Ο αμερικανός εφευρέτης και πιονέρος του ήχου, ιδρυτής των περίφημων Dolby Laboratories, πέθανε πριν λίγες ημέρες στο σπίτι του σε ηλικία 80 ετών.

Ο Ρέι Ντόλμπι πάλευε με τη νόσο του Αλτσχάιμερ τα τελευταία χρόνια, ενώ διαγνώστηκε με οξεία λευχαιμία αυτό το καλοκαίρι.

Ο Ντόλμπι ίδρυσε την ομώνυμη εταιρία το 1965, που σύντομα θα γινόταν ηγέτης στην τεχνολογία του ήχου και την αντίστοιχη αγορά.

Η πρωτοποριακή δουλειά του στη μείωση θορύβων και τον surround ήχο θα κατέληγε στη δημιουργία μιας πληθώρας τεχνολογιών που συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται τόσο στη μουσική όσο και τον κινηματογράφο, κάνοντας προοδευτικά το όνομά του συνώνυμο με τον κρυστάλλινο ήχο!

Οι καινοτομίες του θα μετέτρεπαν βέβαια και τον ίδιο σε έναν ιδιαιτέρως πλούσιο επιχειρηματία, με την περιουσία του να αποτιμάται στα 2,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Και πώς θα μπορούσε να ήταν αλλιώς για τον άνθρωπο που δημιούργησε ουσιαστικά μια ολόκληρη βιομηχανία γύρω από τον ήχο και την εμπειρία του; Ας μην ξεχνάμε ότι η δουλειά του κυμάνθηκε από τη μείωση των θορύβων στην ηχογράφηση μέχρι και το «Star Wars», μέσω του Dolby Stereo!

Ο εφευρέτης Ντόλμπι κατείχε περισσότερες από 50 πατέντες, την ίδια στιγμή που το έργο του βραβεύτηκε και τιμήθηκε με περίβλεπτους επαίνους, περιλαμβανομένων μπόλικων Έμι, ενός Γκράμι και δύο Όσκαρ!

Οι τιμές για το έργο και τη συνολική προσφορά του στη μουσική και τον κινηματογράφο δεν έχουν κυριολεκτικά τέλος: πέρα από το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας που του απένειμε ο πρόεδρος Κλίντον, είχε περιληφθεί στο Hall of Fame των Εφευρετών της Αμερικής και ήταν μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικών της Βρετανίας, για να αναφερθούμε μόνο σε μερικά.

Βιογραφία



Ο Ρέι Ντόλμπι, ιδιοκτήτης και γενικός διευθυντής της Dolby Laboratories Inc, γεννήθηκε στο Πόρτλαντ του Όρεγκον το 1933. Από το 1949-1952, όντας ακόμα μαθητής, συμμετείχε σε διάφορα ηχητικά projects στην Ampex Corporation, όπου από το 1952-1957 θα ήταν ο κύριος υπεύθυνος για την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών τμημάτων των συστημάτων ηχογράφησης της Ampex.

Το 1957, ο Ντόλμπι πήρε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και κερδίζοντας υποτροφία, εγκατέλειψε τη θέση του στην Ampex για να επεκτείνει τις γνώσεις του στην ηλεκτρονική. Το 1961 ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στη φυσική στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ της Βρετανίας και δούλεψε για σύντομο διάστημα ως σύμβουλος στην Αρχή Ατομικής Ενέργειας της Βρετανίας.

Το 1963, ο Ντόλμπι βρίσκεται να εργάζεται για δύο χρόνια ως σύμβουλος του ΟΗΕ στην Ινδία και επιστρέφοντας στη Βρετανία το 1965 ίδρυσε τη φίρμα Dolby Laboratories στο Λονδίνο. Το 1976 μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο, όπου η εταιρία του ίδρυσε νέα γραφεία, εργαστήρια και μονάδες παραγωγής, με τον ίδιο να ασχολείται όχι μόνο με την έρευνα και τη μηχανική του ήχου, αλλά και να προΐσταται της επιχείρησης ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου από το 1965-2009, το οποίο εγκατέλειψε το 2011.

Κάτοχος περισσότερων από 50 πατεντών, δημοσίευσε ταυτόχρονα αναρίθμητες μελέτες πάνω στην ηχογράφηση και τη μείωση θορύβων, με την καινοτόμα δουλειά του στη μείωση θορύβων αρχικά και αργότερα στον surround ήχο να αναγνωρίζεται διεθνώς.

Ο Ρέι Ντόλμπι ήταν παντρεμένος για 47 ολόκληρα χρόνια με την Dagmar Dolby και ευτύχησε να δει δύο γιους και τέσσερα εγγόνια. Ο ίδιος ήταν γνωστός φιλάνθρωπος και υποστήριζε οικονομικά αναρίθμητα ερευνητικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα.

«Το να είσαι εφευρέτης», συνήθιζε να λέει, «σημαίνει να είσαι έτοιμος να ζήσεις με μια αίσθηση αβεβαιότητας, να δουλεύεις στο σκοτάδι και να παλεύεις για μια απάντηση, να ανέχεσαι ακόμα και το άγχος για το αν υπάρχει πράγματι αυτή η απάντηση»…

Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr