Στις 4 Απριλίου θα καθίσει και πάλι στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας ο πατέρας Αντώνιος και επτά πρώην συνεργάτες του, οι οποίοι καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για αδικήματα που τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος και συνδέονται με τιμωρία και κακοποιητικές συμπεριφορές σε φιλοξενούμενους της Κιβωτού του Κόσμου, από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2022.
Είναι η πρώτη δίκη που ανοίγει την αυλαία της, έπειτα από δύο αναβολές, για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου, με κεντρικό πρόσωπο τον ιδρυτή της δομής, πατέρα Αντώνιο, ο οποίος έδωσε το παρών στο δικαστήριο.
Η διακοπή δόθηκε ύστερα από αίτημα συνηγόρου του πατέρα Αντώνιου για λόγους υγείας.
Στον πατέρα Αντώνιο αποδίδεται ο ρόλος του ηθικού αυτουργού, ενώ φέρεται να προκάλεσε ψυχικές και σωματικές βλάβες σε φιλοξενούμενους, αν και ο ίδιος από την πρώτη στιγμή έχει αρνηθεί με κατηγορηματικό τρόπο οποιαδήποτε εμπλοκή.
Οι οκτώ κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, κατηγορούνται για τα αδικήματα της βαριάς σωματικής βλάβης ανήλικου, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης ανήλικου, της απλής σωματικής βλάβης ανήλικου, της απειλής σε βάρος ανηλίκου, της συνέργειας σε απλή σωματική βλάβη, της έκθεσης, της βαριάς σωματικής βλάβης ανηλίκων που δεν μπορούσαν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, της ηθικής αυτουργίας κατά συρροή σε επικίνδυνη σωματική βλάβη ανηλίκου, της ηθικής αυτουργίας κατά συρροή σε απλή σωματική βλάβη ανήλικου και της ηθικής αυτουργίας κατά συρροή σε απειλή σε βάρος ανηλίκου.
Οι περιγραφές στο κατηγορητήριο είναι σοκαριστικές, καθώς καταγράφονται δεκάδες περιστατικά σε βάρος φιλοξενούμενων σε δομές στην Αθήνα, τη Χίο, την Καλαμάτα και τον Βόλο. Οι καταγγελίες είναι πολλές και κάνουν λόγο για ξύλο, σωματική εξάντληση από ατελείωτες ώρες δουλειάς, παρατεταμένη απομόνωση «χωρίς πρόσβαση σε τουαλέτα, αφού η πόρτα του δωματίου της τουαλέτας ήταν επίσης κλειδωμένη».