Ως εμπνευστής, ηγέτης αλλά και ψυχή της Οκτωβριανής Επανάστασης του 1917 που ανέτρεψε την παραδεδομένη τάξη του κόσμου παρέχοντας μια νέα εναλλακτική για την πολιτειακή διακυβέρνηση, ο Λένιν παραμένει ιστορικά ένας ογκόλιθος της πολιτικής σκέψης και πράξης. Λίγοι ηγέτες στην ανθρώπινη ιστορία διαδραμάτισαν τόσο κολοσσιαίο ρόλο με διεθνή αντίκτυπο όσο ο δημιουργός και πρώτος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, αν και η προσωπική του διαδρομή ήταν σαφώς μεγαλύτερη από αυτό. Διαπρεπής στοχαστής και θεωρητικός του μαρξισμού, ο Λένιν άφησε παρακαταθήκη ένα ογκώδες συγγραφικό έργο που τον κατατάσσει αναμφίβολα στις σημαντικότερες προσωπικότητες της πολιτικής επιστήμης, την ίδια ώρα που ενσάρκωσε ιδανικά την εικόνα του μαχητικού διανοούμενου, καθώς πλάι στο επιστημονικό του έργο στέκεται ισότιμα η επαναστατική του δράση αλλά και το κυβερνητικό του όραμα για τον κόσμο. Ο ιδρυτής της Γ’ Διεθνούς και αρχιτέκτονας της ΕΣΣΔ τελικά άφησε βαθιά το χνάρι του τόσο στη ρωσική όσο και την παγκόσμια ιστορία, επηρεάζοντας όσο λίγοι το μέλλον που ερχόταν ολοταχώς. Το όραμά του για το τέλος της τσαρικής απολυταρχίας και την εφαρμογή μιας νέας κυβερνητικής αντιπρότασης παραμένει αρχέτυπο πολιτικής συλλογιστικής, αφήνοντας παρακαταθήκη τον λενινισμό, μια προσωπική ανάγνωση του μαρξισμού που έμελλε να έχει τους δικούς της υποστηρικτές και πολέμιους…
Πρώτα χρόνια
Πρώιμη επαναστατική δράση
Η Επανάσταση του 1905 και ο Α’ Παγκόσμιος
Στα χρόνια του Α’ Παγκοσμίου, ο Λένιν καλούσε τις σοσιαλιστικές δυνάμεις να «μετατρέψουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε εμφύλιο», δηλώνοντας πως ο εχθρός δεν ήταν ο εργάτης στο απέναντι χαράκωμα αλλά οι καπιταλιστές συμπατριώτες τους. Οι περιστασιακές συμφωνίες και οι στενότερες σχέσεις με τους μενσεβίκους δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τη σταθερή απομάκρυνση των δύο γραμμών, σφυρηλατώντας έτσι μια πορεία που θα οδηγούσε στην απόσχιση από τη Δεύτερη Διεθνή (1914) και την μετέπειτα αλλαγή του ονόματος του κόμματος από σοσιαλδημοκρατικό σε κομμουνιστικό (1918).
Ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης και τέλος
Στις αρχές του 1923 εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τις δικτατορικές δυνάμεις που κυβερνούν την ΕΣΣΔ, βάζοντας στο στόχαστρο τον Στάλιν. Στις 10 Μαρτίου 1923 ο Λένιν παθαίνει και τρίτο εγκεφαλικό, χάνοντας πια την ικανότητα ομιλίας και μένοντας παράλυτος από τη δεξιά πλευρά. Δέκα σχεδόν μήνες αργότερα, στις 21 Ιανουαρίου 1924, ο παθιασμένος επαναστάτης παθαίνει και τέταρτο εγκεφαλικό, αφήνοντας την τελευταία του πνοή.