Λίγοι τύραννοι έχουν αποκτήσει ιστορικά τη διαβόητη φήμη του φρικιαστικού χασάπη της Ουγκάντας, που ο ακραίος θρύλος που τον ακολουθεί τον θέλει ακόμα και ανθρωποφάγο. Αν δεν έτρωγε τους πολίτες του, στα σίγουρα τους ξέκανε με συνοπτικές διαδικασίες, αφήνοντας πίσω του εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, εκτοπισθέντες αλλά και πρόσφυγες που έτρεχαν να γλιτώσουν από τη δολοφονική του μανία. Στα οκτώ χρόνια που κυβέρνησε πραξικοπηματικά την Ουγκάντα, κανείς δεν μπόρεσε να διακρίνει τον άνθρωπο Αμίν Νταντά πίσω από το κτήνος, γιατί ενδεχομένως δεν υπήρχε άνθρωπος. Το τέρας που κράτησε μάλιστα δικτατορικά το τιμόνι της χώρας από το 1971 ως το 1979 και άφησε πίσω του 300.000 πτώματα, εξαθλίωση και απόλυτη καταστροφή, δεν λογοδότησε ποτέ για τα εγκλήματά του κατά της ανθρωπότητας, πεθαίνοντας ατάραχα στο κρεβάτι της αυτοεξορίας του. Όταν ανατράπηκε επιτέλους, άφησε πίσω του φρίκη και πληγές που δεν θα έκλειναν ποτέ. Οι θηριωδίες που διέπραξε και η σχεδόν σχιζοφρενική αγριότητά του δεν έχουν όμοιό τους στη σύγχρονη ιστορία. Ο Ίντι απολάμβανε σαδιστικά τα εγκλήματά του, μετέδιδε τις εκτελέσεις ζωντανά από την τηλεόραση, ακρωτηρίαζε τα πτώματα και οι φήμες τον θέλουν να γεύεται τα συκώτια τους, σε μια παραδοσιακή τελετουργία ώστε να μην τον στοιχειώσουν τα πνεύματα των αδίκως δολοφονηθέντων. Τα οχτώ χρόνια που καθόρισε την τύχη της Ουγκάντας ήταν παραπάνω από αρκετά για να χάσει η χώρα όχι μόνο το τρένο της ανάπτυξης αλλά και κάθε ανθρώπινο στοιχείο. Το «Μαργαριτάρι της Αφρικής», όπως αποκαλούσε ο Τσόρτσιλ την Ουγκάντα, τα απόλυτο στολίδι του βρετανικού στέμματος στη Μαύρη Ήπειρο, είχε μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης με το εύφορο έδαφος και το εύκρατο κλίμα της, παρά τη λεηλασία των αποικιοκρατών. Αν και μετά το πέρασμα του Αμίν Νταντά, το οικονομικά και ηθικά σμπαραλιασμένο έθνος θα είχε πια το έγκλημα ως τρόπο ζωής. Κάπου 300.000 εκτελέσεις και 70.000 εκτοπίσεις μετά, ο πρώην πρωταθλητής πυγμαχίας και υψηλόβαθμος στρατιωτικός Ίντι Αμίν Νταντά θα εγκατέλειπε την Ουγκάντα αφήνοντας πίσω του σμπαράλια. Τώρα ο Σφαγέας της Ουγκάντας ζούσε ελεύθερος στη Σαουδική Αραβία με τις δύο νόμιμες συζύγους και τα πάνω από 30 παιδιά του, μην πληρώνοντας ποτέ για τα βάναυσα εγκλήματά του…
Πρώτα περιπετειώδη χρόνια
Ο καλός στρατιώτης της κυβέρνησης
Πραξικόπημα
Ο νέος ηγέτης δηλώνει ωστόσο «στρατιώτης και όχι πολιτικός» και υπόσχεται εκλογές μόλις η κατάσταση εξομαλυνθεί. Η προπαγάνδα του κατά της πρωθυπουργίας του Ομπότε και η υπόσχεσή του για μεταβατική κατάσταση γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από τον λαό, αλλά και τη διεθνή κοινότητα. Αν και ο ενθουσιασμός θα εξανεμιζόταν πολύ γρήγορα…
Η σκοτεινή πλευρά του δικτάτορα
Η αεροπειρατεία που έστρεψε τη διεθνή κοινή γνώμη εναντίον του
Τον Ιούνιο του 1976, ένα αεροπλάνο της Air France καταλαμβάνεται από μαχητές της PLO και προσγειώνεται στο Έντεμπε, έπειτα από συνεννόηση με τον ίδιο τον Νταντά. Η περιβόητη ιστορία του Έντεμπε κατέληξε όπως ξέρουμε με την παρέμβαση του ισραηλινού στρατού για την απελευθέρωση των ομήρων. Εξοργισμένος από την κατάληξη της ιστορίας, ο Ίντι Αμίν δολοφόνησε μια βρετανοϊσραηλινή όμηρο που παρέμενε σε νοσοκομείο της Κεράλα, επιφέροντας τη μήνη του δυτικού κόσμου. Ο φωτογράφος που διένειμε μάλιστα τις φωτογραφίες του αποτεφρωμένου σώματος της γυναίκας βρέθηκε λίγες ημέρες αργότερα σε ένα χαντάκι νεκρός.
Τελευταία χρόνια
Και ήταν τελικά η παράνοιά του αυτή που θα τον ανέτρεπε από τον πραξικοπηματικό του θρόνο. Φοβούμενος συνεχώς εξεγέρσεις του στρατού εναντίον του, είχε εισάγει μισθοφόρους από το Σουδάν και το Ζαΐρ και πλέον το στράτευμά του αποτελούνταν μόλις κατά 25% από υπηκόους της Ουγκάντας. Με τον πληθωρισμό να καλπάζει τώρα στο 1.000%, ο Νταντά αναγκάστηκε να βρει νέες πλουτοπαραγωγικές πηγές και τον Οκτώβριο του 1978, με τη βοήθεια της Λιβύης του Καντάφι, προσπάθησε να προσαρτήσει μια επαρχία της βόρειας Τανζανίας.