Η Μίλντρεντ Έλα Ντίντρικσον-Ζαχάριας («Μπέιμπ») διέπρεψε σε αναρίθμητα σπορ κατακτώντας παντού διακρίσεις και επαίνους!
Κι όταν η μοίρα την έφερε στους Ολυμπιακούς του 1932, δεν είχε καμιά αντίρρηση να κατακτήσει δύο χρυσά και ένα αργυρό μετάλλιο, σπάζοντας ταυτοχρόνως και 4 παγκόσμια ρεκόρ!
Αυτή ήταν η φοβερή και τρομερή «Μπέιμπ», που η Φύση την προίκισε πλουσιοπάροχα με αθλητικά χαρίσματα και ανταγωνιστικό πνεύμα: διέπρεψε στον στίβο, το γκολφ και το τένις, ήταν εκπληκτική παίκτρια μπάσκετ (και μπέιζμπολ), κολυμπούσε, έκανε καταδύσεις, έπαιζε μπιλιάρδο ενώ υπήρξε ασυναγώνιστη στο χόκεϊ και το μπόουλινγκ!
Το αθλητικό φαινόμενο διάλεγε μάλιστα πάντα τα πλέον ετερόκλητα σπορ, θριαμβεύοντας κάθε φορά! Συνεχίζει να παραμένει η μοναδική γυναίκα που έχει κερδίσει μετάλλια σε δρόμο, ακοντισμό και άλμα, ενώ αν της το επέτρεπαν οι τότε κανονισμοί θα είχε κάνει πολλά πρισσότερα.
Δηλωτικό του πνεύματός της ήταν η απάντηση που έδωσε κάποτε σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπήρχε κάποιο παιχνίδι που να μην έχει παίξει: «οι κούκλες» απάντησε…
Πρώτα χρόνια
Η Μίλντρεντ Έλα Ντίντρικσεν («Μπέιμπ») γεννιέται στις 26 Ιουνίου 1911 στο Πορτ Άρθουρ του Τέξας ως το έκτο από τα 7 παιδιά της οικογένειας των νορβηγών μεταναστών. Η μητέρα της, Χάνα Μαρί Όλσεν, υπήρξε στα χρόνια της μεγάλη αθλήτρια του σκι, ενώ ο πατέρας της εργαζόταν ως ξυλουργός σε πλοία.
Τα πρώτα παιδικά χρόνια της Μίλντρεντ ήταν ιδιαιτέρως δύσκολα, με τη φαμίλια να μαστίζεται από τη φτώχεια. Ήδη από την εφηβεία της, η ίδια κάνει πολλές δουλειές του ποδαριού για να συμβάλει στον οικογενειακό προϋπολογισμό, με τα σπορ ωστόσο να την απασχολούν από πολύ νωρίς. Ο πατέρας της μάλιστα, υπέρμαχος της σωστής σωματικής διάπλασης, κατασκεύασε ένα αυτοσχέδιο «μηχάνημα» άρσης βαρών, που αποτελούταν από ένα σκουπόξυλο και μια σειρά από σίδερα, αναγκάζοντας τα παιδιά του να ασκούνται καθημερινά.
Η Μίλντερντ, που την αποκαλούσαν «Μπέιμπι» στα πρώτα αυτά χρόνια, ήταν ανέκαθεν ανταγωνιστική, με το αγοροκόριτσο να παίζει μόνο αγορίστικα παιχνίδια και να διακρίνεται κιόλας! Όταν μάλιστα ως πιτσιρίκα σημείωσε απίστευτη επίδοση σε ματς του μπέιζμπολ, το «Μπέιμπι» έγινε στα στόματα όλων «Μπέιμπ», από τον φοβερό και τρομερό παίκτη του μπέιζμπολ Babe Ruth, που ήταν τότε στις δόξες του, το ψευδώνυμο που θα την ακολουθούσε σε όλη της τη ζωή…
Δρέποντας δάφνες σε διαφορετικά αθλήματα
Στην ηλικία των 15 ετών, η «Μπέιμπ» ήταν ήδη ο μεγάλος σκόρερ στη γυναικεία ομάδα μπάσκετ του γυμνασίου της όταν μπήκε στο στόχαστρο του Melvin J. McCombs, του προπονητή μιας από τις καλύτερες γυναικείες ομάδες μπάσκετ της Αμερικής. Τον Φεβρουάριο του 1930 λοιπόν ο McCombs εξασφαλίζει θέση στη Μίλντρεντ στην ομάδα Golden Cyclones του Ντάλας, με την ίδια να γίνεται σύντομα το μεγάλο αστέρι της ομάδας, πριν καν ολοκληρώσει τις σχολικές της υποχρεώσεις (επέστρεψε στη γενέτειρά της τον Ιούνιο για να πάρει το απολυτήριο).
Η Μίλντρεντ κέρδισε με τους Golden Cyclones το εθνικό πρωτάθλημα Αμερικής τα επόμενα δύο χρόνια, με την ίδια να χαιρετίζεται ως το καλύτερο μπασκετικό forward των ΗΠΑ για δύο συναπτά έτη!
Όταν βέβαια κατέκτησε την κορυφή, το μπάσκετ δεν τη γέμιζε πλέον. Κανένα πρόβλημα για την Ντίντρικσον (είχε αλλάξει εν τω μεταξύ το Ντίντρικσεν σε Ντίντρικσον), που έστρεψε το ενδιαφέρον της στον στίβο. Κι έτσι στο εθνικό πρωτάθλημα γυναικείου στίβου της Αμερικής το 1931 κατακτά την πρώτη θέση στα 8 από τα 10 αγωνίσματα που συμμετείχε(!) και τη δεύτερη θέση στο ένατο!
Το 1932, όταν αποφάσισε να δει τον στίβο λίγο πιο σοβαρά(!) και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να κοντοζυγώνουν, η «Μπέιμπ» κατακτά το πρωτάθλημα στίβου με την ομάδα της, μαζεύοντας 30 πόντους, μόνο που όλη η ομάδα με την οποία κατέβηκε στο event αποτελούταν από την ίδια. Για να καταλάβουμε το σκορ, αρκεί να σημειώσουμε ότι η δεύτερη θέση, με 22 πόντους, ανήκε στη Γυναικεία Ομάδα του Ιλινόις, που είχε κατεβάσει στους αγώνες αποστολή 22 αθλητριών! Η Μίλντρεντ ήταν η Νο 1 επιλογή των ΗΠΑ για τους Ολυμπιακούς εκείνης της χρονιάς…
Ολυμπιακά μετάλλια και ρεκόρ
Και βέβαια στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1932 στο Λος Άντζελες θα έκανε κάτι αδιανόητο: την ώρα που δινόταν η δυνατότητα σε κάθε αθλητή να συμμετέχει σε τρία μόνο αθλήματα, η «Μπέιμπ» θα έσπαγε τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ!
Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό (σημειώνοντας ταυτόχρονα επίδοση-παγκόσμιο ρεκόρ), κέρδισε την κούρσα των 80 μέτρων με εμπόδια, σπάζοντας δύο φορές το προηγούμενο ρεκόρ(!), ενώ θα έκανε και παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις ύψος, το οποίο ωστόσο θα ακυρωνόταν, με την ίδια να κρατά τη δεύτερη πλέον θέση στο ολυμπιακό αγώνισμα! Δύο χρυσά και ένα αργυρό ολυμπιακό μετάλλιο λοιπόν για το κορίτσι-θαύμα, που δοκίμασε απλώς την τύχη του στον στίβο…
Ο παγκόσμιος Τύπος είναι κυριολεκτικά στα πόδια της, με τον περίφημο αθλητικό συντάκτη της εποχής Paul Gallico να παρατηρεί: «είναι ο πιο ταλαντούχος αθλητής, άντρας ή γυναίκα, που γεννήθηκε ποτέ στη χώρα αυτή»…
Ενασχόληση με το γκολφ
Η περιπέτεια της Ντίντρικσον με το γκολφ ξεκινά το 1931-1932, παίζοντας στα διαλείμματα των αθλητικών της υποχρεώσεων. Οι αξιοσημείωτες επιδόσεις της ωστόσο και εδώ θα την ωθήσουν να λάβει μέρος στο πρωτάθλημα του 1934, στο οποίο παρά το γεγονός ότι δεν κατέκτησε την πρώτη θέση (παραδόξως!), έγινε αυτομάτως υπολογίσιμος αντίπαλος για τις ανταγωνίστριες του σπορ.
Το καλοκαίρι του 1935 ονομάστηκε ωστόσο «επαγγελματίας» -εξαιτίας μιας διαφήμισης-, γεγονός που της στέρησε τη συμμετοχή στον ερασιτεχνικό χώρο του οργανωμένου αθλητισμού και την ανάγκασε να συμμετέχει στο επίσημο πρωτάθλημα γκολφ, τη μόνη μάλιστα γυναίκα που δοκίμαζε ποτέ την τύχη της στο ανδροκρατούμενο σπορ! Η ίδια δέχτηκε την απόφαση αγέρωχα και για μπόλικα χρόνια περιδιάβαινε την Αμερική δίνοντας επιδείξεις στο γκολφ, με τα επιτεύγματά της βέβαια εντός γηπέδου να την κάνουν φίρμα.
Άλλες ασχολίες και προσωπική ζωή
Η Μίλντρεντ Έλα Ντίντρικσον, παρά τα αναντίρρητα αθλητικά της χαρίσματα, είχε μπόλικα ταλέντα και ασίγαστο ανταγωνιστικό πνεύμα, ακόμα και για τις πιο κοινές δραστηριότητες της καθημερινότητας: έξοχη μοδίστρα από την παιδική της ηλικία, έραβε μόνη της τα ρούχα που φορούσε, ακόμα και τις αθλητικές στολές της. Είχε μάλιστα κερδίσει το πρωτάθλημα ραψίματος του 1931 στην Έκθεση του Τέξας στο Ντάλας!
Ταυτοχρόνως, διέπρεπε σε ό,τι κι αν έκανε: όταν δούλεψε ως γραμματέας, μπορούσε να δακτυλογραφήσει 86 λέξεις το λεπτό! Την εποχή του γκολφ μάλιστα συμμετείχε επίσης σε επιθεωρήσεις και άλλα πλανόδια θεάματα, με μια σειρά από δικής της εμπνεύσεως νούμερα. Παράλληλα, δοκιμάστηκε και στο τραγούδι, με την ίδια να «περνά» ως τραγουδίστρια και να παίζει καταπληκτική αρμόνικα, ηχογραφώντας μπόλικα κομμάτια για μικρές δισκογραφικές.
Και βέβαια όταν ασχολήθηκε για λίγο με το μπιλιάρδο, αναρριχήθηκε σύντομα στις πρώτες θέσεις του γυναικείου πρωταθλήματος, αφήνοντας πίσω πολλές επαγγελματίες του χώρου.
Τον Ιανουάριο του 1938, η Ντίντρικσον γνωρίζει τον George Zaharias, τον περίφημο παλαιστή ελληνικής καταγωγής, σε γήπεδο του γκολφ, τον οποίο ερωτεύεται αμέσως γιατί έστελνε το μπαλάκι πιο μακριά από την ίδια! Στο τέλος της χρονιάς το ζευγάρι παντρεύεται (23 Δεκεμβρίου) και σύντομα αποκτά δύο παιδιά…
Ενασχόληση με το γκολφ
Κάτω από τις φορτικές πιέσεις του Γιώργου Ζαχαρία, η Μίλντρεντ αιτείται το 1941 στην αμερικανική ομοσπονδία του γκολφ να αποκαταστήσει το καθεστώς της ως ερασιτέχνη, πράγμα που λαμβάνει χώρα τελικά τον Ιανουάριο του 1943. Είναι η πρώτη φορά που η «Μπέιμπ» θα πάρει σπορ στα σοβαρά, αποφασίζοντας να κάνει αργά και σταθερά βήματα, ακολουθώντας μια πορεία ζωής.
