Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις που δρομολογούνται στην υπόθεση του θανάτου του Νικόλα Ντουρντουρέκα στα Σπάτα, σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν το βράδυ της Παρασκευής στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ». Η αποκρυπτογράφηση, ερμηνεία και αξιοποίηση των πολυσέλιδων σπιράλ ημερολογίων που βρέθηκαν στον τόπο του μαρτυρίου του Νικόλα Ντουρντουρέκα έχουν οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις στην υπόθεση.

Ο 19χρονος βρέθηκε κρεμασμένος και δεμένος πισθάγκωνα στο δωμάτιο του τον Ιούλιο του 2022.

Όλα ξεκίνησαν από μία ιχνογραφία που βρέθηκε ανάμεσα στις σημειώσεις του. Σύμφωνα με την μητέρα του, ανήκει στον μικρότερο αδερφό του που τότε ήταν 6 χρόνων.

Η εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη παρουσίασε μια σειρά από νέες ιχνογραφίες που βρέθηκαν στο ημερολόγιο του άτυχου φοιτητή στις οποίες οι ειδικοί αναλυτές που τις μελετούν, εντοπίζουν άγχος, φόβο, αγωνία, ανασφάλεια και αποκλεισμό. Προτείνουν μάλιστα αυτά τα έξι σχέδια να συμπεριληφθούν στα υπόλοιπα ντοκουμέντα που θα ερευνηθούν από τις Αρχές καθώς ενδεχομένως αποτυπώνουν γεγονότα με σημασία για την έκβαση της υπόθεσης. Επισημαίνουν πως συχνά τα παιδιά αναπαριστούν εικόνες που μπορεί να έχουν πέσει στην αντίληψή τους, να έχουν ακούσει, να έχουν δει ή να έχουν βιώσει.

Την ίδια στιγμή, στο ημερολόγιο διαφαίνονται οι σχέσεις του κυρίως με τη μητέρα του αλλά και με πρόσωπα που η μαρτυρία τους θεωρείται σημαντική.

«Όσο και αν πιστεύω ότι θα έπρεπε να τα πω όλα, ένα μέρος του εαυτού μου είναι χαρούμενο που δεν το έκανα. Τα πράγματα εύκολα θα είχαν ανατραπεί και εγώ θα έβρισκα τον εαυτό μου στο μάτι του κυκλώνα. Ίσως αυτό να έγινε για να μου δείξει ότι είναι ένα θηρίο αυτό που αγαπάω, για να με κάνει να συμπεριφερθώ σαν ένας ήρωας».

Το «Τούνελ» έχει φέρει ήδη στο φως σε μια προσπάθεια να βρεθεί το κλειδί του γρίφου κάποιες από αυτές τις ιδιόχειρες σημειώσεις με ένα πρόσωπο να πρωταγωνιστεί αρνητικά και με ρόλο που ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί.

«Αν μάθουν για μας, θα γίνει χαμός…».

«Είμαι χαρούμενος και υγιής. Δεν έχεις δύναμη πάνω μου και θα σε κάνω να το δεις για να σε αναγκάσω να φύγεις».

Λίγο πριν το τραγικό γεγονός του θανάτου του ο Νικόλας αναφέρεται με σαφήνεια σε εκείνη την ιδιότυπη πιεστική σχέση που αν γινόταν γνωστή θα επέφερε αναστάτωση χωρίς προηγούμενο και θα έκανε κάποιον να χάσει τον ύπνο του.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, μια απροσδόκητη μαρτυρία ανέτρεψε τη ροή των γεγονότων που είχαν παρουσιαστεί μέχρι εκείνη τη στιγμή. Η μαρτυρία αυτή αποκάλυψε μια διαφορετική οπτική γωνία, αμφισβητώντας την εικόνα που είχε δοθεί προηγουμένως.

Τα όσα είπε η μάρτυρας στην Αγγελική Νικολούλη ζητώντας την προστασία της ταυτότητας της οδήγησαν τη μητέρα του άτυχου φοιτητή να αποκαλύψει δημοσίως για πρώτη φορά πως ήταν αποδέκτης μιας έντονα κακοποιητικής συμπεριφοράς από τον πρώην σύντροφό της. Υποστήριξε πως δεν θέλησε να καταφύγει στις αρχές φοβούμενη τις αντιδράσεις του καθώς λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας θα γινόταν άμεσα κοινωνός της καταγγελίας της. Δεν απέκλεισε αποδέκτης τέτοιων συμπεριφορών να ήταν και ο Νικόλας.

Στα βίαια επεισόδια που βίωνε απέδωσε η μητέρα και το περιεχόμενο των «σκοτεινών» ιχνογραφιών του 6χρονου τότε παιδιού της που βρέθηκαν στο ημερολόγιο του Νικόλα και παρουσίασε το «Τούνελ». Εκεί ενδεχομένως να κρύβεται και το κλειδί του γρίφου.