Ο Γάλλος Ρενό Λαβιλενί πέτυχε μόλις πρόσφατα, τον Φεβρουάριο του 2014 στο Ντόνετσκ, αυτό που τόσοι και τόσοι επικοντιστές δεν κατάφεραν εδώ και 20 χρόνια: να σπάσουν το παγκόσμιο ρεκόρ του θρυλικού Ουκρανού!
Στο μίτινγκ που διοργάνωσε ο ίδιος ο Σεργκέι Μπούμπκα, ο Λαβιλενί πέτυχε τη σπουδαία παγκόσμια επίδοση στο επί κοντώ με άλμα στα 6,16 μ. καταρρίπτοντας έτσι το προηγούμενο ρεκόρ του μυθικού Ουκρανού των 6,15 μ., μπροστά στα μάτια του ίδιου μάλιστα του Μπούμπκα.
Άθλος σαφώς εξέχων, καθώς μιλάμε για τον καλύτερο επικοντιστή όλων των εποχών, τον κάτοχο 6 Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων και ηγέτη του σπορ από το 1983-1997. Αλλά και τον αθλητή που έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ 35 ολόκληρες φορές, συνήθως κατά έναν μόλις πόντο, μόνο και μόνο λες για να εισπράττει κάθε φορά το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει μια επίδοση-ρεκόρ.
Ο πάντα διψασμένος για διακρίσεις επικοντιστής έγινε ο πρώτος που ξεπέρασε ποτέ το φράγμα των 6 μέτρων (13 Ιουνίου 1985 στο Παρίσι), θέτοντας ταυτοχρόνως το «ταβάνι» του αθλήματος στα 6,15 μέτρα το 1993. Παρά την αδιαμφισβήτητη πρωτοκαθεδρία του στο άθλημα και τις συμμετοχές του που σφράγισαν το επί κοντώ θέτοντας νέα όρια, ο Μπούμπκα απέσπασε μόλις ένα ολυμπιακό μετάλλιο στην πλούσια καριέρα του, μπλεγμένος καθώς ήταν ως σοβιετικός υπήκοος στις αθλητικές περιπέτειες της ΕΣΣΔ και το ρωσικό μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών του 1984.
Ήρθε όμως από το πουθενά στη Σεούλ και κέρδισε το χρυσό, αν και στους επόμενους Αγώνες της Βαρκελώνης έμελλε να χριστεί η μεγάλη απογοήτευση της διοργάνωσης, καθώς αποκλείστηκε ήδη από την αρχή. Τραυματισμός τού στέρησε κατόπιν τη συμμετοχή στην Ατλάντα κι έτσι στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ, μακριά πια από τα καλά του χρόνια, ήταν απλώς σκιά του αλλοτινού και φοβερού εαυτού του.
Ο πάντα δραστήριος Μπούμπκα επιδόθηκε κατόπιν σε καριέρα στην πολιτική και την αθλητική διοίκηση, παραμένοντας πάντα μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Από το 2002-2006 υπηρέτησε και στην ουκρανική Βουλή και βέβαια συνεχίζει δυναμικά…
Πρώτα χρόνια
Ο Σεργκέι Ναζάροβιτς Μπούμπκα γεννιέται στις 4 Δεκεμβρίου 1963 στο Βοροσίλοφγκραντ της Ουκρανίας (τμήματος τότε της Σοβιετικής Ένωσης) ως γιος αξιωματικού του Κόκκινου Στρατού. Σε ηλικία 4 ετών λίγο έλειψε μάλιστα να χάσει τη ζωή του από πνιγμό, όταν η παιδική περιέργεια τον έφερε μέσα σε βαρέλι με νερό.
Τα αθλητικά του χαρίσματα έγιναν γνωστά από παιδί κι έτσι ξεκίνησε από νωρίς την περιπέτεια με τον στίβο, αν και στις αρχές ασχολήθηκε με το σπριντ και το άλμα εις μήκος. Σε ηλικία 9 ετών έκανε όμως τη στροφή που θα αποδεικνυόταν χρυσή, ασχολούμενος πια σχεδόν αποκλειστικά με το επί κοντώ: «Δεν είχα ακούσει ποτέ για το επί κοντώ όταν ένας μεγαλύτερος γείτονάς μου ξεκίνησε με το σπορ και το απόλαυσε πολύ. Όταν ο προπονητής μού είπε ότι δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω το επί κοντώ πριν από την ηλικία των 12 ετών, ο γείτονάς μου επέμενε να μην το εγκαταλείψω μέχρι να μου δοθεί τελικά η ευκαιρία. Όλα ξεκίνησαν λοιπόν από σπόντα αλλά ένιωθα άνετος με το άθλημα και όταν τελικά άρχισα, δεν σκέφτηκα ποτέ να το εγκαταλείψω».
Ο προπονητής μετακόμισε λοιπόν κάποια στιγμή στο Ντόνετσκ και πήρε μαζί του τόσο τον μικρό Σεργκέι όσο και τον μεγαλύτερο αδερφό του, επίσης φιντάνι στο επί κοντώ. Και τότε συνέβη αυτό: ήμαστε στις 14 Αυγούστου 1983 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Ελσίνκι, με την αμερικανική υπεροχή πανέτοιμη να δείξει για άλλη μια φορά τα δόντια της στους αγώνες.
Σε κάποια γωνιά του σταδίου, ένας παντελώς άγνωστος μέχρι τότε αθλητής φοράει τη φόρμα του και προθερμαίνεται. Λίγα λεπτά αργότερα, κρατώντας στα πουδραρισμένα χέρια του ένα κοντάρι, θα πετάξει για λογαριασμό της Σοβιετικής Ένωσης στα ύψη της χρυσής επιτυχίας, κάνοντας τους θεατές να τον καταχειροκροτούν όρθιοι για δέκα ολόκληρα λεπτά!
Ο εικοσάχρονος αθλητής που διψά για νίκες δεν είναι άλλος από τον Σεργκέι Μπούμπκα, η χρυσή επίδοση του οποίου στα 5,70 μέτρα τον εκτοξεύει μεμιάς στον θρόνο του αθλήματος!
Στη συνέντευξη Τύπου μάλιστα που θα ακολουθήσει θα συστηθεί στο ευρύ κοινό με το χαρακτηριστικό θράσος του πρωτάρη: «Με λένε Σεργκέι και ο αθλητισμός είναι η δεύτερη φύση μου. Γυμνάζομαι από μικρό παιδί και είμαι αποφασισμένος να πετύχω τα καλύτερα». Και πράγματι ήταν έτοιμος για μια ασυναγώνιστη σταδιοδρομία στον οργανωμένο αθλητισμό…
Επιδόσεις-ρεκόρ όλων των εποχών
Έναν χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 1984, ο «ιπτάμενος» Μπούμπκα θα θέσει το παγκόσμιο ρεκόρ ανοιχτού στίβου στην Μπρατισλάβα, το οποίο μάλιστα θα καταρρίψει άλλες δύο φορές κατά τις προσεχείς εβδομάδες!
Και βέβαια τον Ιούλιο του 1985 στο Παρίσι πέτυχε αυτό που λογιζόταν μέχρι τότε ακατόρθωτο: το άλμα πάνω από το ορόσημο των 6 μέτρων!
Η επικυριαρχία του στο επί κοντώ είναι από τη στιγμή αυτή κατακλυσμιαία και κανείς δεν μπορεί να αναμετρηθεί με τον τρελό ουκρανό επικοντιστή! Ο Μπούμπκα θα καταρρίψει το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ 35 φορές (17 στον ανοιχτό και 18 στον κλειστό στίβο), με την κορυφαία επίδοση των απίστευτων 6,15 μέτρων να έρχεται τον Φεβρουάριο του 1993 στο αγωνιστικό του σπίτι, το Ντόνετσκ…
Παρά την ασύλληπτη πορεία του όμως στα παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, στους Ολυμπιακούς δεν θα είχε την ίδια καταιγιστική επιτυχία. Τους Αγώνες του Λος Άντζελες του 1984 τους έχασε όπως είπαμε εξαιτίας του σοβιετικού μποϊκοτάζ, μια απόφαση που τη φέρνει βαρέως μέχρι και σήμερα ο μεγάλος επικοντιστής.
Τέσσερα όμως χρόνια αργότερα, στη Σεούλ του 1988, με τον Μπούμπκα να διανύει τη χρυσή εποχή του, το χρυσό μετάλλιο δεν θα μπορούσε παρά να είναι στο στέρνο του πριν ακόμα κάνει τις προσπάθειές του…
Κατόπιν όμως τόσο οι τραυματισμοί του όσο και η αλλαγμένη του πια φόρμα θα κουτσούρευαν τις καλές επιδόσεις, στερώντας του έτσι το όνειρο των απανωτών ολυμπιακών τίτλων. Είχε όμως τις διεθνείς συναντήσεις της IAAF να παρηγορείται, κατακτώντας το χρυσό στο επί κοντώ σε 6 συνεχόμενες διοργανώσεις, από το 1983-1997!
Για τις πρωτοφανείς επιδόσεις του στο επί κοντώ και την αρμονική μείξη δύναμης και ταχύτητας που του επέτρεπαν να πηδά ψηλότερα από όλους τους συναγωνιστές του, ο Μπούμπκα έλεγε: «Πρέπει να είσαι σωματικά και ψυχολογικά πολύ δυνατός. Στο έδαφος πρέπει να είσαι σπρίντερ και μετά άλτης, το μυαλό όμως πρέπει να δουλεύει όλη την ώρα», εξηγούσε με τη χαρακτηριστική προφορά του ο ιπτάμενος Ουκρανός, που κρέμασε τα παπούτσια του το 2001 κατά τη διάρκεια τελετής του δικού πια αθλητικού μίτινγκ στο Ντόνετσκ (Pole Vault Stars)…
Τις αγωνιστικές του ημέρες τις αποχαιρέτισε ως εξής: «Η σημερινή μέρα είναι για μένα εξαιρετικά δύσκολη. Δεν θα ξαναπατήσω ταρτάν, δεν θα ξανακάνω άλμα και δεν θα ξαναπάω τον πήχη ψηλότερα»…
Προσωπική ζωή
Ο Μπούμπκα γνώρισε την επίσης αθλήτρια Lilia Tutunik όταν ήταν έφηβος ακόμα και την παντρεύτηκε πριν κλείσει το 21ο έτος της ηλικίας του. Ο γάμος του 1984 έμελλε να είναι ευτυχισμένος και το ζευγάρι παραμένει ακόμα μαζί: «Η οικογένειά μου είναι η αντανάκλαση της ζωής μου και με κάνει πολύ υπερήφανο». Το ζευγάρι απέκτησε δύο γιους, με τον δεύτερο, τον Σεργκέι, να κάνει καριέρα στο τένις.
Ο πάντα πατριώτης Μπούμπκα αρνήθηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του και τις σοβιετικές της περιπέτειες ξεκαθαρίζοντας ήδη από τα πρώτα του βήματα ότι δεν θα αναζητούσε ποτέ άσυλο στη Δύση. Δεν είχε εξάλλου, κατά τα λεγόμενά του πάντα, να ζηλέψει σε τίποτα τους άλλους ευρωπαίους ή αμερικανούς αθλητές: «Το κράτος μού τα παρέχει όλα», δήλωνε δημοσίως, «ζω σε ένα υπέροχο διαμέρισμα, τρέφομαι όπως πρέπει και έχω εξασφαλισμένες και άνετες συνθήκες διαβίωσης. Δεν νομίζω ότι έχω να ζηλέψω σε κάτι τους πρωταθλητές της Δύσης», μην παραλείποντας φυσικά να συμπληρώσει: «Αυτό φαίνεται άλλωστε και από τις επιδόσεις μου: κάθε φορά που αγωνίζομαι, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι βλέπουν πάντα τα νώτα μου»…
Ολυμπιακή Επιτροπή
Ο Μπούμπκα ξεκίνησε την περιπέτειά του με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή το 1996, όταν εκλέχτηκε μέλος της, παρέχοντας έτσι στο σώμα την προοπτική ενός εν ενεργεία ακόμα αθλητή. Περίπου 20 χρόνια μετά, συνεχίζει να εμπλέκεται με πολλούς τρόπους με τη ΔΟΕ, υπηρετώντας πια ως τιμητικό μέλος.
Από το 2005 είναι πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Ουκρανίας και κατάφερε να μεταμορφώσει πράγματι τον οργανισμό σε έναν από τους πλέον προωθημένους παγκοσμίως. Ταγμένος αθλητής, έχει βαλθεί να φέρει τον οργανωμένο αθλητισμό σε κάθε γωνιά της χώρας προωθώντας πάντα τα ολυμπιακή ιδεώδη. Κι έτσι έχει ιδρύσει την Εθνική Ολυμπιακή Ημέρα, αμέτρητα σχολικά ενημερωτικά προγράμματα για την ολυμπιακή ιδέα, αλλά και μια Ολυμπιακή Ακαδημία.
Ο Μπούμπκα ασχολείται ενεργά και με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού, τη γνωστή μας IAAF, από το 2001, υπηρετώντας τον θεσμό από τη θέση του αντιπροέδρου ήδη από το 2007. Μέλος πολλών ακόμα αθλητικών ενώσεων και σωματείων διεθνούς βεληνεκούς, ο Μπούμπκα κάνει ό,τι μπορεί για να προάγει τον αθλητισμό και την ευγενή άμιλλα: «Το καλό του αθλητισμού είναι κάτι που έχω βαθιά στην καρδιά μου»…
Πολιτική καριέρα και άλλες ασχολίες
Ο Σεργκέι Μπούμπκα είχε πάντα ένα μεγαλύτερο πλάνο ζωής από τον αθλητισμό. Κι έτσι έναν μόλις χρόνο μετά την οριστική απόσυρσή του από τον οργανωμένο αθλητισμό κατέβηκε στον πολιτικό στίβο της Ουκρανίας, γινόμενος τόσο μέλος της ουκρανικής Βουλής όσο και σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα πολιτισμού και αθλητικής παιδείας.
Πέρα από την τετραετή εμπλοκή του με την πολιτική σκηνή της χώρας, έχει αναπτύξει και δραστήριες επιχειρηματικές δράσεις. Μεταξύ αυτών συναντάμε το αθλητικό κέντρο που φέρει το όνομά του (ιδρυμένο το 1990), μια μικρή αλυσίδα φούρνων αλλά και την εμπορική συμμετοχή του σε αναρίθμητες εταιρίες, από βενζινάδικα και μεσιτικά γραφεία μέχρι και επιχειρήσεις εστίασης…
Βραβεία
Θέλοντας πάντα να μοιραστεί το πάθος του για τον αθλητισμό με τις νεότερες γενιές, ο Μπούμπκα λειτουργεί εδώ και χρόνια ως πρεσβευτής της UNESCO αλλά και μέλος της Laureus World Sports Academy, φέρνοντας πυρετωδώς τα παιδιά σε επαφή με την καλή πλευρά του αθλητισμού.
Το 2003 μάλιστα ήταν το επίσημο πρόσωπο της UNESCO για τον κόσμο των σπορ, σε αναγνώριση του ρόλου του για την προώθηση της ειρήνης και την ανοχής αλλά και της ακούραστης ανθρωπιστικής του δράσης. Ταυτοχρόνως, λειτουργεί και ως πρεσβευτής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας από το 2008, προωθώντας τη μάχη με τη φυματίωση και την υποστήριξη των παιδιών του Τσέρνομπιλ.
Επιπλέον, έχει τιμηθεί με το σπουδαίο Prince of Asturias Award της Ισπανίας σε αναγνώριση των συνεχιζόμενων συνεισφορών του στον κόσμο του αθλητισμού. Εννοείται ότι έχει περιληφθεί στο Hall of Fame της IAAF και έχει αποσπάσει αμέτρητα διεθνή βραβεία για τα αθλητικά του κατορθώματα, παραμένοντας πάντα αξεπέραστος ως επικοντιστής…
Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr