Σημεία πολιτισμού αλλά και τουριστικού ενδιαφέροντος επισκέπτεται από το πρωί σήμερα, Τετάρτη (19/4) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην Κέρκυρα.
Πρώτος σταθμός ήταν η Villa Rossa ένα εμβληματικό κτίριο για το οποίο το καλοκαίρι του 2022 υπογράφηκε η σύμβαση για την αναμόρφωσή του και τη χρήση του ως κέντρο πολιτισμού με προϋπολογισμό 4,8 εκ ευρώ και χρηματοδότηση κατά 80% από ευρωπαϊκούς και κατά 20% από εθνικούς πόρους.
Ο πρωθυπουργός αφού ξεναγήθηκε στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενημερώθηκε και για την πορεία των εργασιών και τις δυνατότητες αξιοποίησης του ιστορικού κτίσματος του 1864, χρονιά που τα Ιόνια νησιά ενώθηκαν με την Ελλάδα.
«Πρόκειται για ένα μοναδικό τοπόσημο που αναδεικνύεται και σε δυο χρόνια από τώρα θα είναι απολύτως αξιοποιήσιμο από την τοπική κοινωνία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Επόμενη στάση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας. Εκεί, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρουσίασε το διαχειριστικό σχέδιο οχύρωσης των δυο φρουρίων της Κέρκυρας.
«Πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό το μοναδικό παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς»
«Η Κέρκυρα είναι ένα μοναδικό ζωντανό μνημείο πολιτισμού και ταυτόχρονα έχει το προνόμιο να είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο παγκόσμιου πολιτισμού από την unesco από το 2007. Χαίρομαι που σήμερα έχουμε μια πολύ εμπεριστατωμένη μελέτη ανάδειξης και προστασίας των δυο μνημείων. Η πόλη της Κέρκυρας αποτελεί μεγάλο μαγνήτη επισκεπτών και γεννά ανάγκη προστασίας της», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και πρόσθεσε: «Πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό το μοναδικό παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό που κυρίως απαιτεί είναι η καλύτερη συνεννόηση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων. Ο υπερτουρισμός και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι μια πραγματικότητα. Είναι καλό οι αποφάσεις να ληφθούν με τη μέγιστη συνέβαινε και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Με πόρους του ταμείου ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσουμε τη στήριξη και προστασία των δυο φρουρίων.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της παλιάς πόλης. Προσβλέπω στην εφαρμογή αυτής της μελέτης. Δεν είναι απλά άσκηση επί χάρτου. Μας διευκολύνει να σκεφτούμε πως θέλουμε την Κέρκυρα του 2030. Να είναι λειτουργική και επισκέψιμη».
Ο πρωθυπουργός περπάτησε και στη πλατεία της Σπιανάδας όπου συνομίλησε με κατοίκους, τουρίστες και επαγγελματίες.
Επισκέφτηκε επίσης τον Ιερό Ναο του Πολιούχου του Νησιού Αγίου Σπυρίδωνα οπου προσκηνυσε το σκήνωμά του και άναψε κερί.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επίσκεψη που έκανε στην Πινακοθήκη της Κέρκυρας είχε την ευκαιρία να δει από κοντά χειρόγραφο του Κερκυραίου συνθέτη Νίκου Μάντζαρου με τη δεύτερη εκδοχή μελοποίησης του Εθνικού μας Ύμνου. Πρόκειται για το πρωτότυπο χειρόγραφο το οποίο γράφτηκε σταδιακά την περίοδο 1830-1860 και είναι η πρώτη φορά που εκτίθεται.
Είδε επίσης από κοντά προσωπογραφίες του Ευγένιου Βούλγαρη και του Νικηφόρου Θεοτόκη. Στην προσωπογραφία του Ιωάννη Καποδίστρια, του Κερκυραίου ζωγράφου και ενός εκ των σημαντικότερων δασκάλων της Επτανησιακής Σχολής, Χαράλαμπου Πάχη, φωτογράφησε την εξής ρήση του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας:
«Ας λένε και ας γράφουν ό,τι θέλουν. Έρχεται ο καιρός που οι άνθρωποι κρίνονται όχι για όσα είπαν ή έγραψαν για τις πράξεις τους, αλλά για όσα μαρτυρούν οι ίδιες οι πράξεις τους. Με τη δύναμη που μου δίνει αυτό το αξίωμα, έζησα στον κόσμο μέχρι τη δύση της ζωής μου όπως ακριβώς επιθυμούσα. Είναι αδύνατον να αλλάξω σήμερα αλλά θέλω να κάνω ό,τι πρέπει και ας γίνει ό,τι γίνει. Αθήνα 14 Σεπτεμβρίου 1831».
Ο πρωθυπουργός είδε επίσης πίνακες με θέματα τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια και τις Σουλιώτισσες.