Η χώρα οδηγείται ξανά στις κάλπες, πιθανότατα στις 20 Σεπτεμβρίου, εν μέσω ανταλλαγής πυρών μεταξύ του πρώην ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Λαϊκή Ενότητα και Μαξίμου ανέβασαν τους τόνους την επομένη της παραίτησης της κυβέρνησης, την ώρα που ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης λάμβανε τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός από χθες με την ανεξαρτητοποίηση των 25 βουλευτών και τη συγκρότηση της Λαϊκής Ενότητας με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο ίδιος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον πως βιάζεται να κάνει εκλογές «γιατί θέλει να αποφύγει να αισθανθεί ο λαός τις βαρύτατες συνέπειες του νέου μνημονίου. Το Μαξίμου πιστεύει ότι θα ξεγελάσει τον πολίτη, θα κρύψει τα επώδυνα μέτρα…».

Σκληρή ήταν και η απάντηση που ήρθε από το Μαξίμου, με πηγές του να σημειώνουν ότι «ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι οπαδοί της δραχμής, αφού διέσπασαν την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και στράφηκαν κατά της κυβέρνησης της Αριστεράς, έκαναν πράξη την από εδώ και καιρό απόφαση τους να διασπάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ». «Θα κριθούν από τον ελληνικό λαό», ανέφεραν ακόμη.

Αιχμές κατά του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας άφησε και ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Συνεδρίασης του ΣΥΡΙΖΑ χθες το απόγευμα. Η Αριστερά δεν είχε ποτέ την πολυτέλεια να επιλέγει το χρόνο ή τις συνθήκες που θα δώσει τις μάχες, τόνισε ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με κύκλους της Κουμουνδούρου και πρόσθεσε ότι δεν είναι επαναστατικό να επιλέγεις την απόδραση από την πραγματικότητα ή τη δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας. «Επαναστατικό είναι να ανοίγεις δρόμους, ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν», τόνισε.

Λίγο πριν τη ρήξη φαίνεται πως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία, με μια ιδιαίτερης σκληρότητας ανακοίνωση, επιτέθηκε στην κυβέρνηση. «Είναι θλιβερό και προκλητικό να μιλά για γελοιοποίηση των θεσμών, περιφρόνηση για τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα και τους θεσμικούς παράγοντες αλλά και… για απελθούσα Πρόεδρο της Βουλής η άρτι παραιτηθείσα κυβέρνηση των 4 κατεπειγόντων μνημονιακών νομοσχεδίων», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Κωνσταντοπούλου.

Σήμερα, η πρόεδρος της Βουλής συναντάται με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Λαϊκής Ενότητας, ύστερα από τις δρομολογηθείσες εξελίξεις.