Πλέον περνά 5-6 ώρες την ημέρα στο ύπαιθρο, κάνοντας μαθήματα και προπονούμενη συνεχώς. Σταματά μόνο όταν τα χέρια της δεν μπορούν πλέον να κρατήσουν το μπαστούνι! Ο μόχθος της βέβαια σύντομα θα αποδώσει καρπούς και το 1947 η Μίλντρεντ Ζαχάριας (πλέον) θα γινόταν η πρώτη αμερικανίδα αθλήτρια που θα κατακτούσε ποτέ το Ερασιτεχνικό Γυναικείο Πρωτάθλημα Αγγλίας! Από τη δύναμη των χτυπημάτων της εκεί θα της κολλούσε το παρατσούκλι «αδερφή του Σούπερμαν».
Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, η ίδια ανακοίνωσε ότι θα στρεφόταν στο επαγγελματικό γκολφ. Αποτέλεσμα; Για τα επόμενα 6 χρόνια, θα κυριαρχούσε ολοκληρωτικά στο γυναικείο γκολφ…
Θάνατος και κληρονομιά
Η «Μπέιμπ» Ντίντρικσον-Ζαχάριας υποβλήθηκε σε εγχείρηση για καρκίνο τον Απρίλιο του 1953, με την ίδια να φοβάται ότι το τέλος της καριέρας της είχε μόλις έρθει. Παρ’ όλα αυτά, 3,5 μήνες μετά έπαιζε και πάλι επαγγελματικά, ενώ την επόμενη χρονιά θα κατακτούσε το Γυναικείο Πρωτάθλημα Αμερικής με σημαντική διαφορά από τη δεύτερη.
Το 1955 υποβλήθηκε και σε δεύτερη εγχείριση, από την οποία δεν θα επιβίωνε ωστόσο: πέθανε στο Τέξας στις 27 Σεπτεμβρίου 1956, όχι βέβαια προτού αυτή και ο σύζυγός της ιδρύσουν το φιλανθρωπικό ίδρυμα Babe Didrikson Zaharias Fund για την υποστήριξη των κλινικών και των ερευνητικών κέντρων που ασχολούνταν με τον καρκίνο.
Η «Μπέιμπ» ήταν η μεγαλύτερη αθλήτρια του γκολφ όλων των εποχών, κερδίζοντας 17 διαδοχικές συναντήσεις το 1946-1947 και άλλες 82 μεταξύ 1933-1953. Το Associated Press την είχε ψηφίσει Γυναίκα της Χρονιάς το 1936, 1945, 1947, 1950 και 1954, ενώ το 1950 την ονόμασε «Γυναίκα Αθλητή των τελευταίων 50 Χρόνων»! Προσφάτως, το ESPN την κατέταξε στη 10η θέση με τους μεγαλύτερους αμερικανούς αθλητές του 20ού αιώνα, ενώ το Associated Press της επιφύλαξε την 9η αντίστοιχη θέση, με το Sports Illustrated να την ανεβάζει το 2000 στη 2η θέση της λίστας του με τις κορυφαίες αθλήτριες όλων των εποχών.
Ήταν όμως και το άλλο: η «Μπέιμπ» τσαλάκωνε τα παραδεδομένα πρότυπα θηλυκότητας και γυναικείων επιδόσεων στον αθλητισμό, συντελώντας στην αλλαγή του ρόλου της γυναίκας και την άρση μιας σειράς στερεότυπων περί των καθορισμένων με βάση το φύλο δυνατοτήτων…
Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr