Άνοιξε ο κύκλος των μαρτυρικών καταθέσεων στη δίκη του ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου», πατέρα Αντωνίου, και επτά πρώην εργαζομένων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σωματικές τιμωρίες, κακοποιητικές συμπεριφορές και απειλές σε παιδιά που φιλοξενούνταν στις δομές.

Πρώτη μάρτυρας κατέθεσε η ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη και κοινωνική λειτουργός, Σαμάνθα Στρατιδάκη, η οποία αναφέρθηκε στις αναφορές-καταγγελίες που ήρθαν στα χέρια τους από φιλοξενούμενους και υπαλλήλους των δομών αλλά και στο πόρισμα που συνέταξε ο Συνήγορος του Πολίτη.

«Μου ανατέθηκε η διερεύνηση μίας σειράς αναφορών από τον Απρίλιο του 2022. Ήταν έξι έγγραφες αναφορές, αλλά υπήρξαν και προφορικές αναφορές», κατέθεσε η μάρτυρας και περιέγραψε τη συνάντηση που είχε με μία πρώην φιλοξενούμενη. «Μας μίλησε για σκληρή, ταπεινωτική μεταχείριση, ότι δηλαδή τα παιδιά ακινητοποιούνταν βίαια από τους υπαλλήλους εάν βρίσκονταν σε έξαρση», είπε και πρόσθεσε: «Μου ανέφερε μία κοινωνική απομόνωση, ότι σε ηλικία 16 ετών που μπήκε στη δομή της αφαιρέθηκε το κινητό, ότι τα παιδιά υπόκειντο σε ένα σύστημα δημόσιας αξιολόγησης κάθε εβδομάδα για να μπορούν να βγουν π.χ. βόλτα με φίλους. Υπήρχαν συνέπειες, όπως απομόνωση, ακύρωση συναντήσεων με φίλους ή οικογένεια ή αλλαγή δομής. Είχε ακούσει για ξυλοδαρμούς και μία φορά γενετήσιες πράξεις. Υπήρχε εξαναγκασμός σε σκληρή εργασία και διακοπή φοίτησης σε σχολείο».

Κιβωτός του Κόσμου

Σοκάρει η μαρτυρία για «ακραίες» καταγγελίες για πολύμηνο εγκλεισμό, ξυλοδαρμούς, ακόμα και γενετήσιες πράξεις

Μετά τις πρώτες καταγγελίες η μάρτυρας είπε πως ενημερώθηκε η εισαγγελία ανηλίκων και ο Συνήγορος του Πολίτη ξεκίνησε έρευνα για την τήρηση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Η μάρτυρας έκανε λόγο για «ακραίες» καταγγελίες για πολύμηνο εγκλεισμό, ξυλοδαρμούς, ακόμα και γενετήσιες πράξεις.

«Στις 6 Σεπτεμβρίου 2022 ήρθε στα γραφεία μας πρώην εργαζόμενη της δομής, η οποία μας ανέφερε ότι πρώην φιλοξενούμενος της είπε πως ένας άλλος φιλοξενούμενος του είχε εκμυστηρευτεί ότι υπέστη γενετήσιες πράξεις στη Χίο και πως άλλα παιδιά ξυλοκοπήθηκαν και μετά υποχρεώνονταν να γονατίζουν για να ζητήσουν συγγνώμη», κατέθεσε η κα Στρατιδάκη σημειώνοντας ότι υπήρξαν καταγγελίες για συστηματική παρεμπόδιση επικοινωνίας των ανήλικων φιλοξενούμενων με τους γονείς τους.

«Ήταν στην κρίση του πατρός Αντωνίου ποια παιδιά μπορούσαν να πάνε σχολείο. Ο πατήρ Αντώνιος άλλαζε τα ονόματα των παιδιών, ακόμα κι αν ήταν χριστιανικά. Δεν το έχουμε ξανασυναντήσει, είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της οργάνωσης, σηματοδοτούσε μία “αποπομπή” της προηγούμενης ζωής τους, συμβολικά ότι ξαναβαφτίζεσαι, έτσι το ερμηνεύω», ανέφερε συμπληρώνοντας πως διαπίστωσαν ότι υπήρχαν πρώην φιλοξενούμενοι της δομής που ήταν κοντά στον πατέρα Αντώνιο και λειτουργούσαν ως το «δεξί χέρι» του. «Ό,τι συνέβαινε ήταν εν γνώσει του πατρός Αντωνίου, μας μετέφεραν τα παιδιά», τόνισε η μάρτυρας.