Τα νέα ήταν συγκλονιστικά το 2013, όταν ο μεξικανός μεγιστάνας της αγοράς τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ διατήρησε για τέταρτο συνεχόμενο χρόνο τα σκήπτρα του στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη!
Ο 75χρονος σήμερα βαθύπλουτος επιχειρηματίας του Μεξικού με τα 71,4 δισ. δολάρια της προσωπικής του περιουσίας παραμένει στο Νο 2 της παγκόσμιας κατάταξης του πλούτου, έτσι όπως τη μετρά πάντα το έγκριτο περιοδικό Forbes, πίσω μόνο από τον αιώνιο αντίπαλό του Μπιλ Γκέιτς.
Ο αυτοδημιούργητος κροίσος, χήρος σήμερα και με 6 παιδιά, έκανε την απίστευτη σε νούμερα και έκταση περιουσία του έπειτα από τις δαιμόνιες επενδυτικές του κινήσεις μετά την οικονομική κρίση του 1982, όταν αγόρασε πάμφθηνα μια σειρά από επιχειρήσεις που θα αποδεικνύονταν αργότερα «χρυσωρυχείο».
Σήμερα ο βασιλιάς της μεξικάνικης τηλεφωνίας δεν ξέρει πραγματικά τι έχει, καθώς όπως ομολογεί κυνικά για τον αριθμό των εταιρειών που κατέχει «έχω χάσει τον λογαριασμό», αν και οι σχολαστικοί τις υπολογίζουν στις 200! Γιος χριστιανού και λιβανέζου εμιγκρέ, ο Κάρλος έχει σήμερα στην κατοχή του τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, τσιγάρα, ποτά, κατασκευές, ορυχεία, τράπεζες, ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρείες και σιδηροδρομικές επιχειρήσεις, με τον κατάλογο να μην έχει κυριολεκτικά τέλος. Όταν μάλιστα η περιουσία του Τζον Ροκφέλερ αντιπροσώπευε άλλοτε το 2,5% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, η αντίστοιχη του Σλιμ αγγίζει πλέον το 7%!
Αν και ο ίδιος παραμένει απόλυτα προσγειωμένος και ταπεινός, αποστρεφόμενος τα φώτα της δημοσιότητας και πλουτίζοντας χωρίς να επιδεικνύει το πρωτόγνωρο παραδάκι του. Λιτός και μετρημένος, ο Κάρλος είχε πάντα αστραπιαία επιχειρηματικά αντανακλαστικά, αν και οι επικριτές του συνεχίζουν να αποδίδουν τον πλούτο του στο μονοπώλιό του, το οποίο δημιούργησε με την αγαστή συνεργασία της μεξικανικής κυβέρνησης. Ο άνθρωπος που άλλαξε το μεξικανικό τηλεπικοινωνιακό τοπίο απειλείται σήμερα από την αντι-μονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης, καθώς μόλις πρόσφατα υποχρεώθηκε να καταβάλει πρόστιμο-«μαμούθ» ύψους 1 δισ. δολαρίων για «μονοπωλιακές πρακτικές»!
Αν και πλέον είναι καλά δικτυωμένος σε τόσους και τόσους κλάδους τόσο εντός όσο και εκτός Μεξικού, κατέχοντας ας πούμε μερίδιο στην εφημερίδα «New York Times» που αγγίζει το 17%…
Πρώτα χρόνια
Ο Κάρλος Σλιμ Χελού γεννιέται στις 18 Ιανουαρίου 1940 στην Πόλη του Μεξικού ως το πέμπτο από τα έξι παιδιά μιας οικογένειας λιβανικής καταγωγής και χριστιανικής στο θρήσκευμα. Ο πατέρας του μετανάστευσε στο Μεξικό σε ηλικία 14 ετών για να αποφύγει την υποχρεωτική στράτευση στον οθωμανικό στρατό και άνοιξε κάποια στιγμή με τον αδερφό του ένα παντοπωλείο.
Όταν οι ξένοι επιχειρηματίες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη χώρα έπειτα από την επανάσταση του 1910, ο Τζουλιέν Σλιμ Χαντάτ (όπως ήταν το νέο του μεξικανικό όνομα) παρέμεινε και μέχρι τη δεκαετία του 1920 είχε αποκτήσει πια έναν αριθμό εταιριών αλλά και ένα μεγάλο κτηματομεσιτικό γραφείο στην Πόλη του Μεξικού.
Μέσα στο ανθηρό αυτό οικονομικό πλαίσιο γεννιέται ο Κάρλος, ο οποίος ενθαρρύνεται από την πρώτη στιγμή από τον πατέρα να μάθει και να καταλάβει τα οικονομικά. Ο μπαμπάς έδωσε σε κάθε παιδί ένα λογιστικό βιβλίο για να καταγράφει τα έξοδά του και ο μικρός Κάρλος επέδειξε από την αρχή κλίση στους αριθμούς. Κι έτσι σε ηλικία 12 ετών αγόραζε και πουλούσε μετοχές της Τράπεζας του Μεξικού!
Τον επόμενο χρόνο έχασε βέβαια τον πατέρα του και πλέον τα χρόνια είναι δύσκολα για τον ίδιο. Παρόλα αυτά, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Μεξικού και δίδασκε μαθηματικά και προγραμματισμό σε παιδιά. Έπειτα από χρόνια διδασκαλίας, ο Κάρλος επιδόθηκε στην πρώτη του επιχειρηματική απόπειρα, μια χρηματιστηριακή εταιρία (Inversora Bursatil). Ως χρηματιστής πια και με συνεργάτες μια ομάδα παλιών συμμαθητών του, ο Σλιμ ήταν ένα από τα λεγόμενα «Παιδιά του Χρηματιστηρίου» που πέτυχαν. Όταν όμως οι λοιποί της παρέας ζούσαν σαν προύχοντες τρώγοντας τα λεφτά τους, ο ίδιος, πάντοτε μετρημένος, δεν ξεστράτισε από τον λιτό πατρικό βίο και δεν σπατάλησε τα κέρδη του, καθώς πάντοτε σκεφτόταν την περαιτέρω αναρρίχησή του.
Την ίδια χρονιά, παντρεύεται τη Soumaya Domit και από τον συνδυασμό των πρώτων γραμμάτων των μικρών ονομάτων του ζευγαριού ήταν που θα έπαιρνε τον τίτλο του ο κατοπινός μητρικός όμιλος του Σλιμ, Grupo Carso!
Ο Κάρλος μεγιστάνας
Με τα μαθήματα λιτότητας και αποταμίευσης του πατέρα του πάντοτε στα αυτιά του, ο Κάρλος και η συνεχώς αυξανόμενη οικογένειά του ζούσαν σεμνά και ταπεινά, την ίδια ώρα που ο ασταμάτητος επιχειρηματίας επανεπένδυε τα κέρδη από τις εταιρίες του σε περαιτέρω επεκτάσεις αλλά και απόκτηση νέων φιρμών.
Για τις επόμενες δύο δεκαετίες, ο Σλιμ έμαθε να αναγνωρίζει τις ευκαιρίες και κινούνταν πια αστραπιαία αποκτώντας έξυπνα υποτιμημένες εταιρίες, τις οποίες αναδιοργάνωνε εκ θεμελίων και τις έκανε τώρα βιώσιμες. Την ίδια στιγμή, επεκτεινόταν συνεχώς και μεθοδικά σε νέους κλάδους, διασπώντας το επιχειρηματικό ρίσκο. Πλέον επένδυε στην κτηματομεσιτική, μετά στις κατασκευές και αργότερα στον κλάδο της εξόρυξης. Το επιχειρηματικό του χαρτοφυλάκιο περιλάμβανε σύντομα καπνοβιομηχανία (τη Cigatam, η οποία εμπορευόταν τα Marlboro στο Μεξικό), εκτυπωτική εταιρία, ακόμα και καταστήματα λιανεμπορίου.
Αν και η μεγάλη του εκτίναξη στο βάθρο των κροίσων του πλανήτη δεν θα συνέβαινε ενδεχομένως χωρίς την οικονομική κρίση που μάστισε το Μεξικό το 1982. Την ώρα λοιπόν που το τοπικό κεφάλαιο έσπευδε να βγάλει τα χρήματά του στο εξωτερικό, ο Κάρλος επέμεινε μεξικανικά και απέκτησε (σε προνομιακές τιμές, ισχυρίζονται τουλάχιστον οι επικριτές του) μια σειρά από επιχειρήσεις του Δημοσίου, από αλουμίνια και ελαστικά μέχρι και αλυσίδα καφετεριών.
Μέσα σε κλίμα πρωτόγνωρης αβεβαιότητας, η οικονομική ελίτ ξεφορτωνόταν άρον-άρον το βιος της θεωρώντας ότι το Μεξικό θα προσδεθεί στο κομμουνιστικό άρμα, αν και ο Κάρλος πίστεψε από την πρώτη στιγμή ότι «Μια χώρα δεν χρεοκοπεί ποτέ» (όπως θα πει αργότερα για την πρωτόγνωρη επιτυχία του εκείνη την εποχή). Ο Σλιμ αγοράζει πάμφθηνα σχεδόν τα πάντα: τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και οτιδήποτε πουλούσαν σε εξευτελιστικές τιμές οι πλουτοκράτες της χώρας, οι οποίοι έσπευδαν σε άτακτη φυγή.
Κι έτσι, όταν η μεξικανική οικονομία άρχισε να δείχνει σημάδια ανάκαμψης, ο Σλιμ είδε την περιουσία του να εκτοξεύεται, συνεχίζοντας πάντως να επενδύει και να εξαπλώνει τις επιχειρηματικές του δράσεις σε ολοένα και πιο διαφοροποιημένους κλάδους. Πλέον αποκτούσε σαν τρελός τις μεξικανικές θέσεις σε αμερικανικές εταιρίες, από ελαστικά μέχρι σοκολατοβιομηχανίες και καφετέριες, την ίδια ώρα που απέκτησε και συνένωσε τελικά σε έναν κολοσσό μια σειρά από ασφαλιστικές εταιρίες (Seguros Inbursa).
Αν και αυτό που θα τον έκανε πραγματικά κροίσο ήταν η εκποίηση των κρατικών μονοπωλίων, με τον ήδη πλούσιο Σλιμ να βάζει στο στόχαστρο τον κρατικό πάροχο σταθερής τηλεφωνίας Telmex (Teléfonos de México). Έχοντας ήδη κατεβάσει τον μητρικό του όμιλο Grupo Carso στο χρηματιστήριο (1990), με τα γαλλικά και αμερικανικά κεφάλαια που συνέρρευσαν μπόρεσε να αποκτήσει τον νευραλγικό κλάδο της κινητής τηλεφωνίας.
Και τότε φανέρωσε το επιχειρηματικό του δαιμόνιο, καθώς τα κινητά τηλέφωνα μόνο αναγκαιότητα δεν ήταν στο δοκιμαζόμενο από τη φτώχεια Μεξικό. Ο Σλιμ είχε μια φαεινή ιδέα στο πώς να χτίσει την πελατειακή του βάση μέσα στην οικονομική παρακμή του Μεξικού: πουλούσε τις συσκευές με προπληρωμένη μηνιαία συνδρομή και έδινε στους πελάτες του τη δυνατότητα να αγοράζουν προπληρωμένες κάρτες ομιλίας, απαλλάσσοντάς τους από τα μηνιαία πάγια. Τα στελέχη μάλιστα της Telmex είχαν αντίθετη γνώμη στο επιχειρηματικό πλάνο του Σλιμ, καθώς πίστευαν ότι η επιθετική πολιτική του στην καρτοκινητή θα υπονόμευε την παραδοσιακή αγορά της σταθερής τηλεφωνίας.
Όπως μας λέει η επιχειρηματική ιστορία, ο προπληρωμένος χρόνος της καρτοκινητής κάλυψε πράγματι μια σταθερή ανάγκη του μεξικανικού κοινού, κάτι που απαθανατίστηκε στα στατιστικά: η βάση των πελατών του αυξανόταν κατά 66% κάθε χρόνο για τα επόμενα 15 έτη! Αργότερα επέκτεινε τις δραστηριότητές του στην κινητή τηλεφωνία και στις λοιπές λατινοαμερικανικές χώρες, ξεθεμελιώνοντας κυριολεκτικά τον ανταγωνισμό των ξένων κολοσσών.
Σύντομα ο δικός του κολοσσός, η América Móvil, είχε μετατραπεί στον μεγαλύτερο πάροχο ασύρματης επικοινωνίας στη Νότια Αμερική, ακολουθώντας την αύξηση της ζήτησης για κινητή τηλεφωνία στις αναπτυσσόμενες τοπικές οικονομίες. Μέχρι το 2007, ο όμιλός του εκτιμούνταν στα 150 δισ. δολάρια! Τότε ήταν που το περιοδικό «Fortune» και άλλοι δείκτες πλούτου άρχισαν να μετρούν την περιουσία του σχετικά άγνωστου Μεξικανού, υπολογίζοντάς τη τότε στα 59 δισ. δολάρια, κάτι που τον μετέτρεπε στον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου!
Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου μετατρέπεται σε φιλάνθρωπο
Σε μια χώρα που το κινητό τηλέφωνο είχε γίνει ανάγκη, ο Σλιμ έλεγχε πια το 92% της αγοράς! Ώρα λοιπόν να δώσει πίσω στην κοινωνία τμήμα των κερδών του. Το αφεντικό της λατινοαμερικάνικης ασύρματης επικοινωνίας έχει ιδρύσει μια σειρά από φιλανθρωπικά σωματεία, που εντάσσονται στο μητρικό Carso Foundation. Από το 1986, ο κροίσος έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια σε αγαθοεργίες αλλά και έργα υποδομής για το Μεξικό, καθώς έχει βαλθεί να βελτιώσει το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.
Το 2007, αναφέρουμε ενδεικτικά, το ίδρυμά του δαπάνησε περισσότερα από 4 δισ. δολάρια σε έργα πνοής, σχολεία και δράσεις για τον περιορισμό της φτώχειας όχι μόνο στο Μεξικό πια, αλλά σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.
Ταυτοχρόνως, η τεράστια προσωπική συλλογή έργων τέχνης του Σλιμ βρήκε σπίτι το 1994 στο Museo Soumaya, που πήρε το όνομα της πρόωρα χαμένης συζύγου του. Και βέβαια το φιλανθρωπικό σωματείο Telmex Foundation παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα της Νότιας Αμερικής, προωθώντας δράσεις υγείας, εκπαιδευτικά προγράμματα και κονδύλια ανακούφισης του πληθυσμού από τη φτώχεια, δίνοντας ταυτοχρόνως υποτροφίες σε εκατοντάδες χιλιάδες Μεξικανάκια.
Το 2008, ο Σλιμ άφησε για άλλη μια φορά άφωνο τον παγκόσμιο επιχειρηματικό κόσμο αποκτώντας το 6,4% του δοκιμαζόμενου εκδοτικού κολοσσού των ΗΠΑ, New York Times Company, έναντι 27 εκατ. δολαρίων. Ο Κάρλος δάνεισε κατόπιν χαμηλότοκα στον εκδοτικό κάπου 250 εκατ. δολάρια, βοηθώντας τον να ορθοποδήσει και να τον ξεπληρώσει μια ώρα αρχύτερα (συν 14% τόκο)! Πλέον κατέχει περισσότερο από το 16% του ομίλου και συνεχίζει να αποκτά μετοχικά πακέτα του.
Κι έτσι φτάσαμε στο 2010, όταν το περιοδικό Forbes επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις που κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό ότι ο Κάρλος Σλιμ ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος της υφηλίου, ρίχνοντας από το διαχρονικό του βάθρο τον Μπιλ Γκέιτς! Το ίδιο μοτίβο συνεχίστηκε το 2011, το 2012 και το 2013, με τον ίδιο να απολαμβάνει πια δημόσια την αστρονομική επιτυχία του, αν και πάντα ισχυριζόταν ότι δεν του έλεγε τίποτα η πρωτιά στον κόσμο των ισχυρών.
Η οικογένειά του παραμένει σφιχτοδεμένη και κάποια στιγμή ο Κάρλος άρχισε να επικεντρώνεται ολοένα και πιο πολύ στις φιλανθρωπικές του δράσεις για την κοινωνική αναμόρφωση του Μεξικού, εμπιστευόμενος πια τον επιχειρηματικό κολοσσό του στους 3 γιους του (η διαδοχή του βασίστηκε επίσης και στην καρδιακή προσβολή που υπέστη το 2000, όταν αναγκάστηκε να κόψει ρυθμούς).
Από το 2012, η νέα μεξικανική κυβέρνηση βάλθηκε να απειλήσει το μονοπώλιο της America Movil, με τις περιπέτειες να ρίχνουν την αξία του κολοσσού κατά 17 δισ. δολάρια! Παρά τη χρηματιστηριακή του βουτιά, ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος διατήρησε την πρωτοκαθεδρία του στην αγορά: πέρυσι, η εταιρία μέτρησε 272 εκατομμύρια συνδρομητές κινητής, κατέχοντας το 70% της αγοράς κινητής και το 80% της αγοράς σταθερής τηλεφωνίας του Μεξικού!
Ο ίδιος ο Κάρλος παραμένει λάτρης του μπέιζμπολ και δεν έχει παρεκκλίνει ποτέ από τη στρατηγική της επιτυχίας: αγόρασε φθηνά, ισορρόπησε την κατάσταση και οδήγησε τους ανταγωνιστές σου στον γκρεμό! Παρά το γεγονός ότι οι άλλοι παίκτες της αγοράς τον κατηγορούν ως πλεονέκτη, ο ίδιος ισχυρίζεται πως «Μου αρέσει ο ανταγωνισμός. Τον θέλω. Έτσι μόνο θα βελτιωθούμε».
Πλέον, κάτω από τις υποδείξεις του, τόσο η America Movil όσο και σύσσωμος ο όμιλος Grupo Carso επιχειρούν ακόμα πιο επιθετικές στρατηγικές, καθώς ο 75χρονος Κάρλος ξέρει ότι δεν θα έχει ακόμα πολλές ευκαιρίες να κλέψει για άλλη μια φορά από τον Μπιλ Γκέιτς τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου της οικουμένης…
Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr