή μας έλεγαν πως δεν υπήρχε κίνδυνος, καμία ανακοίνωση. Δεν υπήρχε καμία βοήθεια από το κράτος. Δεν υπήρχαν ούτε πυροσβέστες ούτε αστυνομία ούτε λιμεναρχείο ήταν ένα χάος όλοι προσπαθούσαμε να σωθούμε μόνοι μας
Οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών ήρθαν όταν η φωτιά έσβησε» τόνισε και στη συνέχεια φορτισμένος είπε πως «την επόμενη μέρα στη Ραφήνα είδα τις σορούς της συζύγου και του παιδιού μου .Είχαν πνιγεί».

Όπως κατέθεσε έμαθε αργότερα, όχι από επίσημα χείλη, πως η βάρκα ανετράπη και πως μαζί με την οικογένεια του πνίγηκε ένας ακόμη άνθρωπος ενώ σώθηκε μια οικογένεια. Ο μάρτυρας ανέφερε πως πλέον η ζωή του δεν έχει κανένα νόημα . «Βλέπω συνέχεια εφιάλτες δεν ξέρω για ποιο λόγο ζω εγώ. Η ζωή μου σταμάτησε το βράδυ της φωτιάς. Τώρα ζω με την ελπίδα να εχουμε απονομή δικαιοσύνης. Δεν μπορώ να κοιμηθώ χωρίς χάπια, δεν μπορώ να εργάζομαι όπως πριν, δεν έχω πια σκοπό στη ζωή. Όλη η ζωή μου τελείωσε εκεί όταν έχασα τη σύζυγο και το γιο μου. Δυστυχώς το ελληνικό κράτος δεν με βοήθησε κανείς δεν μου είπε συλλυπητήρια, συγνώμη.

Έρχομαι κάθε χρόνο στο Μάτι γιατί το θεωρώ δεύτερο σπιτι μου. Εδώ είδα τελευταία φορά τη γυναίκα και το παιδάκι μου. Περιμένω το δικαστήριο σας να κρίνει πως αυτό ήταν ένα κακούργημα και όχι μια αμέλεια» είπε κλαίγοντας και απευθυνόμενος στο δικαστήριο είπε: «Ελπιζω ότι θα εκδώσετε μια δίκαιη απόφαση γιατί η τραγωδία δεν περιλαμβάνει μόνο τα 104 θύματα αλλά είναι και όλοι οι υπόλοιποι με τα σοβαρά εγκαύματα, αλλά και οι οικογένειες που ζουν με εφιάλτες που δεν πρόκειται να ξεπεράσουν ποτέ…».

«Ζήσανε στιγμές πολέμου»

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και η Βασιλική Κούκλα που τη μοιραία ημέρα έχασε τους γίνεις της οι οποίοι κάηκαν μέσα στο σπιτι τους στο Μάτι.

Η μάρτυρας περιέγραψε τις άκαρπες προσπάθειες της να φτάσει στο Μάτι που φλεγόταν για να βοηθήσει τους γονείς της λέγοντας πως επέζησε «στιγμές πολέμου».

«Όλοι έτρεχαν να σωθούν δεν υπήρχε καμία οργάνωση… είπε τονίζοντας φορτισμένη πως «από τότε η ζωή μας έχει πάρει άλλη τροπή».

Η μάρτυρας μίλησε για την αγωνιώδη τα αγωνιώδη, τηλέφωνα στην Πυροσβεστική χωρίς να πετύχει σύνδεση. Τελικά, όπως είπε, μίλησε με το τοπικό Τμήμα Παλλήνης για να ζητήσει βοήθεια για τους ανήμπορους γονείς της. Της είπαν πως θα επιληφθούν. “Οι γονείς μου περίμεναν την βοήθεια από την Πυροσβεστική που δεν πήγε ποτέ.. Τους ψάχναμε στην Ραφήνα. Γύρω στις εννέα το βράδυ έφθαναν τα καικια. Οι άνθρωποι που έβγαιναν ήταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Δεν τους βρήκαμε. Στις 11 το βράδυ ήρθε το πλοίο του Λιμενικού.. ούτε εκεί ήταν. Στις πέντε τα ξημερώματα μας τηλεφώνησαν από την Αστυνομία και είπαν πως στο σπίτι δεν βρήκαν τίποτα. Στις εννέα το πρωί ο ξάδελφος μου ,μου είπε πως μας ψάχνει η Πυροσβεστική γιατί βρήκαν τους γονείς μου απανθρακωμένους στην κουζίνα και πως πρέπει να πάω να υπογράψω. Όταν πήγα οι αστυνομικοί μου σύστησαν να μην μπω μέσα» είπε έντονα φορτισμένη και συνέχισε «Όλη μέρα είμαστε εκεί με τους γονείς μου απανθρακωμένους να περιμένουμε την Πυροσβεστική..»

Η μάρτυρας κατέθεσε πως λίγες μέρες μετά την κηδεία, της τηλεφώνησαν από την Πυροσβεστική και «είπαν πως έγινε κάποιο λάθος και μας έδωσαν την σορό άλλου ανθρώπου για τον πατέρα μου. Θέλανε να γίνει εκταφή μετά συνεννόησης, χωρίς επίσημη ενημέρωση και χωρίς να γίνει επίσημη ταφή. Εννοείται αρνηθήκαμε. Έγινε εκταφή με εισαγγελική εντολή.. Και το πριν και το κατά την διάρκεια και το μετά ήταν χωρίς κανέναν σεβασμό σε κανέναν μας. Δεν λειτούργησε τίποτε…».

Και οι 21 στο εδώλιο

Μετά από μια μαραθώνια διαδικασία και πολύωρη διάσκεψη το Πενταμελές Εφετείο Πλημμελημάτων απέρριψε την ένσταση των 15 κατηγορουμένων για τη. φονική πυρκαγιά στο Μάτι που πρωτόδικα αθωώθηκαν και είχαν στραφεί κατά της έφεσης που άσκησε ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Οι δικαστές υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση έκριναν ότι η κύρια έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας εφετών Σπύρος Παππάς κατά της απόφασης του Τριμελούς εφετείου πλημμελημάτων αλλά και η συμπληρωματική, είχε ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία,

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως στο εδώλιο κάθονται και οι 21 κατηγορούμενοι οι οποίοι θα κριθούν και πάλι για σειρά αδικημάτων, σε βαθμό πλημμελήματος, που αφορούν την τραγωδία στο Μάτι με τους 104 νεκρούς. Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκαν 6 από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους με ποινές φυλάκισης έως 5 έτη με τις ποινές τους να μετατρέπονται σε χρηματικές με 10 ευρώ την ημέρα.