Το «σφυροκόπημα» της προέδρου στη Ρούλα Πισπιρίγκου που απολογήθηκε για έκτη ημέρα συνεχίστηκε σήμερα, με τις ερωτήσεις να επικεντρώνονται στις κρίσιμες στιγμές που προηγήθηκαν της ανακοπής που υπέστη η Τζωρτζίνα, η οποία οδήγησε στην εγκεφαλοπάθεια αλλά και την περίοδο που ακολούθησε.
Η κατηγορούμενη για την δολοφονία της πρωτότοκης κόρης της, μάλιστα, ξέσπασε όταν έγινε αναφορά σε κατάθεση νοσηλεύτριας ότι μάλωνε τη μικρή ενώ νοσηλευόταν στη ΜΕΘ στο νοσοκομείο του Ρίου και έστρεψε τα βέλη της στον εντατικολόγο Ανδρέα Ηλιάδη .
«Αν είναι δυνατόν αυτό το πράγμα! Δηλαδή κάπου ντροπή! Με την ειρωνεία και τα ψέματα δε βγάζουμε άκρη! Αν έχει παρθεί απόφαση για εμένα να το τελειώσουμε εδώ! Για όνομα της Παναγίας! Κάθονταν όλες και έλεγαν για τη συμπεριφορά μου και τι έκανα! Θα μάλωνα εγώ παιδί στην εντατική; Θα έλεγα εγώ χειριστικό το παιδί μου στην εντατική; Συγγνώμη για την ένταση της φωνής μου έχω αγανακτήσει από αυτά που ακούω συνέχεια. Οι άνθρωποι δεν είναι καλά είναι επηρεασμένοι απ’ αυτά που τους είπε ο κ. Ηλιάδης».
«Άρα λέει ψέματα αυτή η κυρία;» ήταν η ερώτηση της προέδρου με τη Ρούλα Πισπιρίγκου να επιμένει πως επηρεάστηκαν.
«Έμπαινα στην εντατική και ένιωθα ότι παίζω στο Big brother! Τι κατινιές κατέθεσαν! Αν το νύχι μου ήταν κόκκινο ή μπλε κι αν το μαλλί μου ήταν κατσαρό ή ίσιο! Με γουρλωμένα μάτια με κοιτούσαν. Όποτε έμπαινα εγώ έλεγαν από πίσω μου, υποθέτω, “ήρθε η δολοφόνος”!» ανέφερε χαρακτηριστικά .
Στο «μικροσκόπιο» της προέδρου μπήκαν ένα προς ένα τα μηνύματα της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Μάνο Δασκαλάκη αλλά και άλλα που αφορούσαν προσευχές και μάγια…
Οι συγκεκριμένες αναφορές προκάλεσαν την αντίδραση του Μάνου Δασκαλάκη που παρακολουθούσε από τα πίσω έδρανα.
«Σου είπα να σκεφτείς αυτό που κάνεις, γιατί δεν θα υπάρχει επιστροφή ό,τι και αν πάθει η Τζωρτζινα, αν πάθει» ήταν ένα από τα δεκάδες μηνύματα που διαβάστηκαν ενώ στο άκουσμα της κατηγορούμενης να αρνείται ότι τον εμπόδιζε να δει τη Τζωρτζίνα εμφανώς αγανακτισμένος χτύπησε τα χέρια του στα πόδια κουνώντας το κεφάλι του.
Η κατηγορούμενη μίλησε για «χειρισμό και ψυχολογικό πόλεμο» από τον Μάνο Δασκαλάκη ισχυριζόμενη πως εκείνη του ζητούσε να φύγει από το σπίτι και εκείνος δεν το έκανε σε μια προσπάθειά της να εξηγήσει σειρά μηνυμάτων και γεγονότων.
Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που μέσω μιας φίλης της απευθύνθηκε, όπως είπε, σε «μια γριά στον Πύργο» με το όνομα Σία που διάβαζε προσευχές για το παιδί και την οικογένεια της γιατί φοβόταν πως είχαν κάνει μάγια στην οικογένεια της.
«Η Σία ήταν μια κυρία που ήξερε μια άλλη, μια γριά, που διάβαζε προσευχές για να γίνει καλά το παιδί. Μου είχε ζητήσει 100 ευρώ και τα είχα δώσει για το παιδί. Η Σία έλεγε τον καφέ και έριχνε τα χαρτιά. Μου είπε ότι η γριά θα προσευχηθεί και για το παιδί και για εμένα και για τον Μάνο. Γιατί μας είπε ότι μπορεί να υπάρχει μαγεία μέσα στο σπίτι» είπε ενώ αργότερα σημείωσε πως «Κάθε φορά που έλεγε κάτι για χωρισμούς ο Μάνος σε εμένα γινόταν κάτι στην οικογένεια μου. Είναι γεγονός. Το έλεγα δεν μπορούσα να το καταλάβω …Μην ψάχνετε συνδέσεις με επεισόδια δεν υπάρχουν» ενώ τόνισε ότι ουδέποτε αναζήτησε στο διαδίκτυο την κεταμίνη.
«Κανένας δεν είπε για δηλητηρίαση»
Η κατηγορούμενη κλήθηκε να περιγράψει με λεπτομέρειες τα γεγονότα της ανακοπής της Τζωρτζίνας στο Καραμανδάνειο αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν γιατροί και νοσηλευτές με την πρόεδρο να εντοπίζει για ακόμη μια φορά αποκλείσεις στις περιγραφές.
Η Ρούλα Πισπιρίγκου επέμεινε πως όταν διαπίστωσε ότι κάτι έχει συμβεί στο παιδί έσπευσε να ειδοποιήσει τους γιατρούς και αμφισβήτησε τις περιγραφές τους που ανέφεραν ότι είχε αφαιρεθεί το ρινικό οξυγόνο από τη Τζωρτζίνα.
«Οι γιατροί είπαν 3 διαφορετικές εκδοχές για του πού βρισκόταν το ρινικό οξυγόνο. Αν δεν είχε το παιδί το ρινικό οξυγόνο θα μας έπιαναν οι γιατροί να μας το πουν. Δηλαδή θα έβλεπε ο γιατρός ότι το παιδί δεν είχε οξυγόνο και δεν θα μας έλεγε κάτι; Δε θα πήγαινε στις Αρχές αν υπήρχε κάτι ύποπτο; Οι γιατροί μόνο στο δικό μου παιδί θυμούνται τα πάντα με λεπτομέρειες ξαφνικά».
Πρόεδρος: Γιατί λένε αυτά που λένε οι γιατροί;
Πισπιρίγκου: Δεν ξέρω γιατί λένε αυτά, ποιος έχει μιλήσει με ποιον και τι γραμμή έχει. Να γίνει άρση τηλεφωνικού απορρήτου να δούνε ποιος μίλησε με ποιον.
«Υπάρχει κάποιο λάθος που χρεώνετε στους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Καραμανδάνειου;» ρώτησε η πρόεδρος σημειώνοντας πως η υπερασπιστική της γραμμή αποδίδει το θάνατο του παιδιού σε ιατρικό λάθος.
«Για μένα το λάθος ήταν ότι η Τζωρτζινα στο Καραμανδάνειο χτύπαγε καμπανάκια… Ό,τι σου λένε οι γιατροί το δέχεσαι τώρα όμως που το σκέφτομαι δεν γίνεται κάθε μέρα να αλλάζουν διάγνωση. Δεν έδωσαν όση σημασία έπρεπε; Δεν αντιμετώπισαν σωστά αυτό που συνέβη στο παιδί;» είπε η κατηγορούμενη.
Πρόεδρος: Για την ανακοπή σας ρωτώ τι λάθος έκαναν; Καταλαβαίνω αυτή είναι η θέση σας …
Κατηγορούμενη: Θεωρώ ότι δεν έδωσαν την απαιτούμενη σημασία στις διαγνώσεις.
Πρόεδρος: Τι δεν έκανα καλά; Συγκεκριμένα .
Κατηγορούμενη: Εγώ αυτό δεν το ξέρω. Νομίζω αυτά τα είπαν οι μάρτυρες ειδικών γνώσεων που ξέρουν τα ιατρικά. Είπαν για βαριά πνευμονία χωρίς πυρετό. Δεν μπορώ να κάνω διάγνωση για την ανακοπή. Πέσαμε πάνω στο παιδί μετά την εγκεφαλοπάθεια και δεν ψάξαμε ποτέ πως έγινε η ανακοπή. Αρχίσαμε να ψάχνουνε όταν κατηγορήθηκα εγώ.
«Κανένας δεν μας είπε ποτέ ότι είναι καρδιά ή πνευμονολογικό αλλά και κανένας ότι είναι δηλητηρίαση. Για δηλητηρίαση κατηγορούμαι εγώ. Κανένας δεν είπε πουθενά ούτε στο μπαμπά ούτε στις αρχές για δηλητηρίαση…» ανέφερε η Ρούλα Πισπιρίγκου με την πρόεδρο να σχολιάζει «Θα έπρεπε να φαίνεται για να το πουν».
«Φέρτε τους κατ’ αντιπαράσταση»
«Πρέπει να απαντάω συνεχώς σε αυτά που λένε οι γιατροί. Πρέπει να απαντάω για άλλους ανθρώπους. Εγώ δεν πήγα ποτέ στο γραφείο των γιατρών και ήδη από την ανάκριση είπα ότι μάλλον μπερδεύτηκαν με άλλη ημέρα. Αν θέλετε φέρτε τους κατ’ αντιπαράσταση με εμένα να απαντήσουμε σε όλα!» είπε η Ρούλα Πισπιρίγκου απαντώντας στις αναφορές των γιατρών για το οξυγόνο.
Πρόεδρος: Τι σημαίνει για εσάς ψύχραιμη μητέρα;
Πισπιρίγκου: Δεν κανείς ακραίες συμπεριφορές. Δε δείχνεις το συναίσθημα σου.
Πρόεδρος: Όταν είναι ακραία τα πράγματα; Όταν βλέπεις το παιδί σου σε αυτή την κατάσταση; Πέρα από αυτό το «τρέξτε» γιατί δεν είπατε «το παιδί δεν αναπνέει»;
Κατηγορούμενη: Εγώ δεν είμαι γιατρός να κάνω διάγνωση. Άνοιξα την πόρτα και ήταν η νοσηλεύτρια στο μισό μέτρο. Δε μου πέρασε από το μυαλό να κάνω ανάλυση στη νοσοκόμα.
Πρόεδρος: Γιατί δεν κάνατε ΚΑΡΠΑ στο παιδί;
Κατηγορούμενη: Θα έκανα εγώ ΚΑΡΠΑ στο παιδί; Ήταν η νοσηλεύτρια εκεί! Ερχόταν η νοσοκόμα! Δε θα έκανε ΚΑΡΠΑ εκείνη και θα έκανα εγώ; Αν δε μπορεί, να φύγει!
Πρόεδρος: Ήταν ψύχραιμη αντίδραση δηλαδή ότι δεν πήγατε στο παιδί να βοηθήσετε; Να δείτε τι έχει; Να κάνετε ΚΑΡΠΑ;
Κατηγορούμενη: Θα έπαιρνα εγώ πρωτοβουλία για ΚΑΡΠΑ; Ήξερα για ανακοπή; Μπήκαν στο δωμάτιο οι γιατροί. Όταν είσαι στο νοσοκομείο δεν κανείς το γιατρό. Στη κόρη μου την Ίριδα που ήταν στο σπίτι έκανα. Εγώ δεν ξέρω γονιό που να λέει μέσα σε νοσοκομείο αναλαμβάνω εγώ;
Πρόεδρος: Κάνατε διάφορες ενέργειες εκτός από το να βοηθήσετε το παιδί. Πήγατε να χτυπήσετε κουδούνι, πήγατε στους γιατρούς, κάνατε διάφορα, αλλά πάνω από το προσκέφαλο του παιδιού δεν πήγατε;
Κατηγορούμενη: Αφού μπήκε πιο ειδικός άνθρωπος από εμένα στο δωμάτιο για να αναλάβει!
Στην καθυστέρηση του αναισθησιολόγου οφείλεται η εγκεφαλοπάθεια
Η κατηγορούμενη ισχυρίστηκε πως δεν σκέφτηκε τότε ότι η καθυστέρηση του αναισθησιολόγου μπορεί να καθόρισε τις εξελίξεις στην υγεία του παιδιού της.
«Εγώ σαν μάνα αν μου έλεγαν στα 20 λεπτά ότι το παιδί δεν ανταποκρίνεται, πάλι θα έλεγα συνεχίστε την προσπάθεια γιατί ήθελα το παιδί μου» ανέφερε σχετικά με τη διάρκεια της ανάνηψης της Τζωρτζίνας και πρόσθεσε «Εγώ αυτό πιστεύω ότι στην καθυστερημένη έλευση του κ. Χασαπόπουλου οφείλεται η εγκεφαλοπάθεια του παιδιού μου».
Η νοσηλεία στη ΜΕΘ στο Ρίο και η σχέση με τον εντατικολόγο Ανδρεα Ηλιάδη που έβαλε στο «κάδρο» της υπόθεσης το σύνδρομο Μινχάουζεν ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο στην σημερινή απολογία της Ρούλας Πισπιρίγκου που είπε πως τον είχε σαν θεό της και τα λόγια του ήταν για εκείνη ευαγγέλιο.
Η κατηγορούμενη μίλησε για τη συζήτηση που άκουσε ενώ βρισκόταν πίσω από την πόρτα μεταξύ Ηλιάδη και Τζιόλα.
«Έγινε πριν τις 10/5 που πήγε η Τζωρτζίνα στο Ωνάσειο. Ήμουν στο πρωινό επισκεπτήριο, περίμενα να μου ανοίξουν την πόρτα της εντατικής. Και άκουσα, ακριβώς πίσω μου, στο γραφείο του, να λέει για εμένα ότι κάτι έχω κάνει στο παιδί, ότι δεν ενδιαφέρομαι, ότι σε μια νυχτερινή του βάρδια έβλεπε τον Μάνο να κοιμάται στις καρέκλες που περίμενε, ότι μπαίνουμε μέσα στην εντατική φρεσκομπανιαρισμένοι και με αρώματα και τη ρώτησε τι έχει βρει από το μωρό. Και του απάντησε «έγκλημα δεν έχω βρει Ανδρέα» και τότε άνοιξε η πόρτα. Επίσης φώναξε κάποια στιγμή την προϊσταμένη και τη ρωτούσε πόσο κάθομαι στα επισκεπτήρια και είπε ότι δεν κλαίω και ότι είμαι αδιάφορη και ψυχρή» περιέγραψε η κατηγορούμενη .
Πρόεδρος: Εσείς ενοχληθήκατε;
Κατηγορούμενη: Με ενόχλησαν όλα. Μπήκα μέσα και ρώτησα γιατί τα λέει όλα αυτά και τι συμβαίνει. Και μου είπε ότι η συμπεριφορά μου δεν αρμόζει με τη συμπεριφορά άλλων γονιών. Και του είπα ότι δεν εκφράζομαι, ότι δεν κλαίω εδώ, αλλά στα μνήματα των παιδιών μου. Μου είπε ότι τον εντυπωσίασε ότι την πρώτη μέρα που μας ενημέρωσε, δεν είδε τον Μάνο να μου κρατάει το χέρι και έτσι του εξήγησα τι μας συνέβαινε τότε με τον Μάνο.
Η 35χρονη κλήθηκε να απαντήσει για την συνάντηση της με τον ψυχίατρο που της είχε προτείνει ο κ. Ηλιάδης. «Άρχισε να με ρωτάει αν θέλω να αυτοκτονήσω, αν βλέπω κόκκινα τα μάτια του άνδρα μου, αν ακούω φωνές, αν ακούω χτυπήματα στην πόρτα. Από ένα σημείο και μετά με έπιασαν τα γέλια. Στο τέλος μου είπε “ευχαριστώ” και έφυγα».
Η κατηγορούμενη φορτισμένη ανέσυρε από τη μνήμη της τη στιγμή που είδε το παιδί της αποσωληνωμένο . «Ήταν με μάσκα χωρίς τον σωλήνα. Μέσα μου ένιωσα ικανοποίηση ότι το παιδί αναπνέει μόνο του. Το παιδί δεν ήταν ξύπνιο. Της μιλούσαμε συνέχεια. Κάθε μέρα πηγαίναμε κοντά στο αυτί της. Αν με ρωτάτε αν έκλαψα, δεν έκλαψα.
Πρόεδρος: Ποια ήταν η αγωνία σας όταν το παιδί αποσωληνώθηκε;
Κατηγορούμενη: Τα πάντα, αν θα περπατήσει, αν θα μιλήσει, αν ακούει.
Η Ρούλα Πισπιρίγκου διατύπωσε διαφορετική θέση από τον συνήγορό της Αλέξη Κούγια σχετικά με τον ισχυρισμό του ότι ο Ανδρέας Ηλιάδης σκόπευε να πουλήσει τα όργανα του παιδιού στο εξωτερικό. «Δε συμφωνώ με τη θέση του συνηγόρου μου. Όμως πιστεύω ότι η θεραπευτική υποθερμία έκανε κακό στη ζωή της Τζωρτζίνας γιατί δεν είχε οίδημα στον εγκέφαλο και απέκτησε μετά» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «Δεν γνωρίζω ποιες ιατρικές πράξεις είναι σωστές ή λάθος… Αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα έκανα άλλες ενέργειες θα έπαιρνα δεύτερη γνώμη θα την πήγαινα στο εξωτερικό…».
Η κατηγορούμενη κατηγόρησε τον Ανδρέα Ηλιάδη ότι έπαιζε θέατρο και μιλώντας για το σύνδρομο Μινχάουζεν είπε πως με αυτό τον τρόπο τη συνέδεσε με το θάνατο του παιδιού.
«Δεν ήταν στο μυαλό μου αυτά που βλέπω στο Netflix»
Η Ρούλα Πισπιρίγκου δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων με αφορμή τις αναφορές γιατρών στο Παίδων ότι τους είχε πει πως δεν έχουν δει ακόμη το μεγάλο επεισόδιο του παιδιού. Η κατηγορούμενη αρνήθηκε με κατηγορηματικό τρόπο ότι τους είπε τη φράση «θα δείτε» τονίζοντας πως υπήρχε μοτίβο στα επεισόδια και αυτό μετέφερε στους γιατρούς.
«Θεωρείτε ως δεδομένο όσα λένε οι γιατροί. Λένε ψέματα δεν είπα ποτέ ότι “δεν το έχει κάνει το μεγάλο επεισόδιο, θα δείτε”. Εγώ τους είπα για τα επεισόδια, δεν πήγα να τους προειδοποιήσω ότι εγώ θα τη σκοτώσω σε δυο λεπτά…» ανέφερε συμπληρώνοντας «Το είπα για να είναι σε εγρήγορση».
Απαντώντας στην ερώτηση γιατί δεν κατέγραφε συνεχώς το παιδί ώστε να υπάρχει σαφή εικόνα από την αρχή των επεισοδίων μιας και είχε σχετικό εξοπλισμό στο σπίτι που γύριζε ο Μάνος Δασκαλάκης βιντεοκλίπ η κατηγορούμενη είπε: «Δεν σκέφτηκα να κάνω βιντεοκλίπ τα επεισόδια του παιδιού…» για να συμπληρώσει στη συνέχεια «Δεν ήταν στο μυαλό μου αυτά που βλέπω στο Netflix με τις κρυφές βιντεοσκοπήσεις …».
Πρόεδρος: Όχι κρυφά φανερά… Ρωτήσατε αν υπάρχει κάμερα όμως στο νοσοκομείο;
Κατηγορούμενη: Από το διάδρομο. Η συζήτηση ήταν για μια κλοπή. Ποτέ δεν μου έγινε πρόταση να καταγράφεται συνεχώς το παιδί. Εγώ δεν το σκέφτηκα θα συμφωνούσα.