Η μητέρα ενός από τα παιδιά που φιλοξενήθηκαν στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», έχοντας καταγγείλει κακοποιητικές συμπεριφορές, κατέθεσε ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, όπου δικάζεται ο πατέρας Αντώνιος και επτά πρώην συνεργάτες του για αδικήματα που τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος.

Η μετανάστρια μετέφερε στο δικαστήριο τις εξομολογήσεις του γιου της και μίλησε για καταναγκαστική εργασία, ξυλοδαρμούς και διακοπή φοίτησης, που εφαρμόζονταν στην «Κιβωτό» ως μέθοδοι διαπαιδαγώγησης.

Η μάρτυρας κατέθεσε πως έχει δει σημάδια ξυλοδαρμού στον γιο της αλλά και σε άλλα παιδιά. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει γιατί ο γιος της δεν καταθέτει στο δικαστήριο ανέφερε πως τόσο η ίδια όσο και εκείνος φοβούνται για τη ζωή τους.

Η μάρτυρας είπε πως ζήτησε βοήθεια το 2008, όταν το παιδί της ήταν 2,5 ετών. Το παιδί, όπως ανέφερε, φιλοξενήθηκε από την «Κιβωτό», ενώ η ίδια εργαζόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στη δομή, χωρίς ασφάλεια, για 150 ευρώ.

Σύμφωνα με τη γυναίκα, όλα ξεκίνησαν όταν ο πατέρας Αντώνιος του είπε να φύγει από την Αθήνα και να πάει στην Καλαμάτα, δίνοντάς του την υπόσχεση ότι θα φροντίσει για τις σπουδές του και θα ασφαλίσει εκείνη. Ωστόσο, όπως κατέθεσε, ο γιος της άρχισε να κάνει απουσίες από το σχολείο, ενώ «τον έβαζαν να δουλεύει».

«Είπα στον πατέρα Αντώνιο ότι θα κάνω καταγγελία και μου απάντησε ότι το παιδί μαύρισε μόνο του το μάτι του»

«Γύρισε στην Αθήνα το 2022 μαζί με άλλα παιδιά. Τα φέρανε για τιμωρία, διακόψανε το σχολείο…Βάλανε καθένα παιδί σε άλλο δωμάτιο και τα κλείδωσαν. Δεν μιλούσαν μεταξύ τους για μήνες. Ήταν απομονωμένα και τα έβαζαν για δουλειά», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας: «Έχω δει και χτυπήματα στα παιδιά, έχω τσακωθεί με τον Π…. Είδα ένα παιδί με μαυρισμένο μάτι. Του είπα: “Θα σας κάνω καταγγελία” και μου απάντησε πως το παιδί το έκανε μόνο του. Στην Αθήνα έχω δει τρία παιδιά με σημάδια: ένας ήταν ο γιος μου».

Η μάρτυρας υποστήριξε ότι έβαζαν τα παιδιά τιμωρία για κάτι που τα κατηγορούσαν και συμπλήρωσε πως ο γιος της τής είχε πει πως τον χτύπησαν με σίδερο. 

«Το βράδυ φοβόμουν μην πηδήξουν από το παράθυρο. Ήταν 2ος όροφος», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως με αφορμή έναν καυγά, που είχε με έναν από τους εργαζόμενους στη δομή, στον οποίον είπε πως θα κάνει καταγγελία, ενημερώθηκε η πρεσβυτέρα.

«Με κάλεσε η πρεσβυτέρα και είχε δίπλα της τον Π… Περίμενα να ακούσω καλά λόγια, αλλά δεν άκουσα. Μου είπε πως τα παιδιά έχουν “κάνει κάτι στην Καλαμάτα” και “θα τα στείλω φυλακή ανηλίκων”», περιέγραψε η μάρτυρας, η οποία επέμεινε πως «έβαζαν τα παιδιά από 10 -12 ετών για εργασία και αν κάποιο από αυτά αρνούνταν, το έβαζαν για μια εβδομάδα τιμωρία». Κατέθεσε δε πως είχε ενημερώσει και τον πατέρα Αντώνιο, ο οποίος της απάντησε «κάτι αόριστο σαν ειρωνεία…». Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση πως ο πατήρ Αντώνιος ήξερε τα πάντα.

Οι ισχυρισμοί της γυναίκας αμφισβητήθηκαν από την υπεράσπιση. Μάλιστα, όταν την κάλεσαν να εξηγήσει ποιο ήταν το κέρδος των ανθρώπων της δομής από αυτές τις συγκεκριμένες συμπεριφορές εκτίμησε ότι «τους έβαζαν και δούλευαν τσάμπα, γιατί δεν ήθελαν να φέρουν κανονικούς εργαζόμενους και να πληρώσουν».

Υπεράσπιση: Υπάρχουν καταθέσεις τριών παιδιών που αναφέρουν πως ο γιος σας πουλούσε ναρκωτικά και έκλεβε στην Καλαμάτα. Γιατί να πουν ψέματα;

Μάρτυρας: Μάλλον τους απείλησαν, όπως απείλησε εμένα και τον γιο μου ο Α….

Υπεράσπιση: Τι φοβάται ο γιος σας και δεν καταθέτει εδώ στο δικαστήριο;

Μάρτυρας: Φοβάται για τη ζωή του. Και εγώ φοβάμαι, ακόμη και τώρα, μη συμβεί κάτι σε μένα και το παιδί μου και με ψάχνετε κάπου αλλού